Županija Korčula

IZGRADNJA NOVE LUKE

RASTEREĆENJE OREBIĆA I DOMINČA Evo kako će izgledati nova luka Polačište

IZGRADNJA NOVE LUKE
Županijska lučka uprava Korčula planira izgradnju Nove luke na prostoru male uvale Polačište pod istoimenom padinom brda u neposrednoj blizini Žrnovske Banje, 4 km zapadno od grada Korčule. Riječ je o zahvatu kojim bi se rasteretilo Orebić s jedne i Dominče s druge strane te povećali kapaciteti trajektnog pristaništa koje opslužuje istočni dio otoka.

Luka Polačište je planirana kao luka otvorena zah javni promet namijenjan za prihvat plovila kao linijskog domaćeg i međunarodnog prometa te za prihvat plovila opskrbe, turističkih i drugih plovila. Građevinski dio zahvata se sastoji od operativnog gata u istočnom dijelu luke s dva trajektna veza, istočnog obalnog zida dužine 155 metara, zapadnog obalnog zida dužine 168,4 metra, te gata u produžetku zapadnog obalnog zida. U međuvremenu su redefinirane površine unutar zgrade lučkog terminala te su poboljšani sustavi vodoopskrbe i protupožarne sigurnosti. 

Županijska lučka uprava Korčula zatražila je ponudu za pregled podmorja i probno arheološko istraživanje kojim bi se provjerilo eventualno postojanje arheoloških nalaza. U čitavoj zoni obuhvata projektom se predviđa nasipanje priobalnoga dijela uvale do
dubine od 3 m te izgradnja operativne obale. Preostale strukture postavljaju se na nosive pilone za koje se teren priprema bušenjem morskog dna.

Mogućnost postojanja arheoloških nalaza pretpostavljena je na osnovi situacije u obližnjoj zaštićenoj uvali koja nosi ime Luka Banja. Uvala je izrazito razvedena i s obzirom na položaj pod padinom poluotoka Pelješca s kojeg pušu jaki sjeverni vjetrovi, sigurno je zaklonište za brodove. Njezina je unutrašnjost podijeljena na dva kraka. U fotogaleriji pogledajte simulaciju buduće luke Polačište.
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Javni poziv za dodjelu kredita za studente

Javni poziv za dodjelu kredita za studente
Grad Dubrovnik uputio je javni poziv za dodjelu kredita za školovanje za akademsku 2019./2020. godinu, kojim se ...
Javni poziv za dodjelu kredita za studente