StoryEditorOCM
KorčulaU SKLOPU MJESECA HRVATSKE KNJIGE

SJEĆANJE NA MOMČILA POPADIĆA I OLIVERA DRAGOJEVIĆA Ča je život vengo fantažija

Piše Niko Perić Foto: Niko Perić
21. studenog 2018. - 11:06
U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u utorak, 20. studenog, u atriju Doma kulture u Korčuli u suradnji i organizaciji Gradske knjižnice”Ivan Vidali” i Srednje škole”Petra Šegedina”, održan In memorijam sjećanja na Momčila Popadića i Olivera Dragojevića pod nazivom "Ča je život vengo fantažija ”. Uvodnim je riječima ravnateljica knjižnice Milojka Skokandić napomenula da je službeno Mjesec hrvatske knjige završen,ali ovaj projekt zaslužuje spomen na dva korčulanska velikana,jednoga književnika i drugoga glazbenika.

Učenici Srednje škole Petra Šegedina sa svojom mentoricom,autoricom projekta prof. hrvatskog jezika i književnosti Josipom Favro Kurtović su svojim projektom poručili da nas je Momčilo Popadić, zauvijek napustio (20.11.1990.), ali mi ga ovin projektom želimo oživiti i dokazati da neke uspomene nikada ne blijede,dodala je ravnateljica knjižnice. Prema riječima autorice projekta Josipe Favro Kurtović, ovaj osebujni otočki autor je rođen u Blatu na Korčuli 25. ožujka 1947.

gdje je i sahranjen. Kao istaknuti hrvatski novinar, književnik, pjesnik i esejist,cijeli je radni vijek od 1976,do smrti proveo u "Slobodnoj Dalmaciji". Njegovo je stvaralaštvo raznoliko i opsežno, najveću popularnost stekao je nizom uglazbljenih tekstova koje izvode brojni hrvatski izvođači i pjevači. ). Program je bio povezan s pjesmama koje je proslavio nedavno preminuli Oliver Dragojević s kojim je Pope imao puno sličnosti. Učenici su prezentirali književni i novinarski rad Popadića s naglaskom na četiri motiva koja su ga odredila kao čovjeka: motiv putovanja,zavičaja,ljubavi i djetinjstva.

Mnoge nezaboravne pjesme koje je proslavio nedavno preminuli Oliver Dragojević u glazbenoj pratnji su izveli učenici 4. A razreda,dok je tekst čitao i održao monolog učenik 2. D razreda Mario Tulić. Pjesme su na gitari pratili Karlo Dužević (3. D) i David Ian Tešić (4. Da bi bilo sve po korčulanski u program su bile samo pjesme koje izvode korčulanski glazbenici.Uz Olivera Dragojevića,Meri Cetinić i Jasna Zlokić.

Na projektu je učenicima i organizatorima zahvalila osobno i Tonka, supruga pok.Momčila Popadića.
 
19. travanj 2024 12:07