StoryEditorOCM
KorčulaIZGRADNJA NOVE LUKE

RASTEREĆENJE OREBIĆA I DOMINČA Evo kako će izgledati nova luka Polačište

Piše DV
21. veljače 2019. - 14:29
Županijska lučka uprava Korčula planira izgradnju Nove luke na prostoru male uvale Polačište pod istoimenom padinom brda u neposrednoj blizini Žrnovske Banje, 4 km zapadno od grada Korčule. Riječ je o zahvatu kojim bi se rasteretilo Orebić s jedne i Dominče s druge strane te povećali kapaciteti trajektnog pristaništa koje opslužuje istočni dio otoka.

Luka Polačište je planirana kao luka otvorena zah javni promet namijenjan za prihvat plovila kao linijskog domaćeg i međunarodnog prometa te za prihvat plovila opskrbe, turističkih i drugih plovila. Građevinski dio zahvata se sastoji od operativnog gata u istočnom dijelu luke s dva trajektna veza, istočnog obalnog zida dužine 155 metara, zapadnog obalnog zida dužine 168,4 metra, te gata u produžetku zapadnog obalnog zida. U međuvremenu su redefinirane površine unutar zgrade lučkog terminala te su poboljšani sustavi vodoopskrbe i protupožarne sigurnosti. 

Županijska lučka uprava Korčula zatražila je ponudu za pregled podmorja i probno arheološko istraživanje kojim bi se provjerilo eventualno postojanje arheoloških nalaza. U čitavoj zoni obuhvata projektom se predviđa nasipanje priobalnoga dijela uvale do
dubine od 3 m te izgradnja operativne obale. Preostale strukture postavljaju se na nosive pilone za koje se teren priprema bušenjem morskog dna.

Mogućnost postojanja arheoloških nalaza pretpostavljena je na osnovi situacije u obližnjoj zaštićenoj uvali koja nosi ime Luka Banja. Uvala je izrazito razvedena i s obzirom na položaj pod padinom poluotoka Pelješca s kojeg pušu jaki sjeverni vjetrovi, sigurno je zaklonište za brodove. Njezina je unutrašnjost podijeljena na dva kraka. U fotogaleriji pogledajte simulaciju buduće luke Polačište.
23. travanj 2024 11:26