StoryEditorOCM
KorčulaMILAN JUKIĆ PREUZIMA LIBURNU

LIBURNA ĆE PONOVNO POSTATI CENTAR ZABAVE Objekt će biti gotov do proljeća 2020.

Piše Tekst i foto: Dora Lozica
1. veljače 2019. - 22:40
Milan Jukić (54), diplomirani ekonomist, dugogodišnji menadžer u turizmu i rođeni Korčulanin, dugo očekivani je investitor koji će nakon gotovo 15 godina od devastirane Liburne napraviti moderan ugostiteljski objekt na svjetskoj razini.
 
Prije gotovo dvije godine gradonačelnik Andrija Fabris najavio je kako će Korčulani novu 2018. godinu proslaviti u Liburni. No, i sam priznaje kako se nadao da će radovi, ne samo traženje partnera već i roh bau, brže napredovati.
 
Međutim, kraj se nazire, a devastirana kamena višekatnica Doma kulture u kojoj je nekad bio restoran Liburna, uskoro će, nakon više od 15 godina, biti obnovljena i stavljena u funkciju. Milan Jukić poznato je lice među biznismenima iz regije, već desetljećima radi u turizmu, vlasnik je tvrtke MZ Aadria koja se bavi savjetovanjem i upravljanjem firmi u turizmu, iza sebe ima zavidni životopis, listu od desetak stabilnih firmi za koje je radio, a trenutno upravlja i velikom tvrtkom u Novalji te ima udio u hostelu i kampu na Hvaru.
 
Specijaliziran je za rekonstruiranje tvrtke, što znači, ako imate firmu koja ne posluje dobro, angažirate Jukića i za nekoliko godina tvrtka je stabilna. Zaključak se nameće sam, Jukić djeluje idealan investitor u atraktivni objekt u središtu Korčule koji već godinama propada, a za svoje je vještine dobio i brojne nagrade u turističkom menadžmentu u Hrvatskoj i Europi. Jedini se javio na Javni natječaj za odabir parnera za rekonstrukciju i uređenje dijela zgrade ex restorana Liburna i njeno korištenje od strane partnera te je, kako ističe Fabris, prihvatio sve tražene uvjete.
 
„U grube radove koji su napravljeni prema planu, Grad je uložio milijun i 600 tisuća kuna nakon čega smo krenuli u traženje partnera. O partnerstvu su se raspitivali ugostitelji od Zagreba do Zrća, ali niko me se nije svidio koncept koji ne nudi ludi noćni klub. Korčula se ne profilira u tom smjeru, klubovima nije mjesto u centru grada. Krajem godine raspisali smo natječaj na koji se javio samo jedan ponuditelj, gospodin Milan Jukić koji je prihvatio sve uvjete, potpisali smo Ugovor, a prošlog je tjedna izvršena djelomična primopredaja objekta“. – objasnio je Fabris.
 
A uvjeti koje je Jukić prihvatio su sljedeći; Uložit će u izgradnju i rekonstrukciju i donjeg dijela objekta koji će se koristiti u ugostiteljske svrhe, ali i gornjeg dijela koji je planiran za premještaj Radija Korčule i Gradske knjižnice Ivan Vidali. Uložit će između 7 i pol do 9 milijuna kuna, ovisi o opremi i sadržaju u objektu. Partnerstvo je potpisano na trajanje od 15 godina uz najam od 40 tisuća kuna mjesečno, a kompezirat će se opremom koja će trajno ostati u Liburni.
 
Jedan od najbitnijih uvjeta je da Liburna mora raditi i zimi, kako ističe Fabris, budući da svjedočimo trendu noćnih izlazaka mladih na zapadni dio otoka. Ipak, noćnog kluba tijekom ljetnih mjeseci neće biti. Još je prije desetak godina Gradsko vijeće donijelo odluku kako Liburna neće biti disko klub, no razina ulaganja natjerala je vijeće da napravi male preinake, odnosno kako navodi Farbis, kompromise. Na terasi Liburne u sezoni bit će otvoren lounge bar za goste malo dubljeg džepa, no buke neće biti, poručujue Jukić Korčulanima opisujući kako će uskoro izgledati Liburna.
„Radi se o objektu koji će imati puno sadržaja. Jedan je dio zamišljen kao gradska kavana, ali s najvećim svjetskim standardima, jedan prostor koji se nalazi u Korčuli, ali estetski ga možete zamislit i u Londonu ili Rimu. Uz Gradsku kavanu planiramo i wine bar s vinima iz cijeloga svijeta te restoran s ručno rađenom tjesteninom i drugom ponudom. Gradska će kavana raditi cijelu godinu, izvan sezone vikednom će biti plesni klub za mlade, bit će sadržaja i za starije, a sukladno izolacijama i drugim tehničkim uvjetima buke neće biti uopće“. – istaknuo je Jukić.
 
Gradska će kavana, kako tvrdi Jukić, vrata otvoriti već nakon sljedeće sezone, a na proljeće 2020. godine objekt bi trebao biti u potpunosti dovršen. U ponedjeljak u Liburnu dolaze arhitekti i izvođači radova, a predviđa se kako će do prosinca ove godine Jukić ishodovati sve potrebne dozvole. Za Grad Korčulu, kaže, radove će pratiti v.d. pročelnik Ivan Blitvić, a Jukić navodi kako će Korčulani već sljedeći Božić i maškare plesati u Liburni. Da nije u pitanju njegov rodni grad, pitanje je bi li se upustio u ovu investiciju.
 
„Želim zatvoriti svoj menadžerski krug i dio svojih mirnijih godina provesti u Korčuli. Moj je otac puno radnih godina proveo u Liburni koja je bila centar zabave, nadam se da će ponovno postati centar zabave. I preko umjetničkih društava u Korčuli se njeguje kultura plesa, nekad su se u Korčuli neprestano održavale bale, sad kad budemo imali adekvatan prostor ta tradicija se može nastaviti. Svjesno ulazim u rizik relativno velikog ulaganja, ali čovjek ponekad mora nešto odraditi ne samo za sebe, već i za društvo kojem pripada“. – poručio je Jukić.
 
15. travanj 2024 19:07