StoryEditorOCM
KorčulaPUPNAĆANI DOBILI NOVI BARABAN

S NOVOM 'SPRAVOM' U VAZMENO TRODNEVLJE Pupnajski baraban zvukom 'k'o da isparaju topi' tjera vraga i zove puk na misu 

Piše Dora Mikelić
30. ožujka 2018. - 20:00

Tijekom vazmenog trodnevlja, odnosno na Veli četvrtak, Veli petak i Velu subotu, tijekom crkvene euharistije, ne koriste se zvona. Zvona označavaju radost i slavlje, a vazmeno trodnevlje pokorničko doba i tugu. Zbog toga su otočani smislili male drvene naprave, koje kroz vrtnju stvaraju škripavi zvuk. Zvuk se koristi umjesto zvona, a ima za obavezu prestrašiti i otjerati vraga. Škrgutanice i čekrćanice koriste se diljem otoka, no jedino se u Pupnatu koristi baraban, 70x40 centimetara velika naprava koja osim zupčanika ima i poluge stvarajući izrazito jaki zvuk „ko da isparaju topi“. Više od 70 godina stari pupnajski baraban ove je godine dobio novog, poboljšanog, zamjenika.

„Novi baraban sam napravio od četiri vrste drva, smreke, bukve, hrastovine i murve. Skoro je pa kopija starome, napravio sam minimalne modifikacije, zapravo sam neke stvari napravio malo praktičnijim. Nije mi bilo preteško, ali nije mi bilo ni jednostavno ga napraviti. Radi se o jedinstvenoj napravi“. – ispričao nam je Mihovil Depolo, vlasnik obrta za Restauriranje namještaja Depolo koji je bio zadužen za izradu kopije.

Mihovilovu kopiju pohvalio je Mile Perdija, bratim bratovštine Gospe od Ruzarija u čijoj se bratimskoj kući u Pupnatu čuvao stari, a sad i novi baraban.

„Baraban su koristili naši stari i mi smo nastavili s tim običajem. Koristimo ga umjesto zvona tijekom vazmenog trodnevlja, ali i prije mise, ispred crkve, barabanom pozivamo ljude na misu. Mladići ga nose na čelu procesije i s njim barabaju. Puno je jači od čekrćanica, čuje se ko da isparaju topi“. – objasnio je Mile.

S novim su barabanom Pupnaćani prvi put barabanavali sinoć, a posebnu ulogu odigrat će večeras tijekom procesije za Veli petak, dok će stari biti sačuvan u muzeju bratimske kuće Župe Gospe Od Sniga u Pupnatu.

23. travanj 2024 15:49