StoryEditorOCM
KorčulaPRVA SMOTRA KLAPA NA LASTOVU

In memoriam mo. Vinko Lesić, nastupaju samo klape s otoka

Piše Dora Lozica
12. lipnja 2019. - 22:04
Nakon koncerta u vojnom tunelu u uvali Kremena na lastovskom otočiću Prežbi, ženska klapa Ladesta u subotu organizira prvi susret klapa „Tamo na divnom Jadranu plavom“ na kojem će nastupiti klape s otoka Lastova, Korčule i Mljeta.

Smotra će se održati u subotu 15. lipnja, u Lastovu ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana s početkom u 20:00 sati, a pjevat će se u čast i sjećanje maestra Vinka Lesića, rođenoga Lastovca koji je život posvetio glazbi organizirajući festivale, ravnajući ansamblima, klapama i zborovima, prikupljajući narodne pjesme dalmatinskog podneblja te stvarajući kao plodni skladatelj i aranžer. Na smotri će nastupiti samo otočne klape s Lastova, Korčule i Mljeta i to redom Ošjak, Kurenat, Smokvica, FD Kumpanija, Rikordo te domaćini Fumari i Ladesta. Organizaciji će pomoći vrijedni sponzori JU Park prirode Lastovsko otočje, TZO Lastovo, Općina Lastovo i Udruga Dobre Dobričević.

Subotnji će klapski susret biti prva organizirana smotra klapa na Lastovu uopće. Ovaj mali, ali prekrasni otok od tek nekoliko stotina stanovnika idealna je kulisa za klapske terce divnog i plavog Jadrana kojih će, kako najavljuju organizatorice iz klape Ladesta, biti sve više.

„Nedavno smo imale prvi nastup u nekadašnjem vojnom tunelu u uvali Kremena. Nastupili smo zajedno s muškom klapom Fumari s kojom nas, osim Lastova, veže i isti voditelj, meštar Janes Vlašić. Koncert u uvali Kremena bio je prvi u nizu koncerata koje planiramo organizirati u suradnji s hotelom Solitudo, inače začetnikom ideje. Za smotru „Tamo na divnom Jadranu plavom“ se nadamo kako će postati tradicionalna te da ćemo u narednim godinama ugostiti i klape s kopna, a ne samo s otoka. Želimo da se Lastovo upiše na kartu klapskih susreta, pozivamo svih, ulaz je slobodan“ – poručila je Iva Frlan, članica klape Ladesta.
Klapa Ladesta jedina je ženska klapa na otoku Lastovu, a trenutno okuplja devet članica. U današnjem sastavu djeluje od listopada 2014. godine pod vodstvom meštra Janesa Vlašića. U svom dosadašnjem radu Lastovke broje niz uspješnih nastupa diljem Dalmacije i šire. Na rodnom otoku redovito nastupaju u sklopu Kulturnog ljeta gdje su uvijek jako dobro prihvaćene od strane gostiju i domaće publike.
 
Dora Lozica
.
 
18. travanj 2024 21:44