Županija Korčula

U OKVIRU PROGRAMA "ERASMUS +"

Vela Luka ugostila 30 učenika i profesora iz 5 zemalja

U OKVIRU PROGRAMA
Da su neke škole odlučile biti progresivne u prenošenju znanja učenicima i da neki profesori mogu biti prijatelji i podrška najbolje se vidi na primjeru Srednje škole Vela Luka koja se prošle godine uključila u još jedan projekt financiran iz Erasmus + fonda Europske unije tijekom kojeg aktivno surađuje sa školama iz Turske, Makedonije, Rumunjske i Litve.

Prije nešto više od dvije godine škola se uključila u pilot projekt e-Škole zahvaljujući kojem je ostvarila zrelost biti odabrana među 72 škole u Hrvatskoj za provođenje eksperimentalnog programa kurikularne reforme Škola za život. Veloluška je škola već sudjelovala kao partner u projektima financiranim od Eurospke unije, a trenutno je i nositelj KA1 projekta za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja škole. Uz sve to, u tijeku je i projekt The Unifying Power of Arts o kojem nam je više rekla projektna koordinatorica Silvija Pećanac Bačić, inače nastavnica engleskog jezika i likovne kulture. Jedan je predmet za posao, a drugi za dušu, kaže, no čini nam se i da ovaj prvi obavlja sa srcem i mnoštvom dobrih ideja.

“Treba naglasiti da su ovi projekti opcionalni, kao npr. Škola za život, Nastavničko vijeće je donijelo odluku o prijavi na projekt u kojemu onda svi zajedno sudjelujemo. To znači da mi odabiremo takve neformalne načine prenošenja znanja. Volim putovati, pa sam 2014. godine vodila učenike u sklopu europskog projekta Youth in action s outdoor tematikom u Mađarsku, Englesku i Dansku na kampiranje kako bi učili o snalaženju u prirodi i slično. Tamo sam upoznala kolegu iz Turske koji je predložio da sudjelujemo u projektu The Unifying Power of Arts za čije je provođenje škola dobila više od 27 tisuća eura”.-oktrila nam je Silvija još u prosincu prošle godine.

Projekt je zamišljen kao partnerstvo među školama iz Turske, Makedonije, Rumunjske, Litve i Vele Luke, odnosno Hrvatske. Učenici surađuju na pet različith tema iz područja tradicionalne hrane, igara, plesova, glazbe i likovne umjetnosti. Svaka je država dobila temu, a srednjoškolci putuju u partnerske škole te uz druženje rade na pojedinim temama kako bi razvili svijest o svojoj tradiciji, ali istodobno upoznavajući i poštivajući tradiciju drugih kultura.

Prva faza projekta provodila se u Turskoj gdje je tema bila tradicionalna hrana, a veloluški su učenici pripremali Žrnovske makarune i tradicionalnu lumbliju. U svakoj fazi projekta odabiru se novi učenici za putovanje, oni koji su nadareni za pojedine kategorije poput kulinarstva, slikarstva ili glazbe. U veljači su učenici otputovali u Makedoniju gdje su uživali u temi tradicionalnih igara, a nedavno, krajem svibnja, Vela Luka je bila domaćin s temom tradicionalnog plesa. Naglasak je bio, kako ističe profesorica Silvija, na tradicionalnom plesu mafrini i starinskom lančanom plesu s mačevima kumpaniji, a učenici i nastavnici potrudili su se gostima pripremiti bogat i raznolik program. Gosti iz Turske, Makedonije, Rumunjske i Litve boravili su u Veloj Luci punih pet dana prilikom čega su posjetili razne izložbe, upoznali načelnicu Gugić, lokalnu radijsku postaju kao i arheološki lokalitet Velu Spilu, lokalne proizvođače autohtonih proizvoda poput maslinovog ulja i vina. Uživali su tradicionalnim jelima u brojnim restoranima, izrađivali su veloluški najduži svjetski mozaik, posjetili su Blato i Korčulu, a uz učenje o tradicionalnim plesovima pogledali su nastupe mafrine, kumapnije i korčulanske moreške. U aktivnostima je sudjelovalo preko 20 učenika, a uz kordinatoricu Silviju, sudjelovali su i nastavnici Danijela Lovričević, Josip Cvitan i Ivan Tabain. Bit je to prvi projekt na otoku koji je ugostiti tridesetak učenika i profesora iz pet različitih zemalja.

Veloluški će profesori i učenici u sklopu projekta u studenom posjetiti Rumunjsku gdje će se upoznati s tradicionalnom glazbom,
a u travnju 2020. će u Litvi učiti o slikarstvu.

Dora Lozica
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre!

Zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre!
Nakon gala koncerta ispred crkve sv. Vlaha na kojemu je nastupio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije p...
Zatvorene 70. Dubrovačke ljetne igre!