StoryEditorOCM
KorčulaZGRADA ŠPANIĆ VRAĆENA KORČULI

Donedavno zgrada Policijske postaje Korčula, od petka je u vlasništvu Grada Korčule

Piše Dora Lozica
4. lipnja 2019. - 10:10
Prošlog su petka u Metkoviću ministar Goran Marić i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris potpisali ugovor kojim Ministarstvo državne imovine Gradu Korčuli daruje zgradu Španić vrijednu više od dva i pol milijuna kuna.

Više od 400 kvadratnih metara zgrade Španić, donedavno zgrade Policijske postaje Korčula, od petka je u vlasništvu Grada. Dogovor o darivanju ove atraktivne četverokatnice uz more u strogom gradskom centru postignut je još u veljači, a nakon odrađene papirologije i službeno je poklonjena Korčulanima. Čim Grad Korčula upiše vlasništvo, ističe gradonačelnik Fabris, pokrenut će prve korake renovacije.

„Prvo ćemo napraviti snimak postojećeg stanja, nakon čega ćemo procijeniti potrebne radove. Zgrada je prekrasna, zasita prava palača, no nije u najboljem stanju. Ono što me posebno veseli je kula Kanavelić odmah uz zgradu koja je nakon 60 godina vraćena Korčuli. Budući da je u zgradi bila Policijska postaja, kula je godinama korištena za skladište oružja i zaplijenjenih narkotika, trenutno ne znamo u kakvom je stanju. Planiramo osmisliti dodatni kulturni sadržaj prvenstveno za Korčulane, a onda i za posjetitelje. Prepustit ćemo stručnjacima da nam predlože kako najbolje iskoristiti zgradu i kulu, a nakon njihovog prijedloga napravit ćemo i javnu raspravu da čujemo što Korčulani misle. Komercijalne ponude u gradu ima i više nego dovoljno, vjerujem da ćemo zgradu koristiti u svrhu promocije kulturne baštine, a planiramo i aplicirati na EU fondove za njenu renovaciju“ – objasnio je Farbis.

Zgrada Španić jedna je u nizu nekretnina koje je Korčuli nedavno darovalo Ministarstvo državne imovine. Uz Šilovića dom, Korčula je dobila i terasu iznad Lučke kapetanije te pravo kupnje nekadašnje zgrade termoelektrane na Dominču poznate pod imenom Žuva. Fabris ističe kako je ministar Marić uvidio potencijal neiskorištene državne imovine diljem Hrvatske što dokazuje, navodi, i skorašnji potez Grada.

„Za Dan Grada mogu najaviti iznenađenje vezano za zemljišta za poduzetničke zone, ali i zemljišta za POS stanove za koje je gotov Urbanistički plan Pupnat 2“. – najavio je Farbis, a više ćemo znati uskoro.

Zgrada Španić izgrađena je u 18. stoljeću. Nekad je pripadala plemićkoj obitelji Španić, a poznata je i pod nazivom „Savkina kuća“ budući da se baš u toj zgradi početkom dvadesetih godina rodila poznata hrvatska političarka Savka Dabčević-Kučar.  
Dora Lozica
 
 
19. travanj 2024 13:34