Županija Korčula

VIJESTI S OTOKA

Lumbarda privlači nautičare

VIJESTI S OTOKA
Lumbarda se uz glavne djelatnosti poljoprivredu i ribarstvo sve više okreće turizmu. Uz kuće i apartmane za iznajmljivanje, turisti imaju što izabrati za odmor i rekreaciju: prelijepe plaže, lijepi krajolici, domaća hrana i vino, prijatna sredozemna klima, brojni vinogradi (čuveno bijelo vino Grk), zelenilo i legende o slavnim grčkim doseljenicima. Preko ljeta teško je pronaći smještaj, dok se nautičari češće vraćaju tražeći vez u maloj lučici uz domaće barke.

Direktor Lučice Lumbarda d.o.o. Nedo Lipanović, napominje kako poslije ovogodišnje turističke sezone započinje izgradnja luke nautičkog turizma-marine. Ističe kako je situacija dosta čudna.

- Da bi dobili građevinsku dozvolu postojeći objekt godinama nije završen, iako je građen osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, no do danas nije dovršen. Sredstva su osigurana, kaže Lipanović koji je nedavno s Dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem potpisao Ugovor o koncesiji na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje luke posebne namjene – luke nautičkog turizma – marine u Lumbardi.

Ovim Ugovorom će Općina Lumbarda dobiti 100 novih vezova u nautičkoj djelatnosti, uz investiciju od 8 milijuna kuna te naknadu od 220 tisuća kuna koju je koncesionar dužan uplaćivati uz 4,20 posto od ukupnog prihoda ostvarenog na području marine,nadopunjuje načelnik općine Igor Kršinić, očekujući 20 posto sredstava u općini, jer je tvrtka Lučica u stopostotnom vlasništvu Općine Lumbarda.

Nakon uređenja kapacitet luke bit će 100 vezova koji obuhvaćaju nasipanje morske obale te produbljivanje morskog dna, uređenje postojećih objekata luke te njihovo dovršenje i dogradnja, kako u morskom tako i u kopnenom dijelu,uz izgradnju lukobrana luke koji je sada nasuta građevina uz oštećenja duljine oko 170 metara koja zatvara zaštićeni akvatorij luke.

Uređenjem postojeće luke, uključuje iskapanje cirkulacijskog otpada, produžetak drugog gata lukobrana,dok će u prizemnoj zgradi biti novi centar lučke uprave i ugostiteljskog objekta,te uređenje postojeće pristupne ceste,saznajemo od direktora Lučice d.o.o.
Naše pitanje: Što će dobiti mještani,vlasnici barki i malih plovila?Nedo Lipanović objašnjava da potpisnici obvezuju sve korisnike priveza na iste obveze. Za mještane se planira izgraditi izdvojena komunalna lučica.
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije