StoryEditorOCM
KorčulaPONOVNO ZAISKRILO NA VIJEĆU

USPRKOS NESLAGANJIM OPORBE Izglasan proračun Grada Korčule za 2019. godinu "težak" više od 73 milijuna kuna

Piše Tekst i foto: Dora Lozica
20. prosinca 2018. - 22:26
Na 13. Sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule koja se održala jučer u gradskoj vijećnici, s 8 glasova za i 1 protiv usvojen je proračun Grada Korčule za 2019. godinu koji iznosi više od 73 milijuna kuna.
 
Najvažniji pravni dokument Grada Korčule usvojen je jučer u gradskoj vijećnici na 13. Sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule koja je imala čak 19 točaka Dnevnog reda. Petorica vijećnika i vijećnica kluba SDP-HSU napustili su Sjednicu odmah nakon druge točke Dnevnog reda, odnosno konačnog prijedloga odluke o izmjenama i dopunama proračuna Grada Korčule za 2018. godinu. Ono čime se ne slažu vijećnici i vijećnice kluba SDP-HSU uvelike se odnosi i na proračun za 2019 godinu. Kako navode iz kluba SDP-HSU, razlog napuštanja Sjednice Gradskog vijeća je neslaganje s financijskom politikom Grada te smatraju da su napuštanjem Sjednice poslali javnosti jaču poruku od ostanka i glasovanja protiv proračuna.
 
U drugoj točki dnevnog reda izglasan je rebalans proračuna za 2018. godinu.
Proračun je iznosio otprilike 56 milijuna kuna, a rebalansom od čak 40,5 posto smanjen je na realnih oko 29 milijuna kuna. Oporbeni vijećnici i vijećnice smatraju kako rebalans u takvom velikom postotku svjedoči o lošoj kvaliteti proračuna koji je u startu bio „napuhan“. Jedna od smjernica kvalitetnog proračuna je uravnoteženost, teži se da prihodi budu jednaki rashodima, a kako je to teško postići rade se rebalansi, što je rebalans manji i proračun je kvalitetniji. Oporbeni vijećnici i vijećnice još su ranije upozoravali na nerealno uvećavanje proračuna koji se onda reže jednim rebalansom godišnje, a budući da je i proračun za 2019. godinu napravljen na jednak način kao i proračun za 2018., smatrali su da je njihov ostanak na Sjednici nepotreban budući da je na tu temu sve rečeno.
 
Proračun za 2019. godinu iznosi nevjerojatnih više od 73 milijuna kuna. Kako je na sjednici objasnio gradonačelnik Andrija Fabris, u proračun su uvršetni kapitalni projekti koji se tek trebaju realizirati u 2019 godini. Radi se o projektima poput rekonstrukcije Gradskog muzeja, Šetališta Tina Ujevića, ulice Sv. Barbare, modernizacija javne ravjete, revitalizacija obrambenih utvrda i kuće Marka Pola, uređenje Liburne, izradnja igrališta u Žrnovskoj Banji i sufinanciranje raznih drugih projekata. Ukupan iznos ovih projekata je 43 i pol milijuna kuna, a oporba tvrdi kako se ti iznosi u proračun trebaju uvrštavati u očekivanim fazama isplate, a ne u stopostotnim iznosima budući da je gradski proračun i politički dokument kojim se može obmaniti javnost. Planiranje izrade proračuna sa što manjim i češćim rebalansima je umijeće kojeg od izrađivača proračuna tek imamo vidjeti u nekoj, nadamo se skorijoj budućnosti.
 
Kako je prije usvajanja proračuna objasnio gradonačelnik Fabris, Grad Korčula pripada skupini gradova s manjim zaduženjima, trenutni dug iznosi manje od 2 i pol milijuna kuna. U narednoj godini planira se zaduženje u iznosu od 7 i pol milijuna kuna u prvom redu za reciklažno dvorište i druge projekte. Fabris ističe kako je proračun dobro osmišljen na dobrobit gradske uprave te ustanova u vlasništvu Grada, u 2019. predviđa besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce za što će izdvojiti 300 tisuća kuna, modernizaciju javne rasvjete, spomenuo je i povoljne kredite od HBOR-a s malim kamatama kojima će se finacirati projekti.
 
Najveći korisnik proračuna u iznosu većem od 3 i pol mijuna kuna je i dalje Gradski vrtić od čega se gotovo 90 posto utroši na plaće za djelatnike, Gradska knjižnica i Centar za kulturu dobit će skoro jednake iznose kao i prijašnjih godina, odnosno oko pola milijuna kuna za knjižnicu te više od 800 tisuća kuna za Centar za kulturu. Nešto više uložit će se u sport, a gradonačelnik je najavio i povećanje plaća za zaposlenike gradske uprave od 5 posto, s tim da gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika neće dobiti povećanje.
 
Budući da Gradsko vijeće Korčule ima 15 članova, a gradonačelnik Farbis ima sedam glasova vijećnika koalicije HDZ, HSS, HSP AS i HSLS, za izglasavanje proračuna bila je potrebna još jedna ruka. Za proračun glasovala je nezavisna vijećnica Ivona Kapor koja predstavlja stranku MOST. Vijećnica Ivona Kapor ističe kako podržava proračun budući da je gradonačelnik prepoznao program MOST-a te ispunio veći broj točaka koje je tražila, u prvom redu, nastava u školama u jednoj smjeni, besplatne udžbenike za osnovnu školu koje su predviđene u nadolazećoj godini, jednokratna novčana pomoć za umirovljenike za Božić i Uskrs, ukidanje protuzakonite naplate odvoza komunalnog otpada za pravne osobe, pomoć udruzi za zaštitu životinja i izrada prometne studije za rješavanje problema parkirališta. Kapor je istaknula kako se nada da će se u naredne dvije godine ispuniti još desetak točaka iz programa te kako će podržati proračun jer za to ima dovoljno razloga. Na ovaj način proračuna Grada Korčule za 2019. godinu izglasan je s 8 glasova za i 1 protiv.
 
Protiv proračuna glasovao je nezavisni vijećnik Tino Andrijić, a svoj glas protiv obrazložio je problemom „uhljebljavanja“. Andrijić ističe kako stranke imaju kvote prema kojima zapošljavaju svoje kandidate na poslove u gradskoj i državnoj upravi te kako su svi rukovodeći kadrovi zaposleni ili na namještenim natječajima ili bez natječaja. Ta se zaposlenja, navodi Andrijić, dogovaraju na stranačkim sastancima, a ne finaciraju ih političari već privatni sektor i građani.
 
 Zbog toga Andrijić nije digao ruku za proračun. Gradonačelnik Fabris odgovorio je vijećniku braneći zaposelnike gradske uprave ističući kako svi dobro rade svoj posao, ponovno je spominjao svoju nadmoćnu pobjedu na prošlim izborima te je pričao o natječajima u drugim ustanovama i društvima o kojima malo ili nimalo zna.
 
Budući da je Hrvatski sabor prošle godine većinom glasova izmjenio Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, što je javnosti poznato pod nazivom „lex šerif“, u slučaju da proračun nije izglasan raspustilo bi se Gradsko vijeće, ali ne i gradonačelnik koji ostaje na poziciji do kraja mandata.
 
25. travanj 2024 02:01