StoryEditorOCM
KorčulaDVIJE NAGRADE ZA GLAZBENU ŠKOLU KORČULA

Mali violinisti Lucija Skokandić i Ivano Pavić osvojili nagrade na međunarodnom natjecanju Poreč Fest

Piše ​Dora Lozica
10. svibnja 2019. - 10:59

Već desetu godinu zaredom Umjetnička škola u Poreču organizira poznato, međunarodno gitarističko i violinističko natjecanje za mlade, nadarene glazbenike, a ove su se godine na listi nagrađenih našli i učenici Osnovne glazbene škole Korčula koja djeluje pri Osnovnoj školi Petar Kanavelić. Lucija Skokandić osvojila je srebrno odličje u kategoriji rođenih 2008. godine i mlađih, a istu je medalju osvojio i Ivano Pavić u kategoriji rođenih 2006. i mlađih. Kako doznajemo od njihove profesorice Simone Belotti, radi se o ozbiljnom natjecanju sa zavidnom konkurencijom talentiranih glazbenika diljem svijeta, zato ove nagrade imaju poseban značaj i težinu.

„U obje je kategorije bila konkurencija od oko 30 učenika, a za natjecanje smo se pripremali otprilike dva mjeseca. Ivano je veliki radnik, on voli glazbu i razmišlja o njoj, nije kampanjac i planira unaprijed. Lucija je povučenije dijete, odlučila je da ona to hoće i može i postigla je cilj. Oboje su nam osvjetlali obraz, pobijedili su sami sebe, i ovo je zaista čisti uspjeh moj i njihov“ – oduševljeno otkriva profesorica Simona.

Profesorica nam priznaje kako je u trenutnu kad je čula da je Lucija osvojila drugo mjesto počela plakati, no očekivala je uspjeh. Znala je da stvaraju nešto dobro, kaže, iako je od nagrade bilo važnije da ostanu sabrani i koncentrirani na komade koje su izvodili. Ispred stručne komisije koju su činila poznata imena iz svijeta violine poput Nenada Merlea, Evgenie Epshtein, Krunoslava Marića i Anđelka Krpana, Ivano je odsvirao 14 varijacija Berioa, Šlikovo Kolo za violinu i Paganinijev Caprice za djecu. Profesorica Simona ističe kako je to bio dobar odabir za njega budući da je imao priliku pokazati i lijepi ton, vibrato kao i tehniku. Lucija je sklonija melankoličnijem tonu pa je profesorica za nju odabrala Uličnu pjesmicu Kalinskog te Drugi i Treći stavak koncerta Kuchlera koji joj je posebno dobro odgovarao pa ga je odsvirala s užitkom, kao da meditira dok svira. Poseban doprinos u osvajanju nagrada imala je i profesorica Dina Nobilo u ulozi korepetitora, odnosno klavirske pratnje.

Profesorica Simona završila je Muzičku akademiju u Zagrebu, prije gotovo tri godine napušta poziciju prve violine u HNK-u Osijek te se vraća u rodni Dubrovnik, kako kaže, iz privatnih razloga. Trenutno radi u dvije glazbene škole, u Orebiću, te u Osnovnoj glazbenoj školi u Korčuli koja je prije nekoliko godina prestala biti dio Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika te danas djeluje kao dio OŠ Petar Kanavelić. Profesorica priznaje kako rad s učenicima, ali i putovanje nekoliko puta tjedno na relaciji Dubrovnik-Korčula nije jednostavan posao, no ipak je posao kao i svaki drugi te ga treba odraditi najbolje kako znaš i možeš. U Korčuli trenutno ima sedam učenika što je zavidna brojka budući da violina nije prvi izbor djece ni roditelja.

„Najveći interes učenika je za klavir i gitaru. Svaki je instrument težak i nećemo raditi razlike među njima. Samo ću istaknuti kako je violina poseban instrument, klavir ima tipku, gitara ima polja, a violina je jako specifična i čini mi se da je se djeca boje, zahtjeva istančan sluh i pravilno držanje. Želim poručiti djeci da se nemaju čega bojati, mogu doći i probati, ako im se ne svidi, mogu se prebaciti na neki drugi instrument. Glazbena škola nudi mogućnost iznajmljivanja violina, a neki roditelji kojima financije dopuštaju i djeca koja su posebno talentirana često kupe svoje instrument. Muzika je kao sport, dok sviraš violinu poboljšavaš koordinaciju pokreta lijeve i desne ruke, mozak se razvija, dijete vježba kontrolu i koncentraciju. Ne mora svako dijete biti izvrsno, vježbanje violine je kao rehabilitacija koja doprinosi dječjem razvoju“-objasnila je profesorica.

Poznato je kako Korčulani vole za sebe reći da imaju sluha, da lijepo pjevaju i da se rode s tim, upitali smo profesoricu mislili li da je ta priča samo mit.

"Nije mit, to je istina! Doista djeca iz Korčule imaju bolji sluh, možemo reći za njih da su sluhisti, više čuju i brže uče. U pravu ste s tom tezom“ – potvrdila je uz smijeh.

Simonini učenici narednih mjeseci pripremat će se za završni koncert i ispite, a dogodine slijede nova natjecanja s nadolazećim korčulanskim talentima koji se trenutno bruse.



 

25. travanj 2024 00:20