StoryEditorOCM
KorčulaZAŠTITNIK POLJA I DOBROG URODA

STOLJETNA TRADICIJA ŠTOVANJA SVECA Sveti Jakov u Dubrovi

Piše Tekst i foto: Dora Mikelić
26. srpnja 2018. - 22:24

Iako je gotovo cijeli otok jučer nahrupio u Čaru na prosalvu Gospe Čarskog polja, jedan mali dio ipak nije zaboravio na Sv. Jakova. U maloj kapelici u središtu kotline s vinogradima i voćnjacima prigodnog naziva Dubrova, otprilike izmežu Žrnova i Pupnata, okupilo se gotovo 60 Žrnovaca i Žrnovki proslaviti zaštitnika polja i moliti za dobar urod nastavljajući tako skromnu, ali dugu tradiciju.

Kako doznajemo od don Boža Baničevića, publicista, teologa i romanista koji je cijeli život posvetio povijesti otoka Korčule, kapelica u Dubrovi izgrađena je u 16. st., a u prošlosti je bila privatnog karaktera. Kapelicu je najvejrojatnije izgradio neki vlastelin s imanjima u Dubrovi. Iako je kapelica, sudeći prema ikoni, posvećena Sv. Filipu i Jakovu, Žrnovci su s godinama Sv. Filipa izostavili. Spomendan Sv. Filipu i Jakovu obilježava se početkom svibnja kad ima puno posla u vinogradima, pa je narod datum prilagodio sebi i s godinama je obilježvanje spomendana posvećeno samo Jakovu.

Već stotinama godina na 25. srpnja ispred male kapelice okupe se vjernici koji imaju polja u Dubrovi. Žrnovski župnik don Miroslav Karatović misno slavlje je prepustio kolegi don Vladu Markoviću iz lumbarajske župe zbog privatnih obaveza, a nakon mise, kako tradicija nalaže, slijedi fešta. Svi koji dođu imaju obavezu donijeti nešto za se počastiti, tako je stol svake godine pun hrstula, raznih kolača, pršuta i sira te naravno vina. Broj okupljenih vjernika se svake godine detaljno izbroji, a ovogodišnji najmlađi sudionik Luka ima tek nekoliko mjeseci.

20. travanj 2024 06:50