StoryEditorOCM
KorčulaTRAŽILI MJESTO ZA SADNJU LIPE I OTKRILI JAMU

OTKRIVENA JOŠ JEDNA JAMA U POSTRANI Milan Vojinović: Žrnovo je geološki najzanimljivije na otoku Korčuli

Piše Dora Mikelić
7. rujna 2018. - 22:16
Žrnovo je zasigurno jedno od najljepših naselja otoka Korčule, a zaselak Postrana skriva i najdublju jamu na otoku, jamu pod Bilušin vrh koja je duboka više od 130 metara. Danas je, sasvim slučajno, pronađena još jedna jama i to u samom centru zaselka u kojem je nedavno počela obnova i proširenje autobusne stanice i nogostupa. Naime, mještani su u jutarnjim satima, tražeći pogodno mjesto za sadnju stabljike lipe, nabasali na okomitu šupljinu u zemlji za sad nepoznate dubine.

„Tražili smo mjesto na kojem možemo iskopati metar dubine za sadnju lipe. Na jednom sam mjestu vidio da je zemlja rahla i da nekako odzvanja u dubinu, dok sam kopao zemlja se odjedanput urušila te mi je cijela hiltovka skoro uletjela unutra. Nismo dugo čekali, malo smo proširili ulaz, a ja sam se odlučio spustiti unutra iako nemam spelološku opremu. Spuštao sam se golim rukama i konopom, to je jako zahtevan i opasan proces, ali imali smo dvije radio stanice pomoću kojih sam komunicirao s ljudima na površini. Jama, koliko sam za sad vidio, ima najmanje pet razina. Spustio sam se do četvrte razine, odnosno prostorije, a svaka je prostorija široka otprilike dva i pol metra. Spustio sam se na 35 metara dubine, a peta razina je još sigurno 20 metara dublje. Vjerojatno ni to nije kraj jame“.-priča nam Tonči Borovac, poznati otočni zaljubljenik u ekstremne sportove te vlasnik obrta „Borovac“ za iskope, ručno vađenje stijena, miniranje, krčenje šume i sve vrste specijaliziranih i opasnih poslova u ekstremnim uvjetima na mjestima gdje nije moguć pristup strojevima.

Tonči nam je ispričao kako je na 35 metara dubine zrak ugodan i hladan, temperatura je tek oko 15 stupnjeva, a jama je puna siga i jako je skliska i vlažna. Tonči je već na 15 metara dubine upaljačem provjeravao imali li dovoljno kisika, a uvjeren je kako dno jame skriva i jezero.

Međutim, kako zaključuje Milan Vojinović, dugogodišnji član ADIPA-e, društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske i dipl. ing. šumarstva, malo je vjerojatno da jama skriva jezero, no svakako se radi o zanimljivom otkriću. Milana su Postranjani nazvali odmah nakon otrkića.

„Pratio sam Tončijevo spuštanje putem radio stanice, za sad ne znamo koliko je jama duboka jer se kanali nastavljaju, ali ćemo je svakako istražiti. Jama mjestimično ima sigovine što znači da kroz nju prolazi voda, na jednom mjestu ima i lokvu koja je vjerojatno nakapna te je prozračna kao i sve ostale jame na otoku. Postrana je izrazito bogata jamama, ali i cijelo Žrnovo koje je geološki najzanimljivije na otoku. Kroz nekoliko dana organizirat ćemo ponovno spuštanje te detaljno istraživanje jame“. – objasnio je Milan.

A spustit će se ponovno Tonči, no ovog puta uz profesionalnu opremu koju će mu ustupiti Milan. Milan kaže da je Tonči najbolji izbor za ekspediciju jer je ulaz u jamu izrazito uzak, a on je fizički spreman za te napore. Ekspedicija će biti detaljno organizirana i isplanirana, jer, kaže Milan, ako nešto pođe mimo plana nije jednostavno izvući čovjeka iz tolike dubine. Na taj ćemo način uskoro doznati kakve tajne skriva najnovija postranska jama. Hoće li biti dublje i veća od ostalih?

„Pod Bilušin vrh se nalazi nadublja jama na otoku koja ima više od 130 metara dubine, tu je i jama Pod kolač koja ima ogroman ulaz, Butina ali i Jakasova špilja koja je u svakom smislu prekrasna te je i arheološki lokalitet. Žrnovci se moraju više potruditi te svoje jame i špilje bolje prezentirati i čuvati“. –napominje Milan.

Postranjani su već osigurali ulaz u jamu kako ne bi došlo do ozljeda. U planu im je ulaz u jamu pokriti pleksiglasom, a iz dubine ga osvjetliti led svjetlima kako bi ga pretvorili u atrakciju, ali i kako bi bio dostupan za spuštanje nekim budućim ekspedicijama.

22. travanj 2024 15:14