StoryEditorOCM
KorčulaPRVI FESTIVAL PIVA NA OTOKU U PIVOVARI PINJAC

Vesela fotogalerija s prvog korčulanskog Oktoberfesta! 

Piše Dora Mikelić
7. listopada 2018. - 19:23
U Žrnovu, odnosno u zaselku Postrani, ovog vikenda od petka do nedjelje ljubitelji piva uživat će u prvom Korčulanskom Festivalu Piva na kojem uz prigodni jelovnik i glazbeni program, nastupa i čak 14 proizvođača piva iz Hrvatse, a sve u organizaciji prve otočne pivovare Pinjac.

Gotovo sve u ovoj priči događa se prvi put – Pinjac je prva pivnica, ali i prva pivovara otoka Korčule. Iako je crni otok poznat prvenstveno po autohtonim sortama bijelog vina, obitelj Curać – Pinjac odlučila je, uz pomoć Turističke zajednice i Grada Korčule, organizirati prvi Festival Piva na kojem su se, po prvi put, otočanima predstavili proizvođači domaćeg, craft piva. Da bi se pivo moglo pohvaliti pridjevom craft mora se proizvoditi u nezavisnoj, najčešće manjoj pivovari, sastojci u procesu proizvodnje moraju biti tradicionalni te se godišnje ne smije proizvesti više od šest milijuna barela. Sve je to dobila Korčula u trenutku kad su članovi obitelji Curać-Pinjac, odnosno majka Marija, tata Nikola te dva sina blizanca Ante i Jakov, odlučili otvoriti ne samo pivnicu sa širokim izborom craft piva, već i pivovaru u kojoj će proizvoditi autorske četiri vrste piva.
„Netko je bio prvi vinar na otoku, prvi kovač, prvi stolar.. Mi smo prvi pivari, a ideju sam dobio zbog ljubavi prema tehnologiji, a ne alkoholu. Ne pijem posebno puno ni vino, ni pivo, tehnologija je recimo moja struka i proces proizvodnje me privlači. Kako bi napravili dobro pivo treba imati kvalitetnu vodu i vrhunske sastojke koje za sad nabavljamo iz inozemstva. No, posadili smo u Postrani hmelj i ječam i primarni cilj je napraviti pivo od domaće uzgojenih sirovina. Radi se o projektu koji se neće realizirati preko noći, ali ljudi su za sad odlično prihvatili našu inicijativu“ – otkrio nam je Nikola, inače profesor matematike, koji je predavao genaracijama u mnogim otočnim školama.

Kako nam priznaju članovi obitelji, od ideje otvaranje prve korčulanske pivovare do realizacije trebalo je puno truda, rada i živaca. Mislili su kako će najtežio dio posla biti renovirati staru, obiteljsku kuću u Postrani, no najviše su problema imali s papirologijom pa su proizvodnju piva morali staviti u drugi plan. Iako su od države dobili poticaj za samozapošljavanje, u projekt su uložili puno vlastitih sredstava i ne samo to. U projekt je uključena cijela obitelj pa se ponekad svađaju, priznaje nam majka Marija, no uspiju se naći negdje na zlatnoj sredini. Posao će, kažu, preuzeti dva sina Ante i Jakov te kako najavljuju, ovu će zimu krenuti s ozbiljnom proizvodnjom pa nas sljedeću sezonu očekuju četiri autorske vrste piva, dvije pšenične, jedno tamno i jedno koje će biti mješavina nekoliko stilova proizvodnje.

Neka vrste već se mogu probati na Festivalu koje traje još večeras. Uz pivovaru Pinjac, u Postrani pivo toči još 14 hrvatskih proizvođača: Zmajska pivovara, Medvedgrad, The Garden, Nova Runda, Zagrebačka pivovara i Crafter's iz Zagreba, Brlog zadružna pivovara iz Zadra, DBC i Dubrovačka pivovara iz Dubrovnika, Šibenska pivovara, Tap B Craft Brewery iz Splita, Karlovačka pivovara, Pivovara Ličanka i Viško pivo. Uz široki izbor raznih vrsta piva, tu su i prigodna jela poput divljači, fažola, burgera, ćevapa i raznih slatkarija uz nezaobilazne gitare i harmonike za dodatnu veselu atmosferu.
Od sadnje ječma i hmelja do hladne čaše pive na stolu treba čak godinu dana, a budući da Pinjci još nisu odlučili hoće li biti otvoreni tijekom zimskih mjeseci, požurite se večeras do Postrane i počastite se tamnim, svijetlim, rezanim, ili nekim drugim pivom po guštu.
 
19. travanj 2024 07:33