StoryEditorOCM
KorčulaPOKLONI ZA SOCIJALNO UGROŽENE OBITELJI S KORČULE

LICA KORČULANSKOG ADVENTA Doris će ove godine razveseliti više od 100 djece

Piše Dora Lozica Foto: Doris Jurjević
14. prosinca 2018. - 17:48
Jedna od najpoznatijih korčulanskih humanitarki Doris Jurjević (34) i ove blagdane ne miruje. Njena humanitarna mreža dobrote i ljubavi sve je šira i veća, pa je ove godine, uz pomoć svojih prijateljice i brojnih Korčulana, pripremila poklone za više od stotinu djece s otoka i šire.
 
Neka se lica korčulanskog Adventa posebno ističu, a jedno od njih zasigurno je i uvijek nasmijana Doris Jurjević, humanitarka zlatnog srca koja već treću godinu za redom uspješno organizira prikupljanje poklona i potrepština za obitelji koje nemaju financijskih sredstava kojima bi omogućili sebi i svojima najbližima raskošan blagdanski stol i poklone za Božić. Sve je počelo prije par godina, prisjetila se Doris, kad je razmišljajući o svojim financijskim mogućnostima i božićnim poklonima došla na ideju osnovati facebook grupu u koju je uključila svoje prijatelje u nadi kako će svi skupa nekome uljepšati blagdane. Facebook grupa Korčulansko srce danas broji gotovo 800 članova, a Dorisino ime je postalo sinonim za humanitarni rad, svake godine pripremi sve više poklona za djecu i odrasle diljem Hrvatske, no najbolje od svega je činjenica kako je njena incijativa potakla mnoge druge u humanitarnom smjeru.
 
„Ove smo godine iz Centra za socijalnu skrb Korčule dobili popis 69 djece iz socijalno ugroženih obitelji s područja otoka Korčule i popuotoka Pelješca. Odmah sam se primila posla i stavila popis u grupu, istog dana sva djeca s popisa su bila dodjeljena pojedincima koji će im ispuniti božićne želje. Odaziv na akcije je svake godine sve veći, javljaju mi se ljudi sa svih strana s idejama i željom za sudjelovanje. Tako su se ove godine u akciju uključile Osnovna škola Petar Kanavelić i Srednja škola Petar Šegedin iz Korčule. Osnovnoškolci su prikupljali slatkiše, a srednjoškolsci su na božićnom sajmu prodavali prikle i čaj te su s prikupljenim novcima kupili potrepštine za djecu. Jako sam ponosna na tu djecu i njihov trud, sretna sam što smo u njima pobudili taj osjećaj za druge i potrebu da se pomogne onima koji nemaju sve što požele“-objasnila je Doris.
 
Naravno, sve te poklone Doris nije mogla pripremiti sama. S oduševljenjem spominje svoje prijateljice, svoje desne ruke koje joj pomažu u prikupljanju, logistici i pakiranju poklona. U prvom redu, priča nam Doris, uz nju je Marina, ali i Tereza, Tihana, Kristina, Suzana, Mirna, Nikolina i mnoge druge. Donacije su prikupljale tri tjedna i nedavno su ih dostavile u Centar za socijalnu skrb čiji će zaposlenici djeci podjeliti poklone uoči Božića.
 
Od viška slatkiša Doris je pripremila dodatne tri kutije koje je poslala u Dječji doma Maestral u Splitu, ali, to nije sve. Nedavno je Doris kontaktirao Ivan Iso Dundović iz Zadra koji je bavi popravcima informatičke opreme. Dundović je čuo za Doris i humanitarne akcije koje organizira na Korčuli, pa je na njenu adresu poslao tridesetak kućišta računala za djecu koja nemaju pristup internetu. Kućištima su nedostajali monitori i miševi, ali Doris je u kratkom vremenu prikupila sve potrebno te će uskoro 27 djece koji nemaju pristup računalu dobiti informatičku opremu. Osim toga, neke mame iz grupe odlučile su napraviti adventski kalendar za socijalno ugrožene obitelji. Tijekom adventa mame će svaki dan, umjesto da pojedu jednu čokoladicu, u kutiju staviti jedan prehrambeni proizvod, a kutije će onda poslati u Slavoniju jednoj samohranoj majci, a ostalo će odnijeti u Crveni križ Korčule da ih upute nekome kome zaista trebaju. Da priča bude još bolja, Doris je od Gradonačelnika Fabrisa i direktora KTD-a Hober Ćenana isposlovala besplatne karte za korčulansko klizalište koje će podijeliti socijalno ugroženoj djeci.
 
„Kad mogu nekome pomoći, pogotovo djetetu, to me ispunjava, to sam ja. Dok pakiram poklone osjećam i tugu i radost, tužna sam jer ta djeca nemaju ništa, a radosna jer ću ih razveseliti.“ – sažela je Doris bit Božića u samo jednoj rečenici, a mi zaplješćimo na trenutak ovim divnim ženama koje su odlučile svoje slobodno vrijeme posvetiti drugima, te pronađimo sami nekoga koga ćemo ovog Božića razveseliti.

 
 
 
18. travanj 2024 13:52