StoryEditorOCM
KorčulaNJIH 37 S PODRUČJA KORČULE

Nezaposleni uređuju šetnice i čiste divlja odlagališta

Piše Dora Mikelić
4. veljače 2018. - 22:32

Čak 37 nezaposlenih osoba iz područja Grada Korčule uključeno je u nacionalni program javnih radova koji će im omogućiti šestomjesećno zaposlenje za neto plaću od otprilike tri tisuće kuna.
Stanovnici Grada Korčule ovih su dana imali prilike vidjeti novi, sanirani i pročišćeni izgled Novih puta, šetnice iznad samog grada. Uz čišćenje drveća i niskog raslinja, čišćenje požarnih puteva, saniraju se i divlja odlagališta, a nakon završetka sanacije Novih puta radovi će se nastaviti na drugim lokacijama.
Radi se o nacionalnom programu javnih radova aktivacija nezaposlenih osoba na poslovima preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava koji se provodi na području Dubrovačko-neretvanske županije u koordinaciji dubrovačkog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Cilj programa je angažirati što veći broj nezaposlenih osoba u suradnji s jedinicima lokalne samouprave i institucijama poput Hrvatskih šuma i Javne ustanove za upravljanje zaštićenih dijelova prirode DNŽ. Početkom prosinca prošle godine župan Dobroslavić uputio je poziv svim gradovima i općinama Dubrovačko-neretvanske županije na koji se javio i Grad Korčula.
„Grad Korčula je raspisao javni poziv za prijavu na nacionalni program na koji se javilo 37 kandidata s kojima je potpisan šestomjesečni ugovor o radu. Da se kojim slučajem prijavilo više osoba, svi bi bili primljeni na posao. Nedavno nezaposleni kandidati na ovaj način imat će posao sve do polovice lipnja za plaću od otprilike 2.800 kuna neto uz naknadu prijevoza 0,75 kuna po kilometru, a svima je isplaćena i božićnica u iznosu od 1.250 kuna“. – objašnjava zamjenik gradonačenika Korčule i voditelj projekta Ivan Šale.
Radi se puno radno vrijeme od ponedjeljka do petka, a među 37 zaposlenih su i dvije žene. Osim radova na sanaciji šuma, zamjenik Šale ističe kako nacionalni program podržava i osposobljavanje te opremanje zaposlenika do iznosa od sedam tisuća kuna bruto po zaposelniku. Tako su obavljeni lječnički pregledi za sve radnike, prošlog su tjedna prisustvovali stručnom osposobljavanju za rad na siguran način kojeg je proveo ovlašteni predavač, a dobili su i radnu opremu, odnosno cipele, radna odijela, rukavice i kacige. Osim toga, 37 mještana dobilo je priliku zaraditi plaću za vrijeme zimskih mjeseci.
„Za projekt sam čuo od predsjednika Mjesnog odbora te sam se odmah odlučio prijaviti. Inače radim sezonski, a ovaj projekt mi je omogućio plaću u zimskim mjesecima te plaćene doprinose za mirovinsko i zdrastveno. Radimo otprilike sedam sati dnevno, čistimo okoliš, radimo s motornom pilom, skupljamo otpad i slično. Posao nije težak jer nas ima dosta pa se mijenjamo. Plaća iznosi otprilike tri tisuće kuna, a pozitivno je i što dosta vremena provodimo u prirodi. Projekt ocjenjujem s odličnim“. – izjavio je 31-godišnji Mate Perdija iz Kneža, inače po struci stolar.
U nepunih mjesec dana od početka javnih radova odrađeni su poslovi čišćenja Novih puta, najvećim dijelom pojas od 10 metara iznad ceste. Čisti se makija i sitno raslinje s posebnom brigom za stabla uglavnom alepskog bora te niža stabla s tenedencjom rasta. Krčenje i sanacija se obavlja po posebnom naputku Hrvatskih šuma, odnosno Šumarije Blato čiji profesionalni šumari nadgledaju radove. Po završetku radova na Novim putima javni radovi se sele u park šumu Hober prema elaboratu kojeg trenutno izrađuju Hrvatske šume, a kojeg će uskoro potvrditi Javna ustanova za upravljanje zaštićenih dijelova prirode DNŽ. Planirana je sanacija dijela iznad Šetališta Tina Ujevića, odnosno svih staza do Naplova. Nakon park šume Hober, radovi će se nastaviti u svim Mjesnim odborima od Korčule do Čare, uređivat će se javne površine, ali i nerazvrstane ceste. Svo granje i ostali biootpad drobit će se posebnom drobilicom za drvo, tzv. iveračem. Iako je bilo predviđeno da Grad Korčula od Hrvatskih šuma iznajmi iverač, objašnjava Šale, uvjeti i termini nisu odgovarali potrebama Grada pa se Gradska uprava odlučila kupiti vlasititudrobilcu. Nabava iverača je u tijeku, ističe Šale, a u međuvremenu biootpad će odlagati na gradsko zemljište u Gradskom kotaru Sv. Antun gdje će se iziverati i zdrobiti te vratiti natrag u prirodu.
„Radi se o izvrsnom i vrlo bitnom projektu za naše područje i nadam se da će se nastaviti i dogodine. Budu li se šumske površine u Gradu Korčuli na ovaj način kontinuirano sanirale, stvorit ćemo preduvjete za održavane i niskorizičke površine koje će uz to i lijepo izgledati. Moram se zahvaliti DVD-u Korčula na čelu sa zapovjednikom Žitomirom Lozicom te KTD-u Hober na čelu s direktotom Ivanom Ćenanom koji su pružili veliku tehničku i logističku potporu provedbi projekta i koji su svaki dan na terenu“. – poručio je Šale.
Osim u Gradu Korčuli, projekt se provodi i u drugim otočnim općinama te u velikom broju općina diljem županije. Tijekom šest mjeseci obuhvatit će nekoliko stotina nezaposlenih osoba u cijeloj županiji, a program u sto postotnom iznosu financira država. Samo za područje Grada Korčule izdvojit će se nešto više od milijun kuna. Oko 960 tisuća kunaza plaće i božićnice već je isplaćeno na račun Grada, a očekuje se još 100 tisuća kuna povrata za troškove opreme i osposobljavanja radnika.

20. travanj 2024 15:36