StoryEditorOCM
Noćni životKORČULANSKI ROKERI ZAPALILI K.U.M.

Sixes predstavili svoj prvi album

Piše Dora Lozica
24. ožujka 2019. - 19:34
Mladi korčulanski rokeri progresivnog metal benda Sixes sinoć su u prostorijma Korčulanske udruge mladih (K.U.M) predstavili svoj prvi autorski album Invisible and well. Publika nije krila oduševljenje, a oaza otočne alternative K.U.M. još je jedanput okupila pripadnike supkulture svih uzrasta.
Mnogi su već okarakterizirali Invisible and well, prvi autorski album mladih korčulanskih rokera, kao energičnu kombinaciju Tool-a i Alice in chains-a, a svi zaljubljenici u malo žešće, underground zvukove sinoć su se i uvjerili kako su te tvrdnje istinite. Milan Biočić (29) na gitari, Ivan Pecotić Peco (27) na bas gitari i Franko Silić (29) na bubnju okupili su se 2015. godine u bend Sixes kako sami kažu – spontano. Milan i Peco sviraju skupa gotovo 15 godina, uglavnom u cover bendovima pa su u jednom trenutku odlučili napraviti, kako ističu, nešto svoje uključivši Franka u svoje ideje i planove. Invisible and well ima devet autorskih pjesama, snimali su ga, s pauzama, dvije godine i u potpunosti je snimljen u prostorijama K.U.M-a, a njegovi tvorci opisuju ga kao progresivni rock i metal s elementima post grungea. Kažu da je sva glazba izašla iz njih sponatno, sve su pjesme nastale kroz prijateljstvo i zafrkanciju pa su ih sinoć i predstavili domaćoj publici u kojoj su bili brojni prijatelji benda, članovi obitelji, ali i alternativci cijelog otoka i šire. Ipak, ljubav prema glazbi i dugi sati vježbe i snimanja nisu ostavile prostora za amaterizam pa je sinoćnjih sat i pol svirke oduševilo publiku. Od zanimljivih vokala, neočekivanih promjena ritma, žestokih rifova, virtuoznih dionica do energičnih, publici već dobro poznatih hitova, korčulanski je trojac pokazao kako u otočnoj alternativi još uvijek ima baruta, a o ozbiljnosti umjetnosti koju stvaraju svjedoči i jako skupa oprema na kojoj momci sviraju. Naime, u opremu ulažu već godinama i danas se mogu pohvaliti profesionalnim instrumentima i pojačalima, samo bubanj i gitarsko pojačalo koje su sinoć korsitili koštaju 30 tisuća kuna.
„Nismo nikad štedili na opremi, kupimo kako god možemo, potrošimo cijelu plaću pa se snalazimo, to nam je bitno. Prezadovoljni smo koncertom sinoć, odazivom, atmosferom, našom svirkom, obostranom energijom. Želimo se zahvaliti obitelji i prijateljima koji nas podržavaju, cjeloj ekipi iz K.U.M.-a i bendovima koji su nam inspiracija“ – poručuje Milan.
Ako vam se sviđaju bendovi kao što su Tool, APC, Alice in chains, Porcupine tree ili Mastadon, onda je Invisible and well album za vas, a možete ga slušati na youtubeu ili skinuti na bandcampu, ili ga možda možete čuti i uživo ovog ljeta. Iako će se članovi benda tijekom ljetnih mjeseci posvetiti poslu, otvoreni su za nastupe i koncerte koje planiraju diljem i van otoka, a nakon ljeta počet će raditi na novom albumu.
Prostorije K.U.M.-a kultno su mjesto otočne alternativne koje su do danas iznjedrile brojne zanimljive projekte. Korčulanska udruga mladih (K.U.M.), kao prva udruga mladih na otoku, osnovana je 2003. godine s ciljem promicanja alternativnih oblika umjetnosti i življenja. Po uzoru na K.U.M. godinama su osnovane i brojne druge udruge mladih, no samo je K.U.M. ostala aktivna do danas, odnosno dugih 16 godina. Uz raznovrsne underground koncerte i događanja, posjećenošću i popularnošću posebno se istaknuo projekt Pozor Inkobrod, elektronski neverending festival elektronske glazbe koji se s gostovanjima istaknutih imena klupske scene svake godine nekoliko puta realizira u prostorijama K.U.M.-a. Sljedeći je datum 13. travnja.
23. travanj 2024 09:59