StoryEditorOCM
KorčulaODRŽANA PRVA KONFERENCIJA O ZDRAVSTVENOM TURIZMU NA OTOCIMA

Vela Luka domaćin konferencije o zdravstvenom turizmu

Piše Dora Mikelić
21. svibnja 2018. - 16:30

Prošlog su četvrtka i petka u Veloj Luci, uz inicijatoricu konferencije Ružu Tomašić te političke dužnosnike i ravnatelje institucija, o budućnosti zdravstvenog turizma na otoku Korčuli raspravljali predstavnici četiri ministarstva Republike Hrvatske, predstavnice Europske komisije i strani ulagači.

Hotel Korkyra u Veloj Luci 17. i 18. Svibnja ugostio je veći broj hrvatskih i europskih političara i voditelja institucija i organizacija koji su sudjelovali na prvoj Konferenciji o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj. Konferenciju su ogranizirali europarlamentarka Ruža Tomašić, Općina Vela Luka i Lokalna akcijska grupa LAG5.

U četvrtak je u popodnevnim satima uz bazen hotela Korkyra održan koktel dobrodošlice za sve uzvanike, goste, organizatore i predavače, uz predstavljanje proizvoda lokalnih OPG-ova, a sutradan je održana konferencija podijeljena u dva panela – zdravstveni i lječilišni turizam te wellness i wellbeing turizam.

Kako je istaknula Katarina Bikić, načelnica Općine Vela Luka, zdravstveni je turizam trenutno glavni strateški razvojni cilj kako turističkog tako i zdravstvenog sektora budući da se zbog potrebe da se unaprijedi zdravlje, otputuje iz mjesta stanovanja. Zdravstveni turizam jedan je od najbržih rastućih sektora na svijetu te se očekuje da će u budućnosti biti jedan od najčešćih motiva putovanja. Vela Luka nametnula se kao logičan domaćin prvoj Konferenciji o zdravstvenom turizmu zbog poznate specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju i liječenje reumatskih bolesti Kalos. Na temelju niza znanstvenih istraživanja obavljenih od strane Oceanografskog Instituta u Splitu, Balneološkog laboratorija JAZU, Hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske te kemijskog laboratorija prof. Schnella u Münchenu koja su potvrdila ljekovitost mulja u veloluškom zaljevu,  1977. godine izgrađen je stacionar koji danas broji 250 kreveta. Rješenjem Ministarstva zdravstva 1944. godine, lječilište Kalos dobiva status Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, a da je upravo Kalos motiv da se Konferencija održi u Veloj Luci potvrdila je i zastupnica Europskog parlamenta Ruža Tomašić.

- Moja suprug i ja često idemo u Kalos i bilo mi je žao da tako kvalitetna ustanova propada, pa sam došla na ideju održavanje ovakve Konferencije. Ovo je stoljeće kad svi misle o svojem zdravlju čemu se prije nije pridodavalo toliko važnosti. Zdravstveni turizam raste ne samo radi starijeg stanovništva, već i mladih ljudi koji rade 24 sata dnevno i tijekom odmora se žele posvetiti svome zdravlju. Kad bi samo Kalos iskoristio svoje potencijale, Velolučani bi od toga mogli živjeti cijelu godinu kao i cijeli otok, a drugi će otoci prepisati dobru praksu, objasnila je Tomašić naglasivši kako su posebni gosti Konferencije strani investitori iz Njemačke, Nizozemske, Dubaija i Katara. Tomašić je s investitorima na Korčuli ostala do kraja tjedna pokazujući im potecijalne zone za ulaganje, a otkrila je čitateljima i jednu ekskluzivu:

- Sljedeću godinu idem u mirovinu, odnosno vraćam se na Korčulu. Tu imam kuću i tu ću provesti mirovinu, mislim da sam je zaslužila. Ako se ciljevi ove Konferencije budu realizirali prema mom zamišljenom planu, to je nešto što ću napraviti za otok i ostaviti ovom otoku, najavila je.

U petak su na Konferenciji izlagali Frank Psaila, tajnik ministarstva iz Malte predstavljajući dobru prakse otočne države, Damira Bojić, ravnateljica Specijalne bolnice Kalos, strani ulagači, Geraldine Mahieu i Krisztina Boros iz Europske komisije, znanstvenik Nenad Starc te predstavnici hrvatskih organizacija i institucija kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede RH, Ministarstva zdravstva RH, Ministarstva turizma RH te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Kako doznajemo od voditeljice LAG-a 5, organizacija događaja je tekla glatko, a definirani ciljevi Konferencije dio su veće, europske politike za otoke.

- Ovo je bio većinom ženski organizacijski poduhvat, pa se možemo pohvaliti da su pripreme tekle glatko. Kako je to Ruža Tomašić naglasila, na ovoj Konferenciji bili su investitori, a mi imamo zone koje vape za investicijama. Važnost Konferencije u širem kontekstu iz europske perspektive je percepcija otoka kao posebnih područja. Trenutno se formira prvo europsko tajništvo za otoke koje će nametnuti pitanje otočnosti kao indeksa razvijenosti na temelju koje će se raspoređivati novci iz Europske unije. Na Konferenciji se raspravljalo i o projektima koji se financiraju iz europskih fondova i koji će se u budućnosti financirati, ali i o wellbeing turizmu koji se na ovakvim događajima brendira, objasnila je Marija Roglić.

Dok je glavni motiv zdravstvenog turizma liječenje bolesti, glavni motiv wellbeing turizma je sprječavanje bolesti i održavanje zdravlja, a poboljšanje ponude upravo tih vrsta turizma u priču će uključiti cijeli otok, od poljoprivrednika, OPG-ova do smještajnih kapaciteta, popratnih usluga i slično. Konferencija je ocijenjena uspješnom, a prvi konkretni, realizirani ciljevi bit će vidljivi već sljedeću turističku sezonu.

 

24. travanj 2024 20:41