StoryEditorOCM
KorčulaOČUVANJE TRADICIJE I BAŠTINE OTOKA KORČULE

Otvoren Festival viteških igara otoka Korčule 2019. koji će potrajati sve do kraja rujna

Piše Dora Lozica
FOTO: Dinko Franotović
18. lipnja 2019. - 11:20
Uz zvukove tradicionalne kumpanije i nezaboravne moreške, prošlog je petka otvoren Festival viteških igara otoka Korčule 2019. koji je potrajati sve do kraja rujna.

Ceremonija otvaranja Festivala viteških igara  svake je godine poseban događaj kako posjetiteljima i turistima, tako i lokalnom stanovništvu. Čak sedam otočnih naselja, pomoću kulturnih i glazbenih društava, aktivno baštini i održava više od 400 godina dugu tradiciju jedinstvenih plesova s mačevima, a članovi, kumpanjoli i moreškanti svih društava susretnu se prilikom otvaranje u svečanom mimohodu u Korčuli gdje se predstave s nekoliko plesnih figura. Tako su se ove godine, uz domaćine i organizatore Turističku zajednicu Grada Korčule i direktoricu Hanu Turudić, zamjenika župana Dubrovačko-neretvanske županije Joška Cebala, gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa i načelnicu Općine Vela Luka Katarinu Gugić kao i veliki broj posjetitelja, na korčulanskom „Spomeniku“, odnosno Trgu pomirenja, okupljenima predstavili Folklorno društvo „Kumpanija“ iz Vele Luke, Viteško udruženje „Kumpanjija“ iz Blata, Viteška udruga „Kumpanjija“ iz Smokvice, Viteško udruženje „Kumpanija“ iz Čare, Viteško udruženje „Kumpanjija“ iz Pupnata s izvedbom kumpanije te  Hrvatsko glazbeno društvo „Sv. Cecilija“ iz Korčule s izvedbom moreške. Kulturno-prosvjetno društvo „Bratska sloga“ Žrnovo koje inače izvodi ples moštru  nije bilo u mogućnosti nastupiti.

Festival viteških igara pokreće Turistička zajednica Grada Korčule prije 22 godina s osnovnim ciljem očuvanja tradicijske i povijesne baštine otoka. Festival aktivno postoji do 2004.godine, a nakon desetogodišnje stanke se ponovno pokreće nakon međunarodnog simpozija ICTM 2014. (International Council for Traditional Music) koji se održao baš u Korčuli. Umjetničko rukovodstvo Festivala oduvijek je bila odgovornost prof.dr. Gorana Oreba koji ga svake godine scensko i koreografski osmišljava.

Publiku su oduševili i festivalski gosti, Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ iz Klisa, pokretni je spomenik nacionalne kulturno-povijesne baštine, koji zajedno s Tvrđavom Klis, jednim od najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja na hrvatskom tlu, još i danas u sjećanju održava povijest o slavnim vremenima kada je Klis bio obrambeni štit Hrvatske i cijele Europe. Za korčulansku su publiku ispalili nekoliko hitaca iz karakterističnih kubura.

Festival viteških igara potrajat će sve do kraja rujna diljem otoka Korčule, svako će otočno naselje izvoditi tradicionalne plesove povodom mjesnih svečanosti ili regularnih komercijalnih nastupa, a svečano zatvaranje Festivala održat će se ove godine 13. rujna na Pjaci ispred crkve Sv. Josipa u Veloj Luci.

Svake godine, u suradnji s Gradskim muzejom Korčula, Festival prate i izložbe koje tematiziraju po jedno naselje, odnosno karakteristični ples. Tako je ove godine na red došla izložba Kumpanije iz Vele Luke čije je svečano otvorenje predviđeno za 10. kolovoza u Crkvi Gospojinoj u Korčuli. Izložba će se moći posjetiti i 6. rujna u Veloj Luci, a od 29. rujna pa sve do 15. listopada bit će otvorena u Galeriji Port9 hotela.

Dora Lozica   
 
19. travanj 2024 20:07