StoryEditorOCM
KorčulaSREDNJA ŠKOLA PETAR ŠEGEDIN

SREDNJOŠKOLCI OD OSIJEKA DO DUBROVNIKA Državna natjecanja u Korčuli okupila najbolje elektrotehničare i brodostrojare

Piše Dora Mikelić Foto: Ivana Klisura
26. travnja 2018. - 10:14

Najbolji elektrotehničari i tehničari za brodostrojarstvo iz srednjih škola od Osijeka do Dubrovnika, okupili su se u Korčuli, u Srednjoj školi Petar Šegedin, na otvaranju Državnog natjecanja učenika iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici te Državnog natjecanja tehničara za brodostrojarstvo. Ukupno 28 najboljih učenika pristupili su testovima koji su se za elektrotehničare sastojali od tri, a za tehničare za brodostrojarstvo od četiri dijela. Gosti natjecanja, van konkurencije, bili su i po dva učenika iz Tehničko-obrtničke škole Žepče iz BiH te Pomorske škole Kotor iz Crne Gore.

Elektrotehničari su rješavali teoriju i praktični dio teksta tijekom kojeg su napravili spoj s otpornicima na kojem su radili mjerenja struje i napona, a potom su pristupili blic testu logičnog razmišljanja. Tehničari za brodostrojarstvo odradili su rezanje i zavarivanje kao i mjerenja na komparatoru, a zatim su pristupili teorijskom dijelu testa te upravljanju brodom na simulatoru.

Na Državnom natjecanju za elektrotehničare prvo mjesto osvojio je Luka Lusavec, učenik Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba, drugo mjesto osvojio je Andrija Milovac, učenik Tehničke škole Karlovac, dok je trećeplasirani Jure Rajčić iz Tehničke škole Šibenik. Iz SŠ Petar Šegedin iz Korčule natjecao se Luka Brkić koji je zauzeo solidno 12. mjesto.

Na Državnom natjecanju za tehničare za brodostrojarstvo prvo mjesto osvojio je Nikola Grabić iz Pomorsko tehničke škole Split, drugo mjesto pripalo je Marku Ruskaju, učeniku Pomorske škole Bakar, a trećeplasirani je učenik domaćin, Jakša Curać iz Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule. Na natjecanju je nastupio i Stjepan Lončar, još jedan učenik SŠ Petar Šegedin iz Korčule, osvojivši vrlo dobro 8. mjesto.

Prilikom svečanog zatvaranja natjecanja, svim sudionicima podijeljene su diplome i zahvalnice, a najboljim i odličja uz izrazitu pohvalu domaćinima za gostoprimstvo. Mentorima je organiziran obilazak Korčule uz vodiča dok je ugostiteljski praktikum u školskom restoranu pripremio večeru i druženje koje je potrajalo dugo u noć.

„Jako sam zadovoljan kako smo sve odradili, a zadovoljni su predstavnici Ministarstva i Agencije. Oduševljeni su organizacijom i atmosferom i neformalno smo se dogovorili da će Korčula ponovno biti domaćin za koju godinu. Po njihovom mišljenju, domaćinstvo nam odlično ide“.-istaknuo je zadovoljno Lovre Botica, ravnatelj Srednje škole Petar Šegedin.

Iako je posljednja stavka u službenom Glasniku kojeg je Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za strukovno obrazovanje odraslih sastavilo za potrebe natjecanja „Kako pobjeći s otoka?“ – čini se kako se predstavnicima institucija kao i mentorima i sudionicima, iz otoka baš i ne bježi.

20. travanj 2024 18:06