StoryEditorOCM
KorčulaTRI GODINE PISALI KAZNE A NISU IH SLALI

Korčulanima u nekoliko dana uručeno više od 1.600 uplatnica zbog nepropisnog parkiranja, jednom vlasniku automobila čak 18 odjednom

Piše Dora Lozica
20. srpnja 2019. - 21:50
Prije nekoliko dana, na kućne adrese otočanima je uručeno više od 1.600 obavijesti o počinjenom prometnom prekršaju na području Grada Korčule u razdoblju od 2016. do 2019. godine s uplatnicama i iznosima koji moraju biti podmireni u roku od tri dana.

Tri je godine trebalo Upravnom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, gradnju, komunalno gospodarstvo i promet Grada Korčule da građanima uruči obavijesti o počinjenom prekršaju. Više od 1.600 uplatnica, većinom na iznos od 250 kuna, uručeno je građanima za nepropisno parkiranje, a imaju samo tri dana da kazne podmire, inače će se postupak nastaviti na Prekršajnom sudu te nemaju mogućnost prigovora, kako stoji u Obavijesti. Neki su građani dobili po 10 ili više uplatnica od 2016. do danas, a jedan je Korčulanin dobio čak 18 uplatnica!

Korčulani ističu kako za neke prekršaje nisu nikad ni doznali budući da na automobilima nisu pronašli obavijest o počinjenom prekršaju, a u roku od tri dana moraju uplatiti iznose od nekoliko tisuća kuna za nepropisna parkiranja na koja su zaboravili ili nisu ni znali. Već je poznato kako na sva pitanja u Gradu Korčuli, iz svih odjela i gotovo svih instutucija, odgovara gradonačelnik budući da njegovi kolege ili nisu dovoljno stručni, ili nemaju dovoljno vremena. Iako je na obavijestima o prekršaju potpisan v.d. pročelnik Ivan Blitvić, on nam nije odgovorio na poruke i pozive pa smo detalje o slučaju pitali gradonačelnika Korčule Andriju Fabrisa.

„Koliko sam upoznat od strane v.d. pročelnika Ivana Blitvića, svi su prekršaji evidentirani, ali nisu odmah procesuirani jer u Gradu Korčuli nisu postojale tehničke mogućnosti da se to napravi. Firma RI-ING iz Rijeke nam je isporučila program za kontroliranje prometnih prekršaja, pa preko njih idemo dalje u proces kažnjavanja prekršaja. Svi su prometni prekršaji evidentirani prema zakonu uz fotografiju, građani mogu doći na uvid prekršaja ili ih zatražiti mailom. Od 2016. do danas nema zastare. Znam da je malo nezgodno što je sve došlo odjedanput, ali u Upravnome odjelu nije do danas bilo tehničkih mogućnosti da se to odradi“, objasnio je Fabris.

Iako je Upravnome odjelu trebalo više od tri godine da pošalje kazne za prekršaje, i za to se od građana očekuje razumijevanje, isti ti građani imaju samo tri dana da prekršaje plate. Na pitanje, postoji li mogućnost da građani koji su dobili 10 i više uplatnica iznose plate obročno, gradonačelnik je odgovorio da postoji mogućnost te da se treba obratiti Gradu.

Iako je većina Korčulana koji su dobili uplatnice zaista napravila prometne prekršaje nepropisnog parkiranja od 2016. do danas, naplaćivanje parkinga u gradu Korčuli je i dalje vrlo nejasno. Kako ističe gradonačelnik Fabris, kazne za nepropisno parkiranje na javnim površinama mogu naplatiti jedino prometni redari, djelatnici KTD-a Hober nemaju mogućnost naplaćivanja kazne. Zato na parkinzima kojima upravlja Hober, kao npr. ispred Liburne, djelatnici ostavljaju tiket dnevne karte u iznosu od 400 kuna. Građani se pitaju je li uopće legalno nekome naplatiti uslugu dnevne karte koju nije iskoristio. Još je nejasnija naplata dnevnih karata na parkingu pokraj trgovačkog centra Tommy. Parking se nalazi na dvije čestice zemlje 153/1 i 153/5, pregledom u zemljišne knjige vidljivo je kako svaka od tih čestica ima više desetaka vlasnika! Kako je moguće da se naplaćuju kazne, odnosno dnevne karte na parkingu koji uopće nije u vlasništvu Grada Korčule?

„Znate li gdje se nalaze srednja i osnovna škola u Korčuli? Ajde, pronađite mi županijsku cestu od autobusnog kolodvora do okuke Jukić u Prostornom planu ili katastru – nema je! To je stanje koje je zatečeno i koje ne može rješavati samo Grad Korčula, već i Županija i Republika Hrvatska. Parkiralište kraj Tommyja je izgrađeno od strane Grada Korčule prije više od 15 godina, imam obavezu upravljati površinama koje uređuje Grad. Imovinsko pravnih problema ima, ali to je puno kompleksnije da bi se o tome razgovaralo bez papira“, istaknuo je gradonačelnik Fabris, iako nije jasno o kojem se papiru radi.

Od građana Korčule, i svih ostalih kojima su stigle uplatnice, očekuje se da u roku od tri dana plate kazne za sve svoje prometne prekrašje nepropisnog parkiranja unazad tri godine te da istodobno toleriraju trogodišnji nerad gradske uprave te naplaćivanje dnevnih karata i kazni na parkingu koji uopće nije u vlasništvu Grada. Ipak, gradonačelnik Farbis ističe kako je sustav pravedan i jednak za sve.

„Ovakvi se slučajevi neće više ponavljati, uspostavili smo suradnju s firmom RI-ING i svi će prekršaji biti odmah procesuirani. Ovaj je sistem jednak prema svima i ne ostavlja mogućnost zloupotrebe“, ističe zaboravljajući da gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća, Prometno redarstvo, ravnatelj Lučke uprave, direktor Komunalnog društva i rukovoditelj odjela za lučke usluge i parking imaju besplatna parking mjesta u centru grada.

„Nađite mi jedan grad u Hrvatskoj u kojem gradonačelnik nema besplatan parking. Hober i Lučka uprava upravljaju istočnom rivom i imaju određeni broj parkirnih mjesta, to je tako. Grad je tu da samo odredi pravila koja će biti jednaka za sve“, navodi Fabris.
Građani će u nekoliko dana uplatiti iznos od gotovo 400 tisuća kuna zbog nepropisnog parkiranja. Kako doznajemo od gradonačelnika, kazne za prometni prekršaj bit će uplaćene na račun Grada Korčule, a kazne, odnosno dnevne karte idu KTD-u Hober.
20. travanj 2024 15:23