StoryEditorOCM
KorčulaBLAGO DANU KOJI POČNE MIRISIMA KRUHA

DANI KRUHA u OŠ Petra Kanavelića iz Korčule

Piše DV Foto: Niko Perić
18. listopada 2018. - 10:44
U srijedu,17. listopada održana je na školskom igralištu OŠ"Petra Kanavelića" iz Korčule svečanost Dana kruha u sklopu manifestacije Dana zahvalnosti za plodove zemlje i mora, čiji je svečani program ponudio brojnim posjetiteljima,izložbu kruha, krušnih proizvoda i plodova jeseni. Blago danu koji počne mirisima kruha naglasio je na otvaranju Velebit Veršić,ravnatelj škole i napomenuo da su nas učenici uz pomoć učitelja i roditelja naveli da se na Dan zahvalnosti za plodove zemlje i mora prisjećamo važnosti stvaranja pozitivnog odnosa prema ekološkoj proizvodnji,zdravoj prehrani i običajima našega kraja.
 
Ova eko-etno izložba već je postala tradicija u OŠ “Petra Kanavelića”kazao je Ivan Šale, zamjenik korčulanskog gradonačelnika prisjetivši se da je i on bio učenik ove škole,koja nas svaki put iznova oduševljava svojim mirisima, svojim bojama i okusima.
 
Kruh je blagoslovio korčulanski župnik don Frano Kuraja,u svojem je govoru posebno naglasio simboliku kruha te potrebu za skromnošću i poniznošću u današnjem svijetu,i potaknuo na razmišljanje nad simbolikom kruha i svega što jedemo, bez čega ne bismo mogli a zemlja nam nesebično daje.Mnogi su kruhovi različiti kao i ljudi,ali im je zajedničko da pomognu jedni drugima poručio je korčulanski župnik don Frano Kuraja.
 
Cijelu izložbu proizvoda su popratili učenici pjesmama,recitacijama, prezentacijom i igrokazom o kruhu(dramska skupina Oramo,ples Žuta pjesma,Zdrava gozba i Kruh kroz civilizacije) dok je cijelu svečanost pjesmom Pekar završio školski pjevački zbor uz pratnju na klaviru prof.Gorana Miloševića. Uz toplo sunčano vrijeme na kraju programa svi su blagovali,među njima i gosti Korčule koji su se počastili obiljem raznovrsnih pekarskih proizvoda izloženih u košaricama između plodova jeseni, ukrašene suhim smokvama, grožđem, mindolima, rogačima, šipcima, jabučicama, žižulama,kao i pekarskim proizvodima obrta Antunović,Babić i Krkeljaš.
 
24. travanj 2024 14:59