StoryEditorOCM
KorčulaRASISTIČKI INCIDENT U KORČULI

NAVIJAČI NK JADRAN IZ SMOKVICE OSRAMOTILI SEBE I SVE KORČULANE Nogometaš Žrnova Rafael Batista Dos Santos s terena otišao u suzama 

Piše Dora Mikelić
21. svibnja 2018. - 20:34

Tamnoputog igrača Nogometnog kluba Žrnovo verbalno su napali navijači Nogometnog kluba Jadran iz Smokvice dovikujući mu rasističke uvrede na nedavnoj službenoj utkamici Prve županijske nogometne lige. Ljubitelji nogometa s Korčule nedavno su imali prilike svjedočiti neugodnom događaju u Smokvici. Rafael Batista Dos Santos 36-godišnji je Brazilac koji već godinama živi na otoku Korčuli. Nakon što je duže vrijeme bio igrač BŠK-a Zmaj iz Blata, prošlog je siječnja zaigrao u dresu NK-a Žrnovo. Kako doznajemo od Nikše Skokandića, trenera NK-a Žrnovo, Rafa, kako Rafaela od milja zovu njegovi suigrači, je omiljen u ekipi, odličan igrač i dobar čovjek, a nesvakidašnji događaj koji se nedavno dogodio u Smokvici potresao ga je doslovno do suza.

„Rasistički povici i uvrede koje ne želim ponavljati počele su tijekom prvog poluvremena, a na pauzi između dva poluvremena je kulminiralo. Rafa je odlučio poći do tih navijača koji su ga vrijeđali, on pozna te ljude, pretpostavljam da ih je želio smiriti. Međutim, kad se vratio u svlačionicu primijetili smo da plače. Rekao je da mu se taj dan bilo jako teško nositi s takvim uvredama. Nismo bili sigurni hoćemo li odigrati drugo poluvrijeme, svjedočili smo rasizmu na djelu“. – prisjetio se Nikša Skokandić, trener NK-a Žrnovo.

Isto nam je ispričao delegat Nikša Nogalo koji je cijeli događaj zabilježio u službenom zapisniku utakmice.

„Na početku utakmice i sredinom prvog poluvremena manja grupa tzv. navijača izvikivala je rasističke uvrede na račun tamnoputog igrača NK-a Žrnovo. Pozvao sam redare da taj dio publike ili smire ili udalje s utakmice. Redari su ih pomaknuli sa strane i razgovarali s njima. Radilo se o izrazito rasistički raspoloženim ljudima, a primijetio sam i da je cijeli događaj ostavio traga na igraču. Bio je šokiran. U nogometu sam dugi niz godina i nisam nikad doživio nešto slično, sve skupa me potreslo i neugodno iznenadilo, a cijeli sam događaj zabilježio u službenom zapisniku utakmice kojeg sam proslijedio Hrvatskom nogometnom savezu. Poznam članove Uprave Nogometnog kluba Jadran iz Smokvice, jasno mi je kako danas nije lako voditi klub, ali moram priznati da sam očekivao službenu reakciju kluba, odnosno da se distanciraju od rasističkih uvreda“. – izjavio je delegat Nogalo.

No, kako doznajemo od trenera NK Žrnovo Skokandića, službena rekacija NK Jadrana iz Smokvice je izostala. Skokandić navodi kako se sličan incident dogodio u Kominu prilikom utakmice protiv NK-a Gusar gdje su tamošnji navijači na jednak način vrijeđali tamnoputog igrača. Međutim, odmah po zvaršetku utkamice iz NK-a Gusar je igraču i svim članovima NK Žrnovo pristigla isprika. Skokandić navodi kako se Smokvičani nisu ispričali, te su čak pokušavali uvjeriti delegata da događaj ne zabilježi u zapisnik.

U želji da razvesele Rafaela i da mu pokažu kako su izrečene uvrede mišljenje manjine, igrači NK Žrnovo sljedeću su utakmicu, na domaći terenu Rusković u Postrani, istrčali u majicama s natpisom „svi smo mi Rafa“, a oko igrališta postavili su transparente na kojima je pisalo „Rafa je naš brat“.

„Rafa je bio ganut, taman mu je bio rođendan pa smo mu donijeli i tortu. Na taj smo način htjeli ne samo dati podršku našem suigraču, već i upozoriti na problem rasizma među navijačima. Vrijeđati čovjeka na rasnoj osnovi je dno dna“. – poručio je trener Skokandić.

Hoće li NK Jadran biti sankcioniran od strane Hrvatskog nogometnog saveza za sad nije poznato. Kako doznajemo od delegata Nogala, zapisnik je proslijeđen disciplinskoj komisiji. U međuvremenu, transparenti s jasnim porukama protiv rasizma krasit će domaći teren NK Žrnovo.

25. travanj 2024 04:39