Županija Korčula

SA SUBOTE NA NEDJELJU

Korčulani bijesni zbog navodnog zataškavanja cipelarenja!

SA SUBOTE NA NEDJELJU

Korčulani su bijesni zbog incidenta koji se dogodio prošlu subotu, iako je događaju prisustvovalo više od 20 očevidaca nitko ne želi progovoriti, svjedočimo li pokušaju zataškivanja cipelarenja?

Korčula od Stare godine bruji komentarima o tuči koja se dogodila oko 2:30 u noći iz subote 30. prosinca na nedjelju 31. Prema priopćenju Policijske uprave navodno su dvije muške osobe od 26 i 18 godina narušile javni red i mir bacajući petarde na autobusnom kolodvoru, a onda i ispred kuće 39-godišnjaka koji je, uznemiren i revoltiran tim činom, verbalno i fizički nasrnuo na drugu dvojicu mladića koji su bili ispred obližnjeg ugostiteljskog objekta. Prema policijskom izvješću, u sukob se potom uključio još jedan 26-godišnjak kao i 34-godišnjakinja sa sjekirom u ruci koja joj je uskoro oduzeta, nakon čega sukob prestaje.

No, mnogi Korčulani tvrde kako znaju pravi slijed događaja koji se navodno bitno razlikuje od policijskog izvješća.
Članovi Korčulanskog plivačkog kluba (KPK) slavili su kraj božićnog vaterpolskog turnirau kafiću Deja Vu pokraj autobusnog kolodvora. Kako doznajemo od očevidaca koji su u to vrijeme bili u kafiću, glazba je bila prilično glasna što je navodno ponukalo 39-godišnjaka koji živi u blizni kafića da prijavi remećenje javnog