StoryEditorOCM
KorčulaSTIŽE NA OTOK

Svjetski poznata Master of Wine Jo Ahearne gostovat će na Korčuli

Piše Dora Lozica
Foto: Jo Ahearne
5. travnja 2019. - 17:09
Manje od 400 ljudi na svijetu može se pohvaliti prestižnom titulom Master of wine, a jedna od njih je Britanka Jo Ahearne koja će krajem travnja gostovati na Korčuli, prijestolnici autohtonih sorti grka i pošipa.

Jo Ahearne trenutno živi i radi na Hvaru gdje je, nakon mnogih uspješnih godina rada u vinskoj industriji, pronašla svoj dom. Rođena je u Londonu, a sredinom 1990.-ih odlazi u Australiju gdje upisuje i završava studij enologije na Sveučilištu Charles Sturt nakon čega radi za mnoge poznate autralske vinarije poput Pipers Brook, Charles Melton ili Jacob's Creek. Početkom 2004. godine vraća se u Veliku Britaniju te započinje suradnju s globano poznatim lancem robnih kuća Marks & Spencer koja joj je donijela niz priznanja.

Radila je i za prestižni Harrods kao voditeljica odjela za vina i alkoholna pića, a potom kao neovisni konzultant poznatim vinarijama u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Mađarskoj i Makedoniji. Upravo je suradnja s makedonskim vinarijama rezultirala njenom odlukom da se preseli u Hrvatsku. Na vinskom sajmu u Splitu upoznaje obitelj Tomić koja joj pomaže započeti vlastiti vinski biznis Ahearne Vino u Sv. Nedjelji na Hvaru. Ahearne Vino trenutno proizvodi četiri vrste vina, rose Rosinu od stare hvarske sorte darnekuše, dva bijela vina Pošip i macerirani Wild Skins te barrique Plavac mali južne strane.

Jo Ahearne titulu Master of wine položila je 2008. godine te je jedna od niti 400 ljudi na svijetu koji se mogu pohvaliti tako širokim znanjem ne samo o kvaliteti i proizvodnji vina već i s prepoznavanjem trendova i marketinka suvremene enologije. Potkraj travnja korčulanskoj publici predstavit će se u sklopu trećeg izdanja proljetnog festivala hrane i piće Korčulanse Pjatance.

Ahearne će u lukszunom restoranu Lešić Dimitri predstaviti svoju viziju Korčule kroz šest etiketa vina koje će pratiti jela poznatog chefa Marka Gajskog. Vina koja će, kroz osjetila ove svjetski poznate enologinje, otkriti njen osobni doživljaj Korčule nije htjela otkriti, no sigurni smo da će biti pošipa, grka i drugih vrhunskih etiketa koje će za sad ostati tajna.

 
25. travanj 2024 19:21