StoryEditorOCM
KorčulaOSMI KORČULANSKI TRIATLON K3

IZAZOV MARKA POLA Triatlon na Korčulu doveo preko 100 natjecatelja iz cijelog svijeta

Piše Dora Mikelić Foto: Neven Fazinić
27. travnja 2018. - 10:41

U organizaciji Grada Korčule, Turističke zajednice Korčule, Palače Lešić Dimitri i HTP-a Korčula te u surdanji s Triatlon klubom Split, u subotu, 28. travnja, započinje osmi po redu Korčulanski triatlon Izazov Marka Pola koji će ove godine okupiti više od 100 natjecatelja iz cijelog svijeta.

Već tradicionalno, na početku hrvatske triatlonske sezone, veliki broj sportaša posljednji vikend u travnju provodi u Korčuli, rodnom gradu Marka Pola. I ove će godine kule i zidine srednjovjekovnog grada pružiti nezaboravan doživljaj natjecateljima i posjetiteljima ovogodišnjeg izdanja otvorenog, korčulanskog triatlonskog prvenstva. Korčulanski K3 triatlon je međunarodna sportska manifestacija nezaobilazna ne samo profesionalnim sportašima, već i svim osobama natjecateljskog duha željnim sportskog izazova. Iako je otvorenog tipa, ostvareni rezultati natjecatelja će se bodovati za Kup Hrvatske.

Ovogodišnje izdanje Izazova Marka Pola okupit će više od sto licenciranih triatlonaca iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Švedske, SAD-a i Njemačke, a natjecat će se u kategoriji olimpijskog triatlona - 1500 m plivanje + 40 km bicikl + 10 km trčanje, sprint triatlona - 750 m plivanje + 20 km bicikl + 5 km trčanje i štafetnog sprint triatlona – 750 m plivanje + 20 km bicikl + 5 km trčanje.

Rute su Korčulanima, ali i natjecateljima već poznate. Plivat će se od Trga Pomirenja (Spomenika) do označenih bova u kanalu, biciklistička ruta vozit će se preko Sv. Nikole do Kneža te preko groblja Sv. Luke nazad u centar grada, a trčat će se preko Hobera do Solina i nazad. U sklopu natjecanja održat će se i prvenstvo osnovnih škola u štafetnom trčanju, kao i 10 kilometara duga ulična utrka rekreativaca, Korčulana i posjetitelja, koja je postala sastavni dio događaja. Korčulanima je ipak najzanimljivija kategorija štafetnog sprint triatlona koja nudi mogućnost da jedan natjecatelj pliva, drugi vozi bicikl, a treći trči. Ekipe mogu biti i muško-ženske, a iako je ta utrka van konkurencije, ulazi u novčani fond nagrada.

Ovogodišnji novčani fond nagrada iznosi 35 tisuća kuna čiji najveći dio sponzorira Palača Lešić Dimitri. Nagrade će se dijeliti za tri kategorije i to za petoricu najboljih natjecatelja.

Korčulanski K3 triatlon Izazov Marka Pola nesumnjivo je jedan od središnjih događaja predsezone. U tjednu održavanja natjecanja, manifestacija će biti upotpunjena nizom popratnih sadržaja poput Dana korčulanskih šparoga, koncerta klape Kumpanji i gastro događaja Korčulanske Pjatance, no kako doznajemo od organizatora i kooridnatora natjecanja Ivana Pavića, moguće da je da nas dogodine dočeka nešto drugačije izdanje korčulanskog triatlona.

„Prateći svjetske triatlonske trendove pokušat ćemo dogodine u Korčuli ogranizirati inačicu polu Ironman utrke. Ideja je da start ostane na Spomeniku, da zona za presvlačenje i ostavljanje opreme bude na istočnoj rivi, bicikl bi se vozio do Vele Luke, trčalo bi se do Lumbarde, a cilj smo zamislili ispod stoljetnih stepenica za stari grad. Takve atrakcije nema na cijelom svijetu, a uključili bi u natjecanje cijeli otok. Napravit ćemo promjene i u utrci za rekreativce, smanjit ćemo je na pet kilometara“. – najavio je Ivan Pavić, jedno od najpoznatijih lica hrvatske triatlonske scene.

Natjecanje počinje u subotu, 28. travnja, program je u nastavku :

Subota, 28. travnja 2018.
 
SPOMENIK PALIM BORCIMA NOB-A centar grada
09:00    otvorenje zone izmjene, podizanje startnih brojeva 
10:00    otvarenje natjecanja 
10:15    početak natjecanja u štafetnom trčanju (osnovne i srednje škole) 
11:00    start sprint triatlona, pojedinačno i štafetno natjecanje, M&Ž 
11:15    start supersprint triatlona zajednički start, M&Ž 
11:45    zatvaranje zone izmjene
11:50    predstartna precedura - svi natjecatelji moraju biti iza startne crte
12:00    start olimpijskog triatlona muškarci 
12:05    start olimpijskog triatlona žene 
13:00    proglašenje pobjednika u štafetnom trčanju (osn. i sred. škola) 
13:30    start ulične utrke na 10 km - "Veliko srce"
15:30    dodjela nagrada, pehara i medalja u olimpijskom triatlonu .
18:00    predavanje i kulturni program.

19. travanj 2024 03:24