StoryEditorOCM
KorčulaPOTPUNO DRUGAČIJI NAČIN UČENJA

DRUGO IZDANJE POPULARNOG PROJEKTA NA KORČULI Voli, čitaj, kuhaj

Piše Tekst i foto: Dora Lozica
30. studenog 2018. - 00:46

U intimnoj atmosferi u atriju Centra za kulturu u Korčuli, učenici 2.D i 3.D razreda Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule, predstavili su drugo izdanje šarmantan projekt Voli, čitaj, kuhaj, ali ovog puta bez prisustva nastavnice Josipe Favro Kurtović.

„Ona je jedna od nas, mlada je, voli se zabavljat i nije stroga“-opisali su prošle godine, prilikom prvog izdanja projekta, kuhari, konobari i slastičari svoju nastavnicu Josipu Favro Kurtović, idejnu tvorkinju zanimljivog projekta. Voli, čitaj, kuhaj jedan je u nizu projekata nesvakidašnje nastavnice hrvatskog jezika i povijesti koja se na ovaj način oprostila od, kako kaže, najbolje generacije D reazreda do sad. I ove je godine projekt predstavljen u suradnji s Gradskom knjižnicom Ivan Vidali iz Korčule.

„Uskoro idem na rodiljni dopust i ovim sam se projektom željela oprostiti od svojih učenika. Najbolja su mi generacija D razreda otkad radim, predani su i dobri, dali su mi šansu da ih približim književnosti i naučim čitati na pravi način, a svima im je i poraslo samopouzdanje sudjelovanjem u projektima poput ovog“.-objasnila je nastavnica Josipa koja zbog zdrastvenih problema nije mogla prisustvovati večerašnjoj prezentaciji projekta.

No, to nije omelo sedam učenika 3. D razreda i jednog učenika 2. D razreda da na pomalo dječji, ali zanimljivi i emotivan način publici približe knjige koje su čitali i jela koja su pripremali. Dapače, dodatno su se potrudili kako bi publika njihovoj nastavnici prenijela pozitivne dojmove. Josipa je ideju za projekt dobila od svoje kolegice Jasne Novak koja je prije nekoliko godina prezentirala nešto slično. Među brojnim naslovima, odabrala je sedam romana svjetske književnosti kojima je glavna okosnica hrana i kuhanje te ih je podijelila učenicima da ih pročitaju, odaberu omiljene citate, izvuču zanimljive recepte, po tim receptima naprave jela nacionalne kuhinje autora knjige te sve skupa prezentiraju ispred nastavnika, roditelja, prijatelja i posjetitelja.

Tako su ove godine učenici predstavili sljedeće romane: Nikolina Burdelić predstavila je Hranu ljubavi Anthonyja Capella, Nikola Tomašić i ove je godine s posebnim zadovoljstvom predstavio Veljka Barbierija, ovaj put naslov Eliksir istine. Klub božićnih kolačića autorice Ann Pearlmann prezentirale su Lucija Bačić i Antonija Vlašić, 101 vino od vina Enesa Kiševića dopalo je Mariju Vlatko, Pet četvrtina naranče Joanne Harris Marija Tulića, jedinog učenika iz 2.D razreda, a Sipu Maryline Desbiolles predstavila je Katarina Vlašić. Većina ovih učenika publici je poznata od prošle godine, a svaki su nastup pozdravili pljeskom i odobravanjem.

Još je prošle godine Josipa istaknula kako ovaj projekt ruši predrasude. Radi se o učenicima d. razreda, kuharima, konobarima i slastičarima za koje se smatra da imaju lošije ocjene iz hrvatskog jezika i kojima je čitanje više kazna nego nagrada. No, od tih učenika, priznaje Josipa, dobija jednake emocije i inspiraciju kao i od gimnazijalaca i zato sam im je po drugi put odlučila dati priliku da se suoče s javnim nastupom i nauče kako je čitanje nešto zabavno.

Ono što je publika željno očekivala je i bogati stol na kojem su se ove godine našla tematska jela Francuske, BiH, Japana, neke su se zemlje ponovile poput Italije, a našla su se i tematska jela nezaobilazne Hrvatske.Učenici su nakon predstavljanja bili vidno uzbuđeni ne krijući zadovoljstvo i radost.

Josipa nam je priznala kako je laka na peticama i kako će svi dobiti po jednu za ovaj projekt. Učenike treba nagrađivati, zaključuje, bolje da su oni dužni njoj- nego na njima. U narednim danima posvetit će se izazovima majčinstva, a za budućnost ideja za nove projekte ne nedostaje. Možda dočekamo i treće izdanje gurmansko književne poslastice Voli, čitaj, kuhaj!
 

19. travanj 2024 14:05