StoryEditorOCM
KorčulaEDUKATIVNI SADRŽAJI NA KORČULI

Korčula domaćin završnog projekta Migrate to library

Piše Dora Lozica
FOTO: GK Ivan Vidali
16. travnja 2019. - 10:11
Migrirajte u knjižnicu, odnosno „Migrate to library!“ drugi je europski projekt u kojem je Hrvatsku predstavljala Gradska knjižnjica Ivan Vidali s partnerima iz Poljske, Španjolske i Litve, a završni, međunarodni susret projekta održao se prošlog tjedna u Korčuli s bogatim programom kojeg su pripremile korčulanske knjižničarke.

Ravnateljica Milojka Skokandić te Marija Bakarić i Isabel Skokandić ispričale su nam o drugom uspješnom europskom projektu u kojem je sudjelovala mala korčulanska knjižnica Ivan Vidali s tek troje zaposlenih, među partnerima koje broje desetke zaposlenih - Općinska knjižnica u gradu Zory u Poljskoj, Općinska knjižnica u Arucasu (Kanarsko otočje) iz Španjolske i Knjižnica Adomo Mickevičiaus iz Vilniusa u Litvi. Zaposlenici spomenutih knjižnica prošlog su tjedna boravili u Korčuli u sklopu projekta Migrate to library usmjerenog na migrante i izbjeglice, odnosno ljude koji napuštaju svoje zemlje zbog rata i progona ili političkih, ekonomskih ili nekih drugih razloga te se nastanjuju u nekoj novoj zemlji zbog čega im je potrebna integracija. Projekt je započeo u rujnu 2017. godine, završit će u svibnju ove godine, a brojni susreti, tečajevi i seminari pozitivno su iskustvo za naše knjižničarke, no najviše ih se dojmio završni susret prošlog tjedna u Korčuli.

Međunarodni susret održao se od 8.do 12. travnja, dva dana u Splitu te dva dana u Korčuli. Korčulanske su se knjižničarke potrudile partnerima osigurati zanimljiv, dinamičan, raznolik i edukativan program. Partneri su prvog dana upoznali gradonačelnika Korčule Andriju Fabrisa koji ih je primio u Gradskoj vijećnici nakon čega su gostovali na lokalnom Radiju Korčuli gdje su imali priliku ispričati svoje dojmove, iskustva i rezultate projekta. Potom su u Domu kulture predstavljeni najznačajniji projekti knjižnice i aktivnosti Centra za kulturu Korčula, a posebno im se svidila izložba fotografija naziva „Ja sam knjiga“ koja je nastala u sklopu projekta Gradske knjižnice iz Požege „Knjiga svaki dan“. Nakon posjeta agroturizma Bire i znamenitosti Lumbarde, vrhunac aktivnosti zasigurno je bio posjet otočiću Vrniku nadomak Korčule, poznatom domu kamenoklesara Škojara gdje su posjetili zgradu nekadašnje škole kao i crkvicu Gospe od škoja i stari kamenelom, a dan su zaokružili interkulturalnim druženjem partnera i doseljenika koji već neko vrijeme žive na Korčuli.

Ništa manje zabavan i zanimljiv bio je i drugi dan tijekom kojeg su partneri posjetili Arhivski sabirni centar Korčula – Lastovo gdje su imali prilike čuti o aktivnostima arhivskog centra kao i o programu „Europeana Migration“ u kojem je arhiv sudjelovao. Nakon obilaska grada uz predavanje ravnateljice Gradskog muzeja Korčula, dr.sc. Marije Hajdić, o povijesti korčulanskih knjižnica, partneri su imali priliku upoznati dva primjera dobre prakse, imigrante koji su se odlučili doseliti u Korčuli gdje žive i uspješno rade već dugi niz godina, posjetili su međunarodnu knjižaru Kutak Knjiga vlasnika Josepha Le Correa iz Francuske te Coral shop vlasnice Irene Kaštele. Popodne je bilo rezervirano za radionicu učenja hrvatskog jezika te predstavljanje turističkog vodiča Ruth Grothe, a posebno im se svidila radionica izrade origamija koju je vodila Anna Suzuki, Japanka koja živi na otoku.
„Jako smo zadovoljne, sve je išlo po planu, a program je bio bogat aktivnostima. Naši su partneri također zadovoljni posjetom Hrvatskoj, a naš je program ocijenjen kao istaknut što se tiče aktivnosti i diseminacije. Potrudile smo se i profesionalno odradile naš dio kako bi promovirali Korčulu i Hrvatsku najbolje što možemo“ – zaključila je ravnateljica Milojka Skokandić.

Nakon vrlo uspješnog projekta „Library. I love it!“ koji je na European Shared Tresaure portalu ocjenjen kao jedan od najboljih, Milojka, Izabel i Ivana uspješno su privele kraju i drugi europski projekt ističući kako je bio od velikog značaja za njihovo napredovanje u struci te nezamjenjivo iskustvo. Sljedeći je projekt je preseljenje knjižnice Ivan Vidali u nove, moderne prostorije na katu novouređenog restorana Liburna.

Dora Lozica    
 
 
20. travanj 2024 03:54