StoryEditorOCM
KorčulaPET GODINA USPJEŠNOG RADA

Katarina Slejko nova je voditeljica jednog od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj

Piše Dora Lozica
8. prosinca 2018. - 13:04
Na svečanoj, izbornoj skupštini LAG-a 5 kojom se proslavilo pet uspješnih godina rada, jučer je u Orebiću, u hotelu Bellevue, izabrana nova voditeljica, dugogodišnja stručna suradnica LAG-a i diplomirana ekonomistica, Katarina Slejko.

Pet je uspješnih godina iza jednog od najboljih hrvatskih Lokalnih akcijskih grupa, LAG-a 5 koji pokriva područje od gotovo tisuću četvornih kilometara, čak 12 jedinica lokalne samouprave, 11 općina i jedan grad, skoro 28 tisuća stanovnika na području otoka Korčule, Mljeta i Lastova, poluotoka Pelješca i Dubrovačkog primorja. Godine rada zaposlenici i članovi LAG-a proslavili su jučer u središnjici udruge, u Orebiću, a prilikom svečane skupštine, osim nove voditeljice, odabrani su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora te su dodijeljenja posebna priznanja i zahvale. U hotelu Bellevue okupilo se više od 60 sudionika svečane skupštine, uglavnom članova LAG-a uz goste, uzvanike i posjetitelje.

Prijedlogom Upravnog odbora te jednoglasnom odlukom Skupštine, na mandat od četiri godine internim je natječajem odabrana nova voditeljica LAG-a 5 Katarina Slejko, stručna suradnica LAG-a gotovo od samog osnivanja. Dosadašnja voditeljica Marija Roglić uskoro će napustiti tu funkciju zbog doktorskog studija, a Slejko je bila logičan izbor budući da već godinama s iznimnin rezultatima piše i provodi brojne projekte većinom za poljoprivrednike. Ova je uspješna Korčulanka široj javnosti poznata po poništavanju namještenog natječaja za radno mjesto višeg stručnog suradnika za obrazovanje i socijalnu skrb u Gradu Korčuli kojeg je, nakon njene tužbe, poništio Upravni sud u Splitu. Za razliku od Grada Korčule, LAG 5 je prepoznao kompetencije mlade ekonomistice te će u narednih četiri godine Slejko biti na čelu udruge.

- LAG 5 trenutačno ima 110 članova, a u ovoj je godini prvi u županiji raspisao natječaje za dodjelu potpora malim poljoprivrednim gospodarstvima u iznosu od 15 tisuća eura. Provodimo nekoliko projekata od kojih je najveći LEADER zbog kojeg je LAG 5 i osnovan, krajem veljače završavamo veliki, trogodišnji projekt HNV-Link kao i Blutoursystem koji završava u lipnju. U nadolazećoj godini planiramo raspisati još dva natječaja, krajem siječnja natječaj za jedinice lokalne samouprave, a u drugoj polovici godine natječaj za veće OPG-ove, a već u siječnju započinje i provedba Erasmus+ Rural 3.0. projekta tijekom kojeg ćemo raditi na pokretanju proizvođačke organizacije na našem području - najavila je Katarina Slejko, istaknuvši kako će nastaviti stopama svoje prethodnice: „Marija je dala izniman doprinos LAG-u 5 i njen je obol bio od velikog značaja za udrugu. Za vrijeme njenog vodstva, LAG 5 je postao moćna organizacija s pet zaposlenih koja provodi nekoliko europskih projekata. Radujem se novim izazovima i suradnjama te se nadam kako ću jednako uspješno voditi LAG 5“.

Osim nove voditeljice, izabrani su i novi-stari članovi Upravnog odbora. Predsjednikom Upravnog odbora, kao i predsjednikom udruge, imenovan je Vjeran Filippi, dopredsjednikom Upravnog odbora imenovan je Tomislav Ančić, a odabrana je i nova članica Nadzornog odbora Asija Perčić. Ovi su mandati imenovani na dvije godine. Dodijeljena su i priznanja za poseban doprinos LAG-u 5 i to prvoj presjednici Maji Cebalo, prvoj dopresjednici Mariji Mrgudić i prvoj voditeljici Mariji Roglić.
22. travanj 2024 21:17