StoryEditorOCM
Korčula10. ROĐENDAN EKOLOŠKE AKCIJE

300 VREĆA SMEĆA – 6 TISUĆA KUNA Jubilarna humanitarna akcija čišćenja podmorja Korčule

Piše Dora Mikelić
29. svibnja 2018. - 21:15

U sklopu projekta INA Grupe, jubilarna 10. ekološka akcija čišćenja korčulanskog podmorja, plaža i škoja dobila je i humanitarni karakter, a ove godine akciji se odazvalo više od 100 sudionika koji su u jedno jutro napunili otpadom 300 vreća za smeće.
Visoke temperature i sunčano vrijeme pratilo je prošle subote više od 100 sudionika jubilarne 10. ekološke akcije čišćenja gradskih plaža, podmorja i škoja, malih otočića nadomak Korčule. Već poznata akcija čišćenja koju je prije deset godina pokrenuo Antun Prizmić, sad već legendarni, dugogdišnji predsjednik Gradskog kotara Sv. Antun, ove je godine dobila i humanitarni karakter, a sve pod pokroviteljstvom INA Grupe i Grada Korčule.

„Ekološko ronilački klub Korčula već godinama čisti škoje, plaže i podmorje, ali prije 10 godina Ante Prizmić nas je svih okupio i organizirao u zajedničku akciju čišćenja. Od tada kontinuirano čistimo prije turističke sezone, a kako sezona svake godine počinje sve ranije, ove smo godine i akciju organizirali mjesec dana ranije. Ove se godine možemo pohvaliti s priličnim brojem sudionika, boljom organizacijom, većim brojem očišćenih škoja, pa sukladno tome i većim brojem vreća s otpadom“.-objasnio je Frano Fabris, jedan od organizatora akcije te predsjednik Ekološko ronilačkog kluba Korčula.

A broj vreća punih smeća s korčulanskih škoja i plaža ove se godine pomno brojio. Pokrovitelj ovogodišnje akcije čišćenja, uz Grad Korčulu, je i INA Grupa u sklopu projekta korporativnog volontiranja s ciljem podržavanja lokalne zajednice. Zaposlenici maloprodajnog mjesta INA Korčula odabrali su Ekološko ronilački klub za provođenje projekta te će se za svaku prikupljenu vreću smeća donirati 20 kuna u humanitarne svrhe. Prikupilo se 250 vreća otpada s plaža te 50 vreća otpada iz podmorja, a dogovor o tome kome će se dodijeliti sredstva je bio jednoglasan, 6 tisuća kuna uplatit će se poznatom korčulanskom borcu, dječaku Baldu Jurišiću za nastavak terapije lokomatom u dubrovačkoj poliklinici.

Čišćenje je započelo u jutarnjim satima, uz 20 ronilaca ERK-a Korčula koji su čistili podmorje i njhovih gostiju iz Sportosko ekološkog kluba Vipera iz Gruda, rukave su zasukali i članovi Gradskog društva Crvenog križa Korčula, studenti Kineziološkog fakulteta iz Zagreba koji su trenutno na terenskoj nastavi u Korčuli, učenici Osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule na čelu s nastavnikom Alanom Farcem, Gradski kotar Stari grad i Gradski kotar Sv. Antun, članovi Malonogometnog kluba Sv. Antun, djelatnici i volonteri maloprodajnog mjesta INA Korčula, djelatnici KTD-a Hober, Dupin Dive Centre, brojni taksi prijevoznici koji su prenosili ljudstvo i vreće s otpadom kao i mještani. Očišćene su plaže na Badiji, Planjaku, Sutvari, Baretici, Rogačiću, gradska plaža Banje, plaža ispred INA-e (Punta Križa) te podmorje ispred Banja i INA-e.

Kako navodi Fabris, oni koji nisu mogli pomoći u čišćenju, ustupili su svoje barke što je također doprinijelo ovogodišnjem rezultatu od čak 300 velikih vreća otpada.
„Budući da je akcije ove godine i humanitarna, privukla je veći broj ljudi, ali mislim i da su naši sugrađani shvatili poantu ove akcije. Bitno je da naše podmorje i plaže održavamo urednim i da ih pripremimo za turističku sezonu. Iz dugogodišnjeg istustva mogu reći kako je situacija s otpadom ispod i iznad mora malo bolja, ove godine smo izvukli tek jednu gumu, plastičnu stolicu, ništa posebno zabrinjavajuće. Baš zato ćemo se potruditi da akcija koja ove godine slavi deseti rođendan postane nezaobilazan događaj predsezone“. – poručio je Frano Fabris.
Osim tradicionalnog čišćenja, po zvaršetku akcije sve je sudionike dočekala i tradicionalna marenda, već deset godina na istom mjestu, na Badiji.

25. travanj 2024 07:07