StoryEditorOCM
KorčulaBLAGDANSKA DOGAĐANJA

POČINJE ADVENT U KORČULI u subotu otvaranje korčulanskog klizališta

Piše Tekst i foto: Dora Lozica
6. prosinca 2018. - 21:20
Od subote Korčulani će moći uživati u adventskim radostima u svom gradu, a glavna atrakcija, Bajkovito klizalište u Korčuli, ove će godine biti još veće i kvalitetnije.

Već treću godinu za redom cijeli će otok i poluotok od subote hrliti u Korčulu kako bi okušali svoje klizačke sposobnosti na jednom od rijetkih klizališta s pogledom na more. Priprema korčulanskog Bajkovitog klizališta počela je prije tri tjedna kad je postavljen veliki šator na Trgu pomirenja, odnosno na Spomeniku. Postavljanje klizališta nekoliko metara od mora veliki je izazov pa se ledena površina hladi već petnaest dana uz prskanje vode i održavanje kompresora čak deset puta dnevno.

Da bi se održala potrebna temperatura, voda će se za vrijeme održavanja Adventa hladiti 24 sata dnevno, posjetitelji će klizati na ledu debljine 7 centimetara, a oštećena površina neprestano će se strugati te zalijevanjem vode i hlađenjem vraćati na istu debljinu. Ovaj će Advent klizalište biti veće nego prijašnjih godina, na 216 kvadratnih metara istodobno će klizati više od 50 klizača, naručeno je više od 80 pari klizaljki od broja 25 do 50 te nekoliko polarnih medvjedića s ručkama za prihvat kako bi klizati mogli najmlađi te oni koji nisu u potpunosti svladali klizačke tehnike. Klizalište će biti otvoreno cijeli dan, od 10:00 do 23:00 sata, na Badnjak i Božić radit će skraćeno, ali će zato na Staru godinu raditi do 04:00 sata. Cijena klizanja je 20 kuna po satu, a klizalište se prigodnim programom otvara u subotu u 11:00 sati.

Za postavljanje i održavanje leda i ove su godine zaduženi djelatnici KTD-a Hober, kao i za održavanje tehnike, šatora, okoliša, najma klizaljki i održavanje reda unutar klizališta. Desetak radnika danonoćno će boraviti na klizalištu kako bi otočani i poluotočani na poseban način doživjeli ovo blagdansko vrijeme. I ove će godine posjetitelji uživati u tradicionalnoj hrani i piću koje će se nuditi na adventskim kućicama. KTD Hober još je prošle godine kupio četiri adventske kućice, dvije manje površine 6m2, i dvije veće od 9m2, koje će se iznajmiti ugostiteljima uz prigodnu ponudu kobasica, kuhanog vina, prikala i mnogih drugih delicija. Što većem broju ljudi u gradu pridonijet će i besplatan parking u popodnevnim satima na parkiralištu kraj Liburne i ispred trgovačkog centra Tommy.

Zavidnu kvalitetu korčulanskog klizališta nažalost neće pratiti adventski program koji je ove godine siromašniji nego ikad. Iako na prvi pogled kalendar događanja izgleda pun aktivnosti i događanja, dječje predstave i kino projekcije koje se izvode tijekom cijele godine teško se mogu nazvati adventskim programom. Uz dva tradicionalna božićna koncerta HGD-a Sv. Cecilija i KUD-a Moreška, Djeda Mraza koji će djeci dijeliti poklone u organizaciji GK Stari Grad i KKK Bonkulovići te Bakalarijade koju organizira SŠ Petar Šegedin Korčula, adventski program posjetiteljima ne nudi gotovo ništa. Jedinu priliku za organizirani provod Korčulani će imati na dočeku Nove godine na središnjem gradskom trgu Plokati gdje će ih, uz vatromet točno u ponoć, zabavljati Marko Škugor. Budući da će gradonačelnik Fabris i ove godine osigurati sredstva za korčulanski Advent, a direktor KTD-a Hober Ćenan zajedno sa zaposlenicima odratiti kompletan posao potreban za funkcionalnost klizališta, realno je očekivati od Turističke zajednice Grada Korčule i Centra za kulturu Korčula da u narednim godinama, uz malo želje i volje, posjetiteljima omoguće zanimljiv i bogatiji adventski program.

Grad Korčula ove će godine za Advent izdvojiti više od 300 tisuća kuna, a potrajat će sve do 12. siječnja.
 
23. travanj 2024 15:17