StoryEditorOCM
KorčulaZAPOČEO LJETNI PROGRAM SIVE ZONE

Ilija Šoškić u Sivoj zoni

Piše Dora Lozica
FOTO: Darko Fritz, Ivana Kragić
12. srpnja 2019. - 10:22
Prošle subote, u organizaciji Sive zone, korčulanskoj je publici u intimnom ambijentu Ljetnog kina predstavljen 84-godišnji legendarni crnogorski performer i avangardni umjetnik Ilija Šošić., a donosimo ekskluzivne fotograafija sa snimanja Tautologija.

Ilija Šošić poznato je lice i ime u umjetničkim krugovima od Italije, preko cijele regije, ali i šire, a ovog je ljeta navratio do Korčule gdje je u ugodnoj atmosferi popričao s Korčulanima o svom radu dužem od pola stoljeća. Razgovor je moderirao Darko Fritz, umjetnički voditelj Sive zone, a Šošić je publici otkrio detalje svog rada nakon odlaska iz Jugoslavije krajem 60-ih, tijekom intezivnih godina stvaranja u Italiji gdje je stajao uz bok najpoznatijim konceptualnim umjetnicima u najprestižnijim galerijama Rima pa sve do danas kad još uvijek aktivno sudjeluje u raznim umjetničkim zbivanjima. Šoškić je rođen u Dečanima, ali malo planinsko mjesto na granici današnjeg Kosova, Crne Gore i Albanije bilo je premaleno za poznatog umjetnika. Nakon što se profilirao u svojoj zemlji, odlazi u Italiju, a tamošnji rad ga dovodi u žarište svjetske umjetničke, avangardne scene gdje je i danas rado viđeno lice.

Najavljen je i novi rad Šoškića imena „Tautologije“ koji će producirati upravo Siva zona te su nam ustupljene i ekskluzivne fotografije sa snimanja.

Udruga Siva zona gotovo 15 godina Korčulanima i posjetiteljima nudi širi kontekst kulture i umjetnosti predstavljajući modernu kulturnu i umjetničku produkciju sagledanu u širem političkom i društvenom kontekstu. Od Sive zone publika očekuje promicanje suvremene audio i vizualne umjetnosti na kulturnoj periferiji otoka, a ovog su ljeta pripremili šaroliki program. Razgovorom s doajenom konceptualne umjetnostii Šoškićem, Siva zona je otvorila ovogodišnju ljetnu sezonu u kojoj zaljubljenike u modernu umjetnost očekuju brojne zanimljivosti. Već 19. srpnja u Ljetnom kinu Korčule gostuje umjetnik Hrvoje Cokarić i kulturno-umjetnička udruga Uzgon s projektom „Toward Europe“. U suradnji s Kontejnerom iz Zagreba 14. kolovoza ugostit će izvedbu "Koreografije utopije" u Centru za kulturu, a nekoliko dana nakon organiziraju koncert Saše Spačal u Ljetnom kinu. Potom slijede predstavljanja rada zagrebačke umjetničke skupine Bad Co. te umjetnika Igora Kuduza. Novi radovi umjetnika Igora Grubića, hrvatskog predstavnika na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, i Siniše Labrovića u produkciji Sive zone svojevrstan su vrhunac sezone, a biti će izvedeni u javnom prostoru Korčule krajem kolovoza i početkom rujna. Ljetna sezona završava gostovanjem talijanske umjetnice Chiare Passe i njenih studenata krajem rujna, no tijekom 2019. Siva zona priprema jos brojna iznenađenja. Pratite njihov program na www.sivazona.hr .

Dora Lozica   FOTO: Darko Fritz, Ivana Kragić
 
20. travanj 2024 12:12