Županija Korčula

NAKON NAPUŠTANJA SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Gradonačelnik Fabris i oporba zaratili u eteru Radio Korčule

NAKON NAPUŠTANJA SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA
Na posljednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule održanoj 23. listopada, šest oporbenih vijećnika napustilo je vijeće revoltirano ponašanjem gradonačelnika Andrije Fabrisa, a rasprava se nastavila u eteru Radija Korčule.
 
Šest oporbenih vijećnika kluba SDP-HSU, na čelu s tri vijećnice Tajanom Grbin, Vinkom Lozicom i Marijom Šegedin, već su duže vrijeme nezadovljni radom i ponašanjem gradonačelnika Andrije Fabrisa, što je kulminiralo na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak, 23. listopada. Gradsko vijeće Korčule ima 15 članova, a budući da gradonačelnik Farbis ima stabilnu većinu, sedam vijećnika koalicije HDZ, HSS, HSP AS i HSLS, plus jednu ruku vijećnice Mosta, točke Dnevnog reda izglasane su bez oporbe, ali rasprava se nastavila prošlog tjedna u eteru Radija Korčule.
 
Medij poput Radija Korčule od iznmine je važnosti za male sredine poput otoka  Korčule i poluotoka Pelješca. Već više od 20 godina, slušatelji radija putem etera saznaju informacije bitne za svakodnevno funkcioniranje, ali i upravljanje resursima lokalnih zajendica, odnosno što i na koji način radi vlast koju su birali. Prošlog su tjedna slušatelji imali priliku čuti detalje sukoba koji je kulminirao na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća te pojedinosti o radu gradonačlenika Fabrisa i njegovih suradnika. Tri su Gradske vijećnice, a zatim i vijećnici oporbe, revoltirani ponašanjem gradonačelnika napustili sjednicu tvrdeći kako neprimjereno komunicira s vijećnicama te da se ne poštuje Poslovnik koji u potpunosti uređuje i određuje konstituiranje, rad i funkcionalnost Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela Grada Korčule, što su detaljno obrazložile u eteru Radija Korčule.
 
„Ono što nas građani zamole da iznesemo na sjednicama Gradskog vijeća možemo samo tijekom aktualnog sata, kad se gradonačelniku postavljaju pitanja koja ne moraju biti vezana za Dnevni red. Prema Poslovniku, pitanje može trajati minutu, a odgovor gradonačelnika tri minute. Budući da su odgovori gradonačelnika predugi, ne uspijemo postaviti sva pitanja, a vijećnici koji su uz gradonačelnika često postavljaju pitanja kako bi trošio vrijeme hvaleći se. Ti isti vijećnici vrlo rijetko postavljaju pitanja vezana za Dnevni red, vjerujem kako se uopće ne pripremaju za sjednice, ne čitaju materijale vezane se točke Dnevnog reda za koje po dogovoru dižu ruke. Razlog našeg napuštanja sjednice prvenstveno je razina komunikacije od strane gradonačelnika koja nije primjerena i koja se najviše odnosi na mene, kolegicu Vinku Lozicu i Mariju Šegedin. Njegovi su komentari popraćeni i neverbalnom komunikacijom, uzdisanjem, okretanjem glave i lupanjem ruke o govornicu. Uloga predsjednika Gradskog vijeća, Marka Skokandića, je osigurati red i poštovanje Poslovnika, što on ne radi. Gradonačelnik još nije shvatio kako on mora, sukladno svojoj poziciji, argumentirano, smireno, strpljivo i pristojno odgovarati na sva pitanja, čak i ona koja mu se ne sviđaju. Često čujemo komentare poput – što se nervirate on je takav, ali to nije opravdanje za njegovo ponašanje“. – objasnila je Tajana Grbin, nezavisna vijećnica kluba SDP-HSU, nekadašnja članica Gradskog poglavarstva, povjerenica hrvatske Vlade kad je 2014. s vlasti svrgnut Vinko Kapelina kao i dugogodišnja, trenutno umirovljena ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Vidali.
 
