StoryEditorOCM
KorčulaZAVRŠENO OSMO IZDANJE KNJIŽEVNOG FESTIVALA

FOTOGALERIJA ŠUŠUR! Festival od riči

Piše Dora Lozica
FOTO: Marko Sitar
7. kolovoza 2019. - 22:55
ZAŠTO JE ŠUŠUR NAJVAŽNIJI KORČULANSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL?

Ljeto će ove godine u Korčuli proteći u znaku knjige, uz brojna predstavljanja zbornika, autorskih romana, kuharica i knjiga za djecu, tu je i nekoliko književnih festivala koji s listom renomiranih gostiju iz svijeta književnosti konkuriraju velikim literarnim manifestacijama ne samo u Hrvatskoj, već i diljem regije. No, za svih njih, prije dugih osam godina, put će utrti sad već kultni, korčulanski književni festival ŠUŠUR! Festival od riči koji nekoliko svojih posljednjih turbuletnih godina i dalje vjernoj publici nudi proizvod koji   angažira čitateljice i čitatelje te ih motivira  na promišljanje s ciljem kreiranja zdravijeg, otvorenog društva. A, to je ono što šušureva publika svake godine očekuje.
 
TKO?
 
Pet šušureta – Jana Dolečki, Marina Giunio, Nevena Janković, Nataša Janković i Danka Dimitrijević, iz Zagreba, Splita i Beograda, redom zaljubljenice u Korčulu i pisanu riječ, u želji da uzburkaju more i brodove, te da otjeraju letargiju i komarce, osmislile su prije osam godina Festival od riči koji je postao nezaobilazna tradicija vrućih korčulanskih kolovoških noći usmjerena na aktualne teme domaće i svjetske književnosti.
 
ŠTO?
 
Popularni se festival na korčulansku scenu ove godine vratio s tri autorske večeri, od 2. do 4. kolovoza, i to po prvi put u dječjem izdanju simboličnog naziva „Dječja posla“. Iako je u prošlosti ŠUŠUR! koketirao s djecom radeći u suradnji s poznatim portalom djeca.hr razne radionice, ovogodišnji program za najmlađe podignut je na veću razinu, rezerviran za djecu i dječju književnost uz radionice, projekcije crtanih filmova i predstave. Prvog dana festivala najmlađi su pjevali, crtali, čitali i letjeli uz budno oko Jasminke Petrović, poznate i nagrađivane beogradske književnice i scenaristice koja je napisala preko 30 knjiga za djecu i mlade. Radionica „Oblaci i more“ održana je u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali na temu knjiga Jere i oblaci te Matija i more, zabavno, poučno, interaktivno i kreativno popodne za najmlađe.

Drugi dan festivala malim i velikim Korčulanima i brojnim posjetiteljima donosi vizualnu poslasticu. Nakon nagrađivane dječje predstave „Legende o vilama iz Žrnova“ koju pod vodstvom mentorice Anamarije Radovanović izvode učenici OŠ Ante Curać-Pinjac iz Žrnova, uslijedila je projekcija odličnog dječjeg filma Zlogonja u režiji Raška Miljkovića.

Trećom se večeri ŠUŠUR! vraća svom izvornom obliku, konstruktivnom „ćakulom“ na starom kauču na kojem je sve počelo prije osam godina. Nakon nastupa mladih korčulanskih autora redom Dinka Fabrisa, Sare Ilišković, Lore Lagundžije, Eme Silić i Lane Ristić, zamijenili su ih stariji autori renomiranog i priznatog kadra. Šušurete su u svojoj fotelji, pomno moderirajući razgovor o gibanjima, izazovima i budućnosti dječje književnosti i naslova za mlade, ove godine ugostile Olju Savičević Ivančević, nagrađivanu spisateljicu i autoricu dvije slikovnice od kojih je jedna odnedavno i predstava, o svom izletu sa scene u dječju književnost pričao je glumac i nedavno objavljeni beogradski spisatelj Nikola Đuričko, a detalje o superjunacima i stripovima otkrio je Enis Čišić, sarajevski ilustrator i strip-crtačem te naravno uvijek inspirativna veteranka dječje književnosti Jasminka Petrović. Razgovor na kauču vratio je publiku u one stare dane samih početaka kad su se na tom udobnom mjestu izmjenjivale prograsivne teme regionalnog značaja uz ono što ŠUŠURu najbolje ide, iskrenu emociju i promišljenu interakciju.

GDJE?

ŠUŠUR! je tijekom osam godina promijenio brojne gradske lokacije, a zadnjih nekoliko smjestio se u Ljetnom kinu u središtu Korčule. S pogledom na kulu Revelin, omeđeno zidinama, Ljetno kino pruža savršene kulise, malo romantične, malo mistične, likovima iz mašta brojnih autora. Ono po čemu je ŠUŠUR! također poznat je šarena, prepoznatljiva i vizualno dotjerana scenografija. Osim zaštitnog znaka kauča za „ćakulu“, tu su i stilizirani djelići scenografije koji aludiraju na sunce, more i knjigu, ali i temu koja se obrađuje koji dolaze iz kuhinje beogradske tvrtke Proto d.o.o.

KADA?

ŠUŠUR! je rezerviran za vruće kolovoške noći tijekom kojih mali srednjovjekovni grad doživljava potpunu transformaciju od ukočene zimske, kamene utvrde do šarenog, veselog i glasnog multikulturanog središta u kojem se pod sjajnim zvijezdama miješaju brojne struje starog i novog Mediterana. Rezervirajte svoj godišnji za dogodišnji ŠUŠUR! početkom kolovoza.

KAKO?

Projekt su podržali Ministarstvo Kulture RH i Turistička zajednica grada Korčule, a realiziran je u partnerstvu s Gradom Korčulom, Gradskom knjižnicom “Ivan Vidali”, Centrom za kulturu Korčula, organizacijom BLOCKFREI iz Beča i portalom Djeca.hr, uz podršku Proto d.o.o iz Beograda.

Dora Lozica    
 
 
 
 
20. travanj 2024 08:11