StoryEditorOCM
KorčulaPOTICANJE TRADICIONALNIH ZANATA I PROIZVODA

HRVATSKI OTOČNI PROIZVOD Korčulani uživali u domaćim proizvodima, i Žrnovski makarun u utrci za oznaku

Piše Dora Mikelić
15. svibnja 2018. - 22:25

Prošlog je vikenda, na Trgu pomirenja, u organizaciji Turističke zajednice i Grada Korčule, a pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede i Dubrovačko-neretvanske županije, održan prvi korčulanski Sajam hrvatskog otočnog proizvoda na kojem je sudjelovalo više od dvadeset izlagača s nekoliko otoka.

„Ukupno 23 izlagača s otoka Pašmana, Ugljana, Prvića, Hvara, Korčule te poluotoka Pelješca predstavili su prošle subote svoje proizvode na Spomeniku svim Korčulanima i posjetiteljima. Cilj projekta je poticati tradicionalne zanate i proizvode, ali i one inovativne od tradicionalnih namirnica. Osim toga, neki od izlagača su već nosioci oznake Hrvatski otočni proizvod, a neki su tek aplicirali za dodjelu oznake, pa nam je cilj bio da se nađu svi na jednom mjestu kako bi razmijenili znanja i iskustva. Incijatorica događaja je Josipa Barčić, vlasnica obrta Škatula koja je i sama vlasnica nekoliko oznaka Hrvatski otočni proizvod, ali i članica Upravnog odbora Udruge poslovni klaster Hrvatski otočni proizvod“.-objasnila je Hana Turudić, direktorica Turističke zajednice Grada Korčule.

Sajam je započeo prošle subote u jutarnjim satima, izlagači su na štandovima predstavili šaroliki izbor slatkiša, ulja, vina, likera, džemova i marmelada, kozmetike i prirodnih lijekova, ali i tradicijskih zanata i rukotvorina. U popodnevnim satima u Gradskoj vijećnici predavanje je održala Ljubica Ajduković Ugarković iz MRRF-a, voditeljica Službe za politiku razvoja otoka na temu projekta Hrvatskog otočnog proizvoda kao inovativnog iskoraka, nakon čega su okupljene na Spomeniku pozdravili gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i zamjenik župana Dubrovačko-neretvasnke županije Joško Cebalo. Veselu atmosferu upotpunili su poznati korčulanski gitarski dvojac The Borderlines i veloluški kvartet Portun, a najviše interesa privukla je Udruga Žrnovski makaruni čiji su članovi napravili degustaciju tog tradicionalnog jela kojemu će uskoro, nadaju se članovi, biti dodijeljena oznaka Hrvatskog otočnog proizvoda.

„Na otoku imamo priličan broj oznaka Ekološki proizvod, imamo dosta i Hrvatski otočni proizvod, ali na području Grada Korčule ih je jako malo. No, postoji veliki interes pa je ove godine za dodjelu oznake apliciralo nekoliko OPG-ova s našeg područja, između ostalih i Udruga Žrnovski makaruni, OPG Komparak te OPG Vedranka Katić. Dodjela oznake je projekt dva ministarstva, MRRF-a i Ministarstva poljoprivrede, pa će ovaj događaj, kao i predavanje Ljubice Ajduković Ugarković, pomoći izlagačima da ostvare taj cilj“.-poručila je Hana Turudić najavljujući kako će Drugi korčulanski sajam HOP-a ogranizirati možda već krajem turističke seozne.

25. travanj 2024 08:04