Dan nakon oporbenih vijećnica, u eteru Radija Korčule svoju priču iznosi i gradonačelnik Fabris tvrdeći kako nije imao namjeru nikoga uvrijediti.
 
„Jednako se odnosim prema svim vijećnicima, ne dijelim ih niti prema spolu, niti prema politčkim stavovima. Ne znam zašto su vijećnice stekle takav dojam, ali to mi nije bila namjera i ako se netko našao uvrijeđen mojim stilom, ja se ispričavam“. – kratko je izjavio Fabris.
 
No, neprimjerena razina komunikacije na koju se žale vijećnice bila je samo kap koja je prelila čašu. Problema ima više, a većina se odnosi na rad gradonačelnika Fabrisa. U prvom redu tu je problem dostavljanja dokumentacije, vijećnice ističu kako se dokumenti vezani za točke Dnevnog reda, od kojih su neke zahtjevne i opsežne, dostavljaju samo tjedan dana prije sjednice putem maila zbog čega nemaju dovoljno vremena za pripremu. Navode i očigledne probleme gradskog proračuna te polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika koje sadrži samo sedam stranica i koje je, kažu, sramotno, budući da se izvještaji ravnatelja gradskih ustanova dostavljaju s 40 do 50 stranica.
 
„Izvješće gradonačelnika o prvih šest mjeseci rada je šturo i kratko.
Gradonačelnik se hvali projektima i ciframa, ali u izvješću nije jasno ni vidljivo niti što radi, niti kako radi niti vremenski okviri onoga što radi. U izjvešću piše kako Korčulanska razvojna agencija KORA trenutno ima 30 milijuna kuna projekata, međutim nikakvi detalji projekata nisu navedeni, samo su nabrojani.
 
Kad otvorite stranicu KORA-e za te nabrojane projekte nećete naći niti kako bi oni trebali izgledati, ni financijsku tablicu, ni kad će biti dovršeni. U ovom demokratskom sistemu, izvješće gradonačlenika služi kako bi svaki građanin imao uvid u ono što on radi, treba biti transparentno i jasno napisano da svatko može razumijeti“. – istaknula je Vinka Lozica, vijećnica SDP-a.
 
I sam Fabris se složio kako bi njegova izvješća mogla biti bolja. Pokude za izvješća dobija i od gradskih vijećnika koji ga podržavaju, kaže, jer ne prikazuje sve ono što odradi.
 
„U izvješćima prikazujem ono što je najbitnije, a to su projekti finacirani iz EU- h fondova, projekte koju su potpisani ili za koje smo pripremili dokumentaciju. Možda bi oprema izvješća mogla biti bolja, ali na prijašnjim sam vijećima dobio opasku kako se hvalim. Mogu obećati kako ću se potruditi pa će izvještaj za drugih šest mjeseci biti prihvatljiviji za svih“. – poručio je Fabris.
 
Kao najveći problem vijećnice ističu rebalans i nenamjenska trošenja sredstava gradskog proračuna. Vijećnice Grbin i Lozica prije gotovo dvije godine izlaze iz Odbora za proračun i finacije jer se nisu slagale s donesenim zaključcima.
 
Vijećnice smatraju kako treba barem dva puta godišnje donositi rebalans proračuna koji ne služi za popunjavanje rupa u prosincu te ispravljanje cjelogodišnjih propusta. Odbor već dvije godine radi samo s tri člana pozicije, odluke o proračunu se donose jednoglasno dok u izvješću državne revizije za prošlu godinu stoji opaska kako se proračunska sredstva troše nenamjenski. To se, tvrde vijećnice, događa i ove godine, namjenska se sredstva troše na koncerte i klizalište.
 
„Ostvareni prihodi proračuna su trenutno na 23 posto. U brojkama to izgleda ovako – od planiranih 6 milijuna kuna za projekte uloženo je tek 300 tisuća. Za obnovu stare gradske jezgre planirano je 500 tisuća kuna, realizirano je samo 14 i pol, za projekte prekogranične suradnje uloženo je 0 kuna od planiranih 4 milijuna, za sanaciju odlagališta otpada uloženo je 0 kuna od planiranih 200 tisuća, od 800 tisuća predviđenih za uređenje nerazvrstanih cesta realizirano je samo 25 tisuća“ – navela je Marija Šegedin, dugodišnja vijećnica i predsjednica GO SDP-a Korčule.
Tek 23 posto „punjenja“ proračuna možda nije najveći problem, poznata je činjenica kako se proračuni turističkih mjesta slabije pune prvih šest mjeseci.
 
