StoryEditorOCM
Korčula23. MEĐUNARODNI MARCO POLO FESTIVAL PISME I VINA

Malo je poznato da je hit „Rodio se mali Dalmatinac“ Mile Hrnića premijerno izveden baš na ovom festivalu 

Piše Dora Mikelić
28. srpnja 2018. - 21:59

Prošlog je vikenda održan 23. međunarodni Marco Polo fest, festival pisme i vina idejnog tvorca Ivana Šegedina (55) koji je tijekom 20 godina u Korčulu doveo brojna poznata imena hrvatske glazbene estrade.
Malo je poznato da su hitovi poput „Rodio se mali Dalmatinac“ Mile Hrnića ili „Žmul vina“ premijerno izvedeni baš na Marco Polo festu davne 1996. godine. Od tad, pa sve do danas, festival je ugostio mnoga poznata imena poput Dina Dvornika, Tereze Kesovije, Toše Proeskog, Nena Belana, Meri Cetinić i mnogih drugih postavši neizostavna ponuda korčulanske turističke sezone, a ove se godine festival publici predstavio dvije večeri.
Prošle je subote, na glavnom gradskom trgu Plokati, acapella klapskom pjesmom započeo 23. Marco Polo fest pod viskom pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te uz pozdrave Frana Matušića, izaslanika predsjenika Vlade Republike Hrvatske. S po tri pjesme predstavile su se klape Geta (Orebić), Kolutra (Split), Nava (Orebić), Kumpanija (Vela Luka) i Kanela (Blato).
U nedjelju pred brojnom publikom na Plokati održana je superfinalna večerna kojoj se natjecalo 25 inozemnih i domaćih pjevača i klapa. Ovogodišnje izdanje festivala isticalo se svojom raznolikošću budući da su izvođači došli iz raznih krajeva regije od Autrije, Italije, Bosne i Hercegovine do Srbije, Slovenije i naravno Hrvatske. Uz ugodnu glazbu, festival svake godine nudi i degustaciju i ocjenjivanje najpoznatijih vina regije.
A sve to zahvaljujući direktoru festivala Ivanu Šegedinu. Ivan je rođen u Žrnovu u rodnoj kući akademika i književnika Petra Šegedina, u skromnoj, seljačkoj obitelj. Prisjetio se kako je još kao dječak organizirao festivale i pjevačka natjecanja među svojim prijateljima. Nakon što je upisao srednju školu u Korčuli, osnovao je svoj prvi bend naziva The Rabits budući da su Žrnovci na škoju poznati pod nadimkom kuneji. Nakon što je odslužio vojsku, osniva grupu The Endemi u kojoj je bio frontman osam godina nakon čega je počeo Domovinski rat. Ivan nije puno razmišljao te se priključio kao dragovoljac. Upravo je na bojišnici nastala njegova prva skladba „Korčulanski sinovi“ za koju je 1993. snimio i spot u Dubrovačkom zaleđu.
„Spot je snimljem s istinskim hrvatskim braniteljima kao sjećanje na nemile događaje tog vremena. Sjećam se obećanja kojeg sam dao svojim prijateljima da ću, ako ostanem živ, cijeli život posvetiti pismi i vinu“-prisjetio se Ivan.
Obećanje je i održao organiziravši, nekoliko godina kasnije, prvi Marco Polo fest u koji je uložio svu svoju ušteđevinu, odnosno 50 tisuća maraka. Prije više od 20 godina Korčulanima je takav događaj bio nepoznanica, Ivanov potez se smatrao neobičnim. No, kako sam ističe, imao je podršku obitelji budući da su oni najbolje znali kako je oduvijek imao sposobnost od ničega napraviti nešto. Već nakon prve godine u projekt su se uključili brojni sponzori te je popularnost festivala rasla. Svaku godinu za redom festival bi ponudio nešto novo, od sadržaja i programa pa čak i do lokacije budući da je festival održan gotovo na svima korčulanskim ljetnim pozornicama, od igrališta Park, Ljetnog kina pa sve do glavnog trga Plokate gdje se smjestio ove godine. Tijekom 20 godina na festivalu je nastupilo više od 5.500 domaćih i stranih izvođača s preko 1.500 autorskih skladbi te više od 15 tisuća minuta programa! Ivan je oduvijek imao smisao za publiku koju svake godine pridobije prateći trendove tako je u sklopu festivala kroz godine više od 50 proizvođača predstavilo vina iz cijele regije, a organizirana su i četiri izbora za Miss Korčule.  No, osim uloge direktora festivala, prisutan je i kao autor teksta i glazbe ponosno ističući svoj status samostalnog umjetnika Republike Hrvatske. Ivan je napisao i uglazbio preko 300 skladbi izdavši više od 200 nosača zvuka. Njegove su skladbe izveli najpoznatiji hrvatski pjevači, a pjesma „Korčula je biser mora“ postala je kultna pjesma te nezaobilazni hit svake otočne fešte. Bez obzira što je imao priliku upoznati veliki dio hrvatske estrade, najugodnije se osjeća u društvu supruge Irene i sina Petra s kojim je imao priliku, i ove godine, zapjevati na pozornici.
„U svojim skladbama uglavnom opisujem vertikalu vlastitog života i zaista uživam u pjesmi. Sjećam se kako je prvu godinu festivala nevrijeme uništilo pozornicu, nitko nije vjerovao da ću uspjeti, ali kad uložiš svu svoju imovinu i energiju u nešto moraš uspjeti“- poručuje Ivan.
Ovogodišnji dobitnici nagrada:
Najbolji debitant – Tina Rošćić, skladba „Ti“
Najviše glasova na društveniim mrežama – Lejla Imamović. Skladba „Kiša pada“
Najbolji tekst – Lucija Rajnović, skladba „Dota“
Najbolji aranžman – Cristina Lubiana, skladba „Sunce moje ukradeno“
Nagrada za cjelovito glazbeno djelo – Kajtazović. Skadba „Sjajna putovanja“
Najbolji internacionalni izvođač – Božidar A. Kolerić i skupina Draž, skladbaa „Dušo moja“
Nagrada radijskih postaja Mia Reba, skladba „Ti“
Nagrada za očuvanje dalmatinske pjesme – Kristina Pamuković i klapa Porat, skladba „Zaljubljeni smo ti i ja“
Nagrada umjetničkog direktora – Hrvoje Hegedušić, „Vjerujem u tebe“
Treća nagrada publike – Nenad Kumrić Charlie, skladba „Opaka vrimena“
Druga nagrada publike – Nenad Vetma, skladba „Anđeli neka te prate“ i Petar Dabelić, skladba „Moje si more“
Prva nagrada publike – Srđan Hrnić, skladba „Fala“
Treća nagradu žirija – grupa Vrijeme ljubavi
Druga nagrada žirija – Mirko Švenda Žiga, skladba „Budi pored mene“
Prva nagrada žirija – Ivica Šeperić, „Ispod Marjana“
Grand Prix – Mile Perkov i skladba „Suze za Dalmaciju“
Grand Prix proizvođača vina – Zlatni otok d.o.o. (Hvar)

25. travanj 2024 10:23