StoryEditorOCM
KorčulaI MLADI KORČULANI ŠTRAJKALI ZA KLIMU

Podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša

Piše DV
15. ožujka 2019. - 21:58
Danas, u središtu grada na Trgu pomirenja, četrdesetak učenika Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule pridružilo se globalnom Školskom štrajku za klimu. U zelenim majicama i parolama na transparentima, u sklopu prosvjeda učenici su održali i akciju čišćenja zapuštene gradske plaže Banje.
 
„Pratila sam Gretu Thunberg koja je u Švedskoj pokrenula kampanju kao i Lauru Skalu koja je akciju pokrenula u Zagrebu da bi se potom proširila na Pulu, Split i Varaždin. Prije nekoliko dana došla sam na ideju da podržimo akciju i u Korčuli, a jučer sam u razredu tu ideju rekla naglas. Vijest se proširila na cijelu školu i danas nas se okupilo oko četrdeset“-ispričala nam je Matea Vojinović, učenica 4. razreda Opće gimnazije u Korčuli.
 
Kako doznajemo od učenika Srednje škole, nastavnici nisu podržali prosvjed i nisu bili oduševljeni okupljanjem. Istu je sudbinu, ističe Matea, doživjela i Laura Skala koju su nastavnici ismijavali radi ograniziranja provjeda sugerirajući joj kako se treba pripremati za maturu, a ne baviti glupostima. Ipak, ravnatelj je učenicima dao dopuštenje da napuste školu u 12:10 sati nakon čega su se okupili na Spomeniku, a potom su i očistili gradsku plažu Banje. Kako bi se promjene dogodile, kažu nam mladi Korčulani, prvo treba krenuti od sebe, nemamo mogućnost razvrstavanja otpada u Korčuli, ali možemo prestati bacati otpad u more. Mediteran je , poručuje Matea, područje koje će u budućnosti doživjeti velike promjene i štete.
 
Globalni „School Strike 4 Climate“ pokrenula je 17.-godišnja Greta Thunberg iz Švedske, a pokretu se pridružio veliki broj učenika diljem svijeta pitajući se zašto uopće idu u školu ako nemaju budućnosi. Borbi protiv klimatskih promjena pridružuju se i Korčulani koji shvaćaju kako se jedino prosvjedom i zajedništvom može mijenjati svijet.
„U našoj državi se smatra kako se prosvjedom ništa ne postiže, ali važno je napraviti prvi korak. Ako se ljudi ne pokrenu, ako ne dobijemo podršku starijih, promjene neće početi“-poručila je Dora Meštrović, učenica 4. Razreda Opće gimnazije.

 
19. travanj 2024 05:15