StoryEditorOCM
Korčula​PRIDRUŽITE SE AKCIJI ZA KUPNJU CRP APARATA

CRP MOŽE ZNAČITI SPAS Helena Sansović pokrenula akciju "Aparat više, kilometara manje!"

Piše Dora Lozica
6. prosinca 2018. - 18:21
Božićno vrijeme izvuče iz ljudi ono najbolje, a dokaz tome je i ova mama iz Korčule koja je, uz dvoje djece i mnoštvo obaveza, odlučila pokrenuti akciju Aparat više, kilometara manje! za kupnju uređaja za analizu krvne slike i CRP-a. Nastavak je to akcije koju je na proljeće pokrenula Udruga Korčulanske pjatance.

Radi se o aparatu koji će brzom u pouzdanom analizom pratiti upalna stanja kod djece. Takav je uređaj od velike važnosti za Korčulane budući da laboratoriji ne rade u popodnevnim satima kao ni vikendima, pa se bolesna djeca najčešće upućuju u Opću bolnicu Dubrovnik jer ne postoji mogućnost vađenja krvi i precizne dijagnoze.

„Došla sam na ideju organiziranja humanitarne akcije za kupnju aparata iz jednostavnog razloga. I sama sam majka, vikendom i popodnevnim satima laboratorij Doma zdravlja u Korčuli ne radi, vađenje krvi kojom bi se utvrdilo zdravstveno stanje djeteta treba obaviti u Dubrovniku ili Splitu. Svi smo najosjetljiviji kad su djeca u pitanju, teško je gledati dijete kako pati, a još teže čekati kraj vikenda kako bi doznali što mu je. Također, mnogi nisu niti u mogućnosti sjesti u auto i krenuti prema Dubrovniku ili Splitu. Ovakav aparat bi uvelike poboljšao kvalitetu života na otoku, svima nam je koristan i svima bi bio dostupan. Jedan aparat više, a puno kilometara i briga manje“.-objasnila je Helena Sansović.

Helena nije gubila vrijeme, pa je prikupila dokumentaciju i dobila Rješenje Dubrovačko-neretvanske županije za provođenje akcije Aparat više, kilometara manje! Već je dobila i ponudu od tvrtke Axonlab za kupnju analizatora Microsemi CRP koji s PDV-om košta gotovo 91 tisuću kuna. Za ovaj se aparat skupljalo u prijašnjim akcijama, pa je dio sredstava već osiguran: gotovo 30 tisuća kuna prikupila je udruga Korčulanske pjatance, Liga protiv raka Korčula Pelješac Lastovo Mljet prikupila je 7 tisuća kuna. Grad Korčula donirao je 16 tisuća kuna.

Ostatak će Helena pokušati, a nadamo se i uspjeti, skupiti tijekom humanitarne akcije koja je počela 1. prosinca, a trajat će sve do 1. ožujka. sljedeće godine. Sudjelovati možete uplatom na žiro račun s posebnom namjenom, Helena Sansović, IBAN: HR02 2340 0093 5108 9065 2. Uređaj će se donirati Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, ispostava Korčula.
 
24. travanj 2024 16:38