StoryEditorOCM
KorčulaŠTO SE DOGAĐA S IZNOSIMA PAUŠALNOG POREZA ZA IZNAJMLJIVAČE?

Korčulani dobili rješenja s iznosima i do pet puta većim od predviđenih

Piše Dora Lozica
25. travnja 2019. - 22:50
Iznajmljivači s područja Grada Korčule ovih su dana dobili rješenja o poreznim obavezama, odnosno iznose paušalnog poreza kojeg uplaćuju obročno – i ostali u šoku! Neki su iznosi i do pet puta veći od dosadašnjih, a kako je Grad Korčula u siječnju povećao iznos paušala, iznajmljivači nisu sigurni radi li se o pogrešci, trebaju li platiti iznos i što uopće trebaju napraviti. Iz porezne ispostave Korčula poručuju kako nemaju komentara te da se trebaju raspitati kod nadležnih tijela.

Kako je vidljivo na poreznim rješenjima, tijekom obračunavanja napravljene su brojne pogreške. Paušalni porez se izračunava prema broju prijavljenih kreveta, broj se pomnoži s iznosom poreza za područje gdje se iznajmljivač nalazi, plus porez. Konačni iznos se podijeli u četiri obroka te se šalje iznajmljivačima koji su dužni prema datumima uplatiti navedene iznose.
U poreznim rješenjima koji su dobili iznajmljivači, cjelokupni iznos poreza nije podijeljen na četiri obroka, već se traži od iznajmljivača da ga u potpunosti plate četiri puta, ali ne samo to. Kako doznajemo od iznajmljivača, u rješenjima je naveden i pogrešan broj kreveta, a iznajmljivači koji imaju krevete na dvije adrese, pa time očekuju i dva rješenja, dobili su samo jedno. Budući da je u siječnju iznos paušalnog poreza u Gradu Korčuli za neke ulice povećan, iznajmljivači doslovno nemaju pojma trebaju li platiti iznose ili ne, danima hodočaste u poreznu ispostavu pokušavajući doći do informacija.

Iako je očekivano da porezna ispostava u Korčuli objavi javno priopćenje u kojem je obrazložen višestruko uvećan iznos te koji su sljedeći koraci koje iznajmljivači mogu napraviti, od njih nismo dobili nikakve informacije. Nikolina Terzić, voditeljica ispostave Korčula uputila nas je da mailom kontaktiramo glasnogovornika Porezne uprave Ministarstva financija, što smo i napravili, u međuvremenu iznajmljivači mogu napraviti isto, i to na mail marko.nenadic@porezna-uprava.hr jer je to očito jedini način na koji mogu doći do potrebnih informacija.

Zbunjeni i šokirani iznajmljivači došli su do informacije da se na rješenje mogu žaliti u roku od 30 dana, ne znaju od kojeg datuma, a da prijava žalbe iznosi 35 kuna. Iz porezne nisu potvrdili ovu informaciju.
Podsjetimo, izmjenama i dopunama, Zakon o porezu na dohodak iznose paušalnog poreza nedavno je stavio u nadležnost jedinica lokalne samouprave, svaka Općina i Grad donijela je odluku o visini poreza koji ne može biti manji od 150, odnosno veći od 1.500 kuna.

Zakon također predviđa da iznos paušalnog poreza bude striktno definiran točnim nazivima ulica, a ne razredima, a Grad Korčula na 14. sjednici Gradskog vijeća u siječnju donosi sljedeću odluku:
Stanari ulica koje obuhvaća Gradski kotar Stari grad, uži centar grada s naseljima, jedini će plaćati veći paušal nego prethodnih godina, i to 400 umjesto dosadašnjih 300 kuna. Ulice koje obuhvaća Gradski kotar Sv. Antun zajedno s predjelima Ekonomija i Soline ostat će na 300 kuna paušala, Zavalatica, Račišće i Kneže 200 kuna te veći dio Žrnova, Čare i Pupnata 150 kuna. Prijedlogom gradonačelnika Fabrisa u odluku su naknadno ubačene Babina te Vela i Mala Rasoha koje greškom nisu uvrštene u popis, a tamo će visina paušalnog poreza iznostit 150 kuna.

Iznos paušale za smještajne jedinice u kampu podignut je na 300 kuna za sva područja. Do ove Odluke visina paušalnog poreza po krevetu iznosila je od 150 do 300 kuna, odnosno 175 do 150 po smještajnoj jedinici u kampu, a od danas će iznositi od 150 do 400 kuna po krevetu te 300 kuna za sve smještajne jedinice u kampu. Susjedne općini i gradovi nisu dizali dosadašnju paušalnu obavezu, a Korčula će na ovaj način od građana uprihoditi 400 tisuća kuna. Ili možda više, doznat ćemo naknadno.

Dora Lozica
 
24. travanj 2024 10:26