Problem je, kako ističu vijećnice, što su ove godine u odnosu na prošlu, proračunski prihodi 60 posto manji, a rashodi 40 posto veći, što je jasan dokaz nenamjenskog trošenja sredstava.
 
„Moram slušati stručne službe koje kažu koje su zakonske osnove trošenja proračunskih sredstava. Što se tiče ovogodišnjeg izvršenja proračuna, neozbiljno je rečeno na Gradskom vijeću kako su izdaci za plaće povećani za 50 posto. Korčula je dobila milijun kuna za javne radove, nismo mogli ta sredstva ne prikazati u proračunu. Isplaćivali smo plaće sugrađanima koji su bili angažirani u javnim radoima tako da nema govora o povećavanju plaća. Nije u redu da se tako govori u Gradskoj vijećnici, znamo kakvu reakciju takva informacija može izazvati kod sugrađana“-komentirao je Fabris.
 
Gradonačelniku Fabrisu tijekom gostovanja u eteru Radija Korčule postavljena su i mnoga druga pitanja, od gospodarenja otpadom, projektima koje provodi KORA, natječaju kojeg je poništio Upravni sud u Splitu, a koji je ponovno raspisan, osoba u gradskoj upravi zaposlenih na ugovor o djelu, visokih cijena parkinga do besplatnih udžbenika kojeg je za sve učenike osigurala npr. Općina Smokvica, a Grad Korčula nije.
 
Fabris je prije gotovo godinu i pol na izborima za koalicijsku listu HDZ, HSS, HSP AS i HSLS ostvario, za Korčulane do tada neviđeni uspjeh pobjedivši u prvom krugu s gotovo 700 glasova razlike osvojivši novi četverogodišnji mandat nakon prijevremenih izbora 2015. godine. Njegova je pojava bila osvježenje nakon prijašnjih gradonačelnika, prvenstveno Mirka Duhovića koji 12 godina na čelu Korčule, kako smatraju građani, nije vodio grad u pravom smjeru.
 
Međutim, građani su putem društvenih mreža počeli izražavati svoje nezadovoljstvo, a svi se odgovori traže upravo od Fabrisa koji odgovara za rad i KORA-e, i NPKLM Vodovoda i KTD-a Hober i svih ostalih institucija i službi. Pitamo se nije li sustavno zapošljavanje bez natječaja, zapošljavanje ljudi na radna mjesta za koja nisu kvalificirani, svalilo Farbisu na leđa teret svih odgovora? Odriče li se Grad Korčula najboljih u korist podobnih što najviše odmaže gradonačelniku koji, čini se, ima sve manje strpljenja za određena pitanja?
Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

MORNAR NA 'POGON' DUJE AKRAPA OSVOJIO GRUŽ, JUG IMA NAJBOLJEG VRATARA PRVENSTVA Jugaši protiv Mladosti na kraju spašavali srebro, i u tome uspjeli pogocima Radića i Žuvele, te obranama Jurišića

MORNAR NA 'POGON' DUJE AKRAPA OSVOJIO GRUŽ, JUG IMA NAJBOLJEG VRATARA PRVENSTVA Jugaši protiv Mladosti na kraju spašavali srebro, i u tome uspjeli pogocima Radića i Žuvele, te obranama Jurišića
Zadnje kolo je odlučivalo, a na kraju zadnja utakmica u kojoj je domaćin, Jug Adriatic osiguranje, trebao pobjed...
MORNAR NA 'POGON' DUJE AKRAPA OSVOJIO GRUŽ, JUG IMA NAJBOLJEG VRATARA PRVENSTVA Jugaši protiv Mladosti na kraju spašavali srebro, i u tome uspjeli pogocima Radića i Žuvele, te obranama Jurišića