StoryEditorOCM
Korčula„DOK SPLIT IMA ULTRU, KORČULA IMA FESTIVAL KNJIGE“

Otvoren kulturni i književni festival „Korčula, centar Europe“

Piše Dora Lozica
16. srpnja 2019. - 10:00
EDI  MILOŠ PREDSTAVIO LIK I DJELO ANTUNA RADIĆA

Prošle je subote, u Gradskoj vijećnici u Korčuli, službeno otvoren kulturni i književni festival „Korčula, centar Europe“ kojeg organizira jedina knjižara na bilo kojem dalmatinskom otoku Kutak Knjiga.

Nakon što se festival već realizirao s dvije autorske večeri, „Večeri sjećanja“ sa Sergom Boichotom te predstavljanjem knjige i filma „Pol Oriha“ splitske umjetnice Tonke Alujević, u subotu je i svečano otvoreno ovogodišnje debitantsko izdanje festivala na kojem je nastupio splitski profesor i povjesničar Edi Miloš predstavivši svoju biografiju o Antunu Radiću. Sudeći prema brojnim književnim manifestacijama, ovo će ljeto Korčula provesti u znaku knjige, pa je službeno otvaranje okupilo zaljubljenike u knjigu, u lik i djelo Antuna Radića, ali i u francuski jezik budući da je biografija istodobno predstavljena na hrvatskom i francuskom jeziku. Vlasnik knjižare Kutak Knjiga je Francuz Joseph Le Corre koji je odlučio svoju mirovinu, umjesto u Parizu, provesti u Korčuli i to među knjigama.

„Hvala Josephu na otvorenosti prema Hrvatskoj i Korčuli, mi smo mu također odgovorili otvorenošću. Korčula je uvijek bila poznata po gostoprimstvu, koliko volimo svoje toliko poštujemo i tuđe.  Zadovoljstvo je što Korčula ima takav književni centar i takvog čovjeka koji je odlučio baš na otoku provesti dio života. Želim mu puno uspjeha na festivalu, ali i u daljnjem radu“, istaknuo je gradonačelnik Korčule Andrija Fabris prilikom otvaranja festivala.

Edi Miloš je održao vrlo zanimljivo predavanje o poznatom hrvatskom političaru čije se metode mogu primjeniti i u današnjoj modernoj politici, a prije predstavljanja izrazio je zadovoljstvo što se nalazi baš u Korčuli.

„Ove godine slavimo stogodišnjicu smrti Antuna Radića kojemu sam posvetio opsežnu biografiju, a koju ćemo predstaviti baš na Trgu Antuna i Stjepana Radića u Korčuli, na prekrasnom otoku i čarobnom gradu. Meni je kao rođenom Sinjaninu, ljubitelju tradicije i viteškog duha, posebno drago danas biti s vama, puno nas toga spaja, prvenstveno naša alka i vaša moreška. Knjiga je na francuskom pa je prvestveno namijenjena frankofonoj publici u skladu s međunarodnim duhom ovog festivala. Hvala gradonačelniku Fabrisu koji je prepoznao ovakvu vrstu skupova u srcu sezone. Dok u Splitu imamo Ultru, Korčula ima festival knjige“, poručio je profesor Miloš.

Večer je simultano s francuskog na hrvatski prevodila prof. Stanka Kraljević, a uz Miloša otvaranju je nazočila i njegova supruga Charlotte Nicollet, inače počasna konzulica Francuske.

Festival „Korčula, centar Europe“ trajat će od 11. do 28. srpnja na različitim gradskim lokacijama, a organizira se te uz pomoć i suradnju Grada Korčule, Centra za kulturu Korčula, Gradske knjižnice Ivan Vidali Korčula i Turističke zajednice Korčula. Svaka će večer biti posvećena jednom ili više autora koji će svoja djela predstaviti, uz hrvatski, najmanje na dva strana jezika, najčešće engleski, francuski, njemački i španjolski što znači da ova kulturna manifestacija nije rezervirana samo za lokalno stanovništvo već i za sve goste, turiste i posjetitelje. Uz predstavljanja književnih djela, festival će obogatiti i tri projekcije filmova, a poznatim licima hrvatske književne scene prodružit će se i domaće autorske snage. U nastavku festivala nastupit će sljedeći autori:

16. srpnja – Snežana Bukal & Gradska knjižnica Ivan Vidali, 19:00 sati, Ljetno kino, predstavljanje knjige i slikovnice o Marku Polu

17. srpnja – Srđan Duhović & Chris Agee, 19:30 sati, Gradska knjižnica Ivan Vidali, pjesnička večer uz dva pjesnika koja inspirira Žrnovo

18. srpnja – Nada Topić, 19:00 sati, atrij Centra za kulturu, predstavljanje knjiga i poezije

19. srpnja – Branka Bavčević. 19:30, Gradska knjižnica Ivan Vidali, predstavljanje knjiga

20. srpnja – Giovanni Vale, 18:30, Hotel Korčula, predstavljanje knjige „Korčula sous la domination de Venise au XV siecle“

21. srpnja – Daniel Barić, 19:00, kino sala Centra za kulturu,  projekcija filma „Odyssey“ o životu Jacka Costeaua te
predstavljanje putopisa

23. srpnja – Ivana Bodrožić, 19:00 sati, atrij Centra za kulturu, predstavljanje knjiga

24. srpnja – Zoran Ferić, 19:00 sati, Ljetno kino, predstavljanje knjiga

25. srpnja – Daniel Barić, 19:00 sati, kuća Kanavelić, čitanje hrvatskih bajki na strane jezike

26. srpnja – Aline Apostolska & Renato Baretić, 19:00 sati, Ljetno kino, predstavljanje knjiga, projekcija filma „Osmi povjerenik“.

28. srpnja, Ivana Šojat, 19:00 sati atrij Centra za kulturu, predstavljanje knjiga (službeno zatvaranje festivala)
 
Dora Lozica
 
 
 
 
25. travanj 2024 07:29