StoryEditorOCM
KorčulaHRANOM DO ZDRAVLJA: ANITA ŠUPE I LCHF

U ubrzanom načinu života ne jedemo hranu, nego proizvode, a tako ne čuvamo zdravlje!

Piše Niko Perić
24. ožujka 2019. - 09:27
Sinoć je Liga protiv raka Korčula-Pelješac -Lastovo –Mljet organizirala predavanje pod nazivom „Hranom do zdravlja“vkoje je održala nutricionistkinja iz Šibenika Anita Šupe, koja se proslavila i svojim knjigama u kojima objedinjuje zdravu prehranu (diplomirala je nutricionizam na Geteborškom sveučilištu u Švedskoj).
U dvorani centra za kulturu je uvodnim pozdravom predsjednik Lige Niko Violić napomenuo kako je i ovo predavanje dio njihovih aktivnosti kojima educiraju građane o raku i zdravom načinu života, te promicanju svijesti o važnosti prevencije,u čemu je zdrava prehrana i najvažnija kazalo je predsjednik Lige protiv raka Korčuli-Pelješa-Lastovo-Mljet.
Nutricionistica Šupe je predstavila i svoju knjigu “Istine i laži o hrani” i svojim je predavanjem uz 90 minuta zainteresirala posjetitelje koji su postavljali razna pitanja o zdravoj prehrani. Izvanrednom stručnošću i komunikacijom je Anita Šupe spomenula najveće probleme moderne prehrane te savjetovala kako se zdravije hraniti i regulirati tjelesnu težinu.Istaknula je važnost porijekla i kvalitete namirnica koje su vrlo bitan aspekt zdrave prehrane.Kroz cjelovito predavanje posjetitelji su saznali i brojne nepoznanice misleći da se hrane zdravije. Nabrojila je vrste izvorne hrane,te veliku razliku između moderne, industrijske hrane kojom se danas hranimo i tradicionalne hrane kojom su se hranile prethodne generacije.Mi se ubrzanim načinom života bavimo svime, a ne svojom hranom,misleći da će nam super marketi  pripremiti hranu.Neće, kod njih kad kupujemo gotova jela su profiti, a ne briga za zdravlje potrošača.Ne jedemo hranu nego jedemo proizvode, prerađevine spremljene u svakakve primamljive kutije, folije,tetrapake,tube, konzerve,pojasnila je nutricionistica Šupe.
Umjesto keksa, pekarskih proizvoda,slatkiša, gaziranih pića i sokova,suhomesnatih prerađevina,umjesto kupovnih suhomesnatih proizvoda prepunih aditiva treba jesti pravu slaninu i špek; ne bojati se jaja koja su savršena nutritivno bogata hrana; žitarice birati iz prirodnog uzgoja,njezin je savjet. Jeftinije je i zdravije kupovati pravu domaću hranu na tržnicama i kod obližnjih malih proizvođača, početi kuhati i jesti nutritivno bogatu hranu koja daje energiju, sitost i čuva dobro zdravlje. Govorila je i o LCHF prehrani s kojom se ne osjećamo da se nečega odričemo, jer jedemo raznovrsno, ne gladujemo, ne važemo hranu niti brojimo kalorije. Jedemo zdravo i ukusno, osjećamo se odlično i zapravo uživamo u hrani više nego ranije..
Nakon predavanja, nazočni su se s Anitom Šupe družili uz razgovor i nabavkom uz potpisivanje njezine knjige. Uspjela je brojne posjetitelje motivirati da se više educiraju i promjene svoje prehrambene navike na bolje. U tome su pomogle i aktivistice Lige protiv raka koje su pripremile pripravke tradicionalnih domaćih jela i kolača.
Tekst i foto : Niko Perić
 
 
 
 
18. travanj 2024 23:42