StoryEditorOCM
KorčulaGOSPA ČARSKOG POLJA

Čarani proslavili dan mjesta uz bogati program i koncert Thompsona

Piše Foto: Julio Marelić i Denis Pletikosa
26. srpnja 2018. - 14:34

Svetište Gospe Čarskog polja iz 14. stoljeća jedno je od najvećih svetišta u Hrvatskoj priznato i od Vatikana. Svake godine 25. srpnja hodočašće privuče veliki broj vjernika iz otoka i šire, a ove godine Čarani su se potrudili napraviti bogati dvodnevni kulturno-zabavni program kako bi uveličali najveće slavlje u godini i Dan mjesta.

U organizaciji Mjesnog odbora Čara, prekjučer, na vižiju svetkovine Gospe Čarskog polja, na središnjem mjesnom igralištu tradicionalni ples od boja izvelo je Viteško udruženje Kumpanija kao i starinski folklorni ples tanac. Nastupila je i Glazbena udruga Črnomiri iz Čare pod vodstvom prof. Alena Krajančića, a događaj su uveličali gosti iz Korčule, klapa Kuntenat i članovi HGD-a Sv. Cecilija koji su izveli morešku. Nešto prije, u kapelici Gospe u Čarskom polju, znameniti otočni svećenik don Božo Baničević predstavio je svoju najnoviju knjigu Gospa Čarskog polja - Crkva i Gospine milosti kroz vjekove.

Jučer, na sam dan svetkosvine Gospe, održan je bogati kulturni program uz prisustvo političkih dužnosnika otoka Korčule. Već tradicionalno u ranu zoru u Čavića Luci okupilo se mnoštvo baraka i raznih plovila na blagoslov, a nakon svečane mise u 10:00 sati, u večernjim satima održana je i misa u kapelici Gospe u Čarskome polju te zavjetna procesija. Svečanost je završena koncertom Marka Perkovića Thompsona na kojem je prisustvovalo nekoliko tisuća ljudi iz otoka i poluotoka.

Čara je simpatičan i neobičan splet blagdana i svetkovina. Iako se zaštitnikom mjesta smatra Sv. Petar čije ime nosi i čarska župa, ukazanje Gospe dogodilo se na blagdan Sv. Jakova, pa gosti, turisti i posjetitelji ponekad ne znaju koji se svetac točno slavi. No, Čarani su već stoljećima nadahnuti najviše Gospom za koju ih veže zanimljiva legenda.

Legenda kaže kako se Gospa ukazala pastirici Tasovčici na spomendan Sv. Jakova 25. srpnja u obližnjoj Čavića luci. Tasovčica je trčala u Čaru obavijestiti sumještane koji su joj se narugali. U tom trenutku su zazvonila crkvena zvona, a ubrzo su u Čavića Luci pronašli kip Gospe kojega su premjestili u crkvu. Preko noći kip je misteriozno nestao, pronašli su ga među trnjem usred Čarskog polja gdje je potom 1329. godine izgrađena crkvica u čast Gospi. Svake se godine na isti datum rano ujutro u Čavića Luci prvo blagoslove brojne barke koje dođu iz susjednih uvala, nakon čega popodne slijedi zavjetna procesija kroz polje.

Radi se o stoljećima dugoj tradiciji koju otočani pobožno štuju. Taj je datum najveći dan za Čarane, od jutra se pripremaju svečani nastupi, ručkovi i najbolja odjeća i nakit.

Dora Mikelić

25. travanj 2024 01:11