StoryEditorOCM
KorčulaPREMIJER PLENKOVIĆ NA KORČULI

Potpisani ugovori za putnički terminal u Veloj Luci i rekonstrukciju lukobrana Puntin u Korčuli

Piše Dora Lozica
FOTO: Dora Lozica i Dinko Franotović
29. srpnja 2019. - 22:45
PREDSJEDNIK VLADE NA OTOK DONOSI VIŠE OD 120 MILIJUNA KUNA

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je danas Korčulu u pratnji Branka Bačića, izlaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i saborskog zastupnika, Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture, Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture, Marka Pavića, ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, europarlamentarke Dubravke Šuice, Nikole Dobroslavića, župana Dubrovačko-neretvanske županije te brojnih državnih tajnika, zamjenika i predsjednika skupština i organizacija.

Premijer Plenković na Korčuli je prisustvovao svečanoj Sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule povodom Dana Grada i blagdana Sv. Todora, suzaštitnika Korčule, no pravi razlog njegovog posjeta je potpisivanje dva ugovora koji će doprinijeti boljoj prometnoj povezanosti otoka Korčule.

Premijer je jutros otvorio novu i proširenu operativnu obalu na trajektnom pristaništu Dominče, projekt financiran od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u sklopu Operativnog programa Konkuretnosti i kohezije, ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna. Nakon otvaranje operativne rive, u Gradskoj vijećnici potpisan je ugovor za projekt rekonstrukcije lukobrana Puntin vrijedan nešto više od 10 milijuna kuna, a popodne će u Veloj Luci potpisati ugovor za projekt izgradnje pomorsko-putničkog terminala Vela Luka ukupne vrijednosti veće od 110 milijuna kuna.

„Korčula je pravi primjer suradnje sa županijom i županom Dobroslavićem. Otvaranje današnje operativne obale Dominče dokaz je kako hrvatska Vlada radi na razvijanju hrvatskih otoka. Potpisali smo i ugovor za rekonstrukciju lukobrana Puntin, a popodne ćemo potpisati i za izradnju putničkog terminala u Veloj Luci. Radi se o projektima preko 120 milijuna kuna vrijednosti koji se sufinanciraju iz fondova Europske unije u 85 postotnom iznosu, a dat će novu dimenziju života na otoku, rast turizma i bolju prometnu povezanost“, istaknuo je premijer Plenković. 

Na posjetu premijeru je zahvalio gradonačelnik Korčule Andrija Fabris koji poručuje kako hrvatska Vlada sve probleme otoka Korčule shvaća ozbiljno, a župan Dubrvoačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić navodi čak osam projekata diljem županije vrijednih gotovo 600 milijuna kuna koji će napokon prekinuti cestovnu i morsku prometnu izoliranost najjužnije županije. Osim Pelješkog mosta, tu je i završetak auto ceste od Osojnika do čvorišta Metković, odnosno završetak „Dalmatine“ kao i zaobilaznica Orebić te nova trajektna luka u Perni.

Dubrovačko-neretvanska županija trenutno zaista provodi projekte za izgradnju osam trajektnih luka i pristaništa, a njih čak šest nalazi se na otoku Korčuli i popuotoku Pelješcu. Luke koje će se u narodnom periodu izgraditi su redom Nova luka Korčula na lokaciji Polačište u Žrnovskoj Banji, Luka Perna odmah nasuprot Polačišta, rekonstrukcija lukobrana Puntin u centru Korčule, izgradnja Pomorsko putničkog terminala u Veloj Luci, izgradnja Luke Prigradica u Općini Blato te druga faza izgradnje Luke Trpanj uz projekte izgradnje Luke Ubli na Lastovu i Luke Donje Čelo na Koločepu gdje će radovi započeti odmah nakon turističke sezone. Ukupna vrijednost izgradnji ovih luka je oko 600 milijuna kuna, dijelom će se financirati iz proračuna županije, dok će većinu sredstava dodijeliti Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iz fondova Eurospke unije namijenjenih boljem povezivanju otoka te iz državnog proračuna.

Premijer Plenković nije bio raspoložen za odgovaranje na dnevno-politička pitanja.

Dora Lozica  FOTO: Dora Lozica i Dinko Franotović
 
18. travanj 2024 08:28