StoryEditorOCM
KorčulaOTVORENI 8. DANI POŠIPA

51 GODINU OD ZAŠTITE PRVE AUTOHTONE SORTE U HRVATA

Piše Dora Mikelić
29. srpnja 2018. - 12:37

Čak 14 vinara sinoć je u Smokvici dočekalo veliki broj ljubitelja dobre kapljice na otvaranju enološke manifestacije Dani pošipa koja će u narednih nekoliko dana predstaviti bijela korčulanska vina s posebnim naglaskom na smokvišku i čarsku autohtonu vrstu pošip.

„Pošip se ne pije na litre, pošip se pije na ure“ – ovim je riječima načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić, sinoć na maloj pijaci u Smokvici pred mnogobrojnom publikom službeno otvorio Dane pošipa. Već osmu godinu za redom ova enološka manifestacija okuplja sve najbolje vinare s područja Smokvice i Čare kako bi zaljubljenicima u dobru kapljicu približili korčulansku autohotnu sortu bijelog vina pošip. Baš ove godine obilježava se 51 godina otkad je zaštićena prva, hrvatska autohtona sorta vina, odnosno geografsko podrijetlo sorte – a bio je to upravo pošip.

Ovogodišnje Dane pošipa organiziraju Turistička zajednica Grada Korčule, Grad Korčula, Mjesno odbor Čara, Turistička zajednica Općine Smokvica, Općina Smokvica i čak 14 vinara, proizvođača pošipa iz Čare i Smokvice: Vinarija „Baničević-Car“ Smokvica, Vinarija „Didovinka“ Smokvica, Vinarija „Grošić“ Smokvica,Vinarija „Kunjas“ Smokvica,Vinarija Milina “Smokvica“, Vinarija „Plasa“ Smokvica, PZ „Nerica“ Čara, PZ „Pošip“ Čara,Vinarija „Stanojević“ Smokvica, Vinarija „Šain-Marelić“ Čara, Vinarija „Tomašić“ Smokvica, Vinarija „Tomašić Stipe“ Smokvica, Vinarija „Toreta“ Smokvica i Vinarija „Vidilo“ Smokvica.
Sve do 3. kolovoza, kad će se u uvali Zavalatica nadomak Čare, manifestacijom Noć vina, službeno zatvoriti Dani pošipa, ove će vinarije otvoriti svoja vrata posjetiteljima i ljubiteljima pošipa.

„Sve do završne manifestacije, posjetitelji će moći svaki dan od 19 do 21 sat posjetiti vinske podrume proizvođača pošipa. Trebaju samo za 100 kuna kupiti čašu s kojom onda mogu probati sva vina koja se nude u podrumima. Mogu reći kako ovu godinu pijemo zaista najbolji pošip! Iako je 2017. počela s mrazom i oštećenjima na lozi, ispala je vrhunska godina i meni kao vinaru koji svkodnevno kuša pošip, 2017. ima puno veći potencijal nego 2016.“, objasnio je Jakša Krajančić, jedan od najuspješnijih proizvođača pošipa čiji je Pošip Nerica 2016. na Korčulu donio prvo zlato s prestižnog natjecanja Decanter World Wine Awards.

Kako navodi Jakša, pošip je odavno preprastao granice Smokvice, Čare ali i otoka Korčule, a želja i filozofija mladih vinara je zajedničkim radom podignuti manifestaciju na sve veću i bolju razinu kakvu sorta i zaslužuje. Za davna prepucavanja čiji je pošip, čarski ili smokviški, nova generacija proizvođača ne mari, ne boje se ni činjenice da je pošip „išao van Korčule“, odnosno proizvodi se na lokacijama van otoka, znajući da se ta posebna sorta ipak najbolje ponaša na otoku te da posjetiteljima nude vrhunski proizvod.

„Bez vinara nebi se mogla organizirati ovakva manifeatcija, suradnja organizatora i proizvođača funkcionira vrlo dobro i za sad smo svi zadovoljni. Prepoznali smo da su ovakve manifestacije imperativ turizma, gosti traže autohtono i vrhunsko, a pošip je upravo to. Zhvaljujem se svim vinarima, njihov je posao uistinu težak, bez njihovog mukotrpnog rada ne bi bilo ovakvog vrhunskog proizvoda. Već planiramo sljedeću godinu, kako obogatiti ponudu i bolje prezentirati sortu“, objasnila je Hana Turudić, direktorica Turističke zajednice Grada Korčule.

Tradicija vinogradarstva i vinarstva na otoku Korčuli datira još iz 4. st.pr.Kr. čemu svjedoči arheološki nalaz Lumbarajska psefizma, pisani tekst na kamenoj ploči, a jednakom važnošću zadržala se do danas. Legenda kaže kako je Smokvičanin zvan Caparin u šumi pronašao samoniklu lozu koja ga je zainteresirala svojim neobičnim okusom i aromom, te je prerezao njene prute i presadio je u svoj obližnji vinograd. Sorta je naziv dobila rastući ispod šipka, ili kako bi se reklo „po šipka“ što je kasnije skraćeno u „pošipak“ a zatim u pošip.

Uz pošip, klapsku pismu, ugodno druženje i ćakulu otvoreni su 8. Dani pošipa, a na sličan naćin će se i zatvoriti 3. kolovoza u Zavalatici. Dobru suradnju organizatora pohvalio je i Tonko Pecotić, direktor Turističke zajednice Općine Smokvica koji je još jedanput pozvao sve zaljubljenike u bijelo vino, ali i one koji će to tek postati, da posjete podrume i pridruže se fešti u Zavalatici.

20. travanj 2024 05:04