StoryEditorOCM
KorčulaPOČELE POKLADNE RADOSTI

Maškare zavladale korčulanskim općinama

Piše Dora Mikelić Foto: Trtajun
15. siječnja 2018. - 16:35

„Stajun od maškara“ jedno je od najveselijih i omiljenih perioda svih otočana. Još od davnine, maškare, poklade ili munde održavaju se u svim otočkim mjestima donoseći veselje i zabavu za vrijeme dugih i hladnih zimskih noći. Koliko se radost maškaranja shvaća ozbiljno svjedoči i činjenica kako na otoku Korčuli aktivno djeluje čak pet pokladnih udruga i to Trtajun iz Vela Luke, Krulić iz Blata, Vilani iz Žrnova, Samostalna republika Lumbarda iz Lumbarde i Bonkulovići iz Korčule. Maškarani članovi svih udruga našli su se prošlu subotu na jednom mjestu – u Vela Luci.
Deveta smotra karnevalskih udruga započela je u Vela Luci prošlog vikenda. Čalnovi svih pokladnih udruga, uz pratnju narodne glazbe, prošetali su mjestom do trga Krive palme gdje je načelnica Općine Vela Luka Katarina Bikić za vrijeme poklada odstupila od dužnosti te predala ključ i vlast u ruke Trtajuna, odnosno predsjednika udruge Darka Dragojevića koji će mjestom vladati sve do veljače. Nakon primopredaje vlasti, „bivša“ je načelnica na maloj rivi spustila općinsku zastavu, a novi vladar Dragojević podigao trtajunsku zastavu kao simbol vladavine maškara. Osim toga, pokladna vlada je izložila svoj program javnosti s naglaskom na sve obećane, ali neispunjene projekte dok je veloluška načelnica pohvalila ozbiljnost trtajunskog programa zaželivši im uspješnu vladavinu općinom. Nakon pokladne manifestacije, maškarana zabava nastavila se u hotelu Korkyra uz tradicionalne delicije.
Načelnici općina diljem otoka svaku će sljedeću subotu predati vlast maškaranim vladarima. Ove godine maškarani period traje kraće nego prošlogodišnji, ljubitelji maškara će moći uživati u ukupno pet pokladnih subota, a maškare službeno završavavaju pokladnim utorkom 13. veljače. Svaku subotu maškarana zabava održat će se u drugom mjestu, sljedeću subotu 20. siječnja maškarani bali su u Korčuli u šatoru na Spomeniku, subotu iza u Lumbardi, a ostale subote u „žrnovskoj areni“ kao i na zapadnom dijelu otoka. Kako naglašava predsjednik Trtajuna Dragojević, maškarane skupine dolaze jedne drugima u goste održavajući tradiciju i prijateljstva, ali i zabave do jutarnjih sati.

20. travanj 2024 10:12