StoryEditorOCM
KorčulaDRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

U Žrnovu održana vježba evakuacije i spašavanja

Piše Tekst i foto: Niko Perić
8. studenog 2018. - 16:40
Vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Korčule, održana je danas, uz evakuaciju i spašavanja, u Osnovnoj školi “Ante Curač Pinjac” u Žrnovu. Simulacija izvanrednog događaja u školi je bila zbog požara koji se pojavio u prizemlju škole, za vrijeme nastave u 2. razredu. Dim se širio i u okolišu zgrade.

Ravnatelj škole je pozvao ŽC 112 Dubrovnik i obavijestio da se u školi širi dim i nekoliko djelatnika pokušava ugasiti vatru vatrogasnim aparatima.Sukladno Planu spašavanja 90 učenika i 10 djelatnika evakuirano je do prostora ispred Državnog arhiva i crkve sv. Martina. ŽC 112 je u tijek vježbe uključio: DVD Korčula, OKC PU Dubrovačko- neretvanske županije i Zavod za hitnu medicinu Ispostava Korčula, te čimbenike sustava civilne zaštite (DVD Korčula, Hrvatska gorska služba spašavanja-Stanica Orebić, Hrvatski crveni križ-GD Korčula, Hrvatski zavod za HMP DNŽ-Ispostava Korčula), MUP-Policijska postaja Korčula, kao i učenike i djelatnike Osnovne škole. U tijeku vježbe vatrogasci su nakon evakuacije pronašli dva učenika s lakšim opekotinama i jednoga s težim te učitelja škole u nesvijesti. Jednog djelatnika nije bilo, pa je na zahtjev načelnika Stožera CZ angažiran član HGSS Stanica Orebić s potražnim psom koji u zgradi pronalaze ošamućenog u učionici 6. razreda i izvode ga iz zgrade korištenjem auto-košare i predaju ga timu HMP.

Ovo je prvenstveno pokazna vježba na kojoj je viđena spremnost službi koje su osim uvježbavanja svojih operativnih snaga pokazale i korištenje tehničkih pomagala,kaže županijska pročelnica DUZS Ana Miličić Kordić. 
24. travanj 2024 13:38