StoryEditorOCM
KorčulaČETVRTI MANDAT ZAPOVJEDNIKA DVD-a KORČULA

STJEPAN SIMOVIĆ: „Uvijek ste prvi kad treba pomoći, hvala vam!“

Piše Dora Lozica
9. prosinca 2018. - 15:08
Na prijedlog Upravnog odbora te jednoglasnom odlukom Skupštine, sinoć su u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Korčula izabrani članovi Upravnog i Nadzornog odbora društva te novi-stari zapovjednik Žitomir Lozica i predsjednik Marko Milat.
Redovna Izborna skupština DVD-a okupila je sinoć u vatrogasnom domu veći dio članova društva, gostiju, simpatizera i posjetitelja. Trinaest točaka dnevnog reda predstavljene su u ugodnoj atmosferi te su sve izglasane jednoglasno. Osim točaka izbora mandatnih funkcija društva, okupljeni su s posebnim zanimanjem poslušali izvještaje za 2017. godinu, odnosno za protekle četiri godine rada koliko traju svi izglasani mandati.
Da je mandatno razdoblje do 2014. godine proteklo uspješno bez poteškoća u radu naglasio je predsjednik Marko Milat istaknuvši kako je broj sezonaca, zbog neprestanog povećavanja obima posla, vraćen na 25, a broj stalno zaposenih na tri, dvojica u DVD-u Korčula i jedan u DVD-u Lumabarda. Radi se o vatrogascu, vozaču i automehaničaru čije je zaposlenje uvelike doprinijelo održavanju vozila i opreme. Vatrogasci su Gradu Korčuli od neizmjerne vrijednosti, osim intervencija prilikom požara, vrše i motriteljsko-dojavnu službu kao i osiguranje pri slijetanju helikoptera bez naknade. Iako je gradski proračun glavni izvor financiranja DVD-a, rashodi društva su gotovo tri puta veći od prihoda koji se nadopunjuju raznim izvorima finaciranja i naporima Uprave. Iako u ovom četverogodišnjem periodu nije kupljeno niti jedno novo terensko vozilo, u održavanje postojećih uloženo je više od 250 tisuća kuna, a svi su radovi na vozilima obavljeni u vatrogasnom domu. Ulagalo se u opremu pa su kupljeni aparati za disanje, kompresor za zrak koji će koristiti DVD-ovi cijelog otoka, vrhunske radio stanice kao i čizme, kombinezoni i cijevi, ukupne vrijednosti preko 200 tisuća kuna. Posebno treba istaknuti edukacijski program društva u sklopu kojeg je održano niz stručnih predavanja, obuka, vježbi i prezentacija za članove DVD-ova cijelog otoka. DVD Korčula nezaobilazni je dio i društvenog, kulturnog, humanitarnog i sportskog života otoka čemu svjedoči sudjelovanje u organizaciji K3 triatlona, Baroknog festivala, Martinovog lita, Prvenstva grada u vaterpolu te brojnih drugih sportskih turnira i zabavno-kulturnih događaja.
Ono što posebno treba istaknuti je statistika, brojke koje govore u ime društva i koje su zaista zadivljujuće. U protekle četiri godine, članovi DVD-a Korčula izašli su na gotovo 1.300 intervencija pri čemu je angažirano nešto manje od 3 tisuće vatrogasaca i skoro 1.400 vozila, a ukupno je odrađeno više od 6 tisuća radnih sati čime je u ovom mandatnom razdoblju udvostručen broj intervencija u odnosu na prošlo, a ako broj intervencija podijelimo na četiri godine dolazimo do nevjerojatnog podatka da su korčulanski vatrogasci u proteklom mandatnom razdoblju imali u prosjeku po jednu intervenciju dnevno.
Hvale vrijedni rezltati Korčulanskog DVD-a ne bi bili mogući bez dobrovoljaca, a to je istaknuo zapovjednik Žitomir Lozica. Svi dobrovoljci i sezonski vatrogasci na usluzi su 24 sata dnevno tijekom cijele godine, i to je najveća okosnica uspješnog rada korčulanskog DVD-a. Zahvaljujući njihovoj požrtvovnosti i besplatnom doprinosu, u protekloj godini korčulanski su vatrogasci brzom i efikasnom reakcijom na više od 300 intervencija spasili velike ljudske i materijalne žrtve.
Rad DVD-a pohvalili su i gosti Izborne skupštine, u prvom redu zamjenik gradonačelnika Korčule Ivan Šale koji je i predsjednik Stožera civilne zaštite Grada Korčule koji je najavio zamjenu starih i postavljanje novih hidranata na području staroga grada za nadolazeću sezonu kao i ažuriranje postojećih planova šumskih puta te prijavu na natječaj DUNEA-e za nabavu novog navalnog vozila do 2020. godine. Posebno emotivnim riječima zahvale okupljenima je uputio i Stjepan Simović, vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije.
„Imam samo riječi hvale, radite odlično, niti jednu intervenciju ne propuštate, zapovjednik Lozica zaista ima široke poglede i osjećaj za daljnji razvoj situacije u krznim trenucima. Broj intervencija na nivou županije raste, protekle dvije godine brojimo do 1.500 intervencija godišnje. Zadnji požar u Orebiću je bio katastrofalan, cijelo vrijeme na požarištu je bilo dvadesetak ljudi s Korčule, uvijek ste prvi kad treba pomoći i na tome vam velika hvala“-poručio je Simović.
23. travanj 2024 08:09