Županija Korčula

PRVI LAG5 FEST U KORČULI

Festival lokalnih i tradicijskih proizvoda

PRVI LAG5 FEST U KORČULI
Sljedećeg petka, na baroknoj tržnici Rotondi, održat će se sajam lokalnih i tradicijskih proizvoda u organizaciji Lokalne akcijske grupe LAG5 koja će za ovu priliku okupiti čak 15 OPG-ova i proizvođača s otoka i poluotoka.
Posljednjeg dana svibnja, od 16 do 19 sati, domaći i strani posjetitelji moći će na Rotondi degustirati i kupiti proizvode koje ne mogu pronaći u trgovinama i dućanima. Okrugla barokna pijaca u centru Korčule i inače je tržnica na kojoj se prodaju lokalno uzgojeni proizvodi, a sljedećeg će petka biti domaćin čak 15 OPG-ova i proizvođača koje okuplja LAG5. Na sajmu lokalnih i tradicijskih proizvoda predstavit će se lokalni pčelari, maslinari, vinari i obrtnici, a moći će se degustirati i kupiti proizvode poput meda, otočnog maslinovog ulja, vrhunskih vina, likera, džemova i marmelada pa sve do kokošjih jaja, kreativnih ručnih radova i tradicionalnih slatkiša.
Svoje će proizvode predstaviti Jelena Marović iz Eko Škoja, dobitnica Zlatne naranče iz 2016. za najbolji agroturizam u županiji, nagrađivani pčelar i maslinar Vlaho Komparak, kao i nedavno nagrađeni vinar iz Lumbarde, OPG Frane Cebalo, osvajač zlatne medalje na International WineChallengu u Londonu. Izlagat će i Roko Luka Šestanović iz Lumbarde, Sanja Protić iz Blata, OPG-ovi Ranko Surjan, Teo Grbin, Žabica Petar i Zlatko Bosnić iz Vele Luke, inače nosioci prestižne oznake Korčulansko maslinovo ulje. S Pelješca dolaze Frano Mihlinić, Natura Antunović, OPG Petar Matković i vinarija Križ, a iz Trpnja Morana Raguž, poznata po svojim rukotvorinama s mediteranskim motivima. Debitanstki nastup na festu imat će OPG Marin Šale, koji se bavi ekološkim uzgojem kokoši, jedinstvene pasmine Hrvatica, a šećer na kraju ponudit će OPG Vedranka Katić, odnosno glasoviti smokvun kojeg je sama osmislila.
„Poticanje ruralnog razvoja jedna je od obaveza LAG-a 5, a cilj festivala je poticanje suradnje lokalnih proizvođača kako bi potaknuli i distribuciju, povezivanje proizvođača s turističkom industrijom te, naravno, promoviranje lokalnih proizvoda. Pozivam vas svih da dođete, degustirate proizvode te na taj način podržite lokalnu proizvodnju“ – poručuje Vjeran Filippi, predsjednik LAG-a 5.
Lokalna akcijska grupa LAG 5 neprofitna je organizacija zadužena za provođenje mjera politike ruralnog razvoja Europske unije kroz izgradnju partnerskog modela suradnje javnog, gospodarskog i civilnog sektora općina s područja Pelješca, Mljeta, Lastova i Korčule. Od osnutka 2012. godine zaslužan je za brojne projekte iz različitih područja od poljoprivrede, energetike do održivog turizma, usmjerene na razvoj cjelokupnog područja LAG-a 5 i aktivno uključivanje lokalnog stanovništva. LAG 5 danas broji preko sto članova, te provodi više europskih projekata ukupne vrijednosti preko 12 milijuna kuna.
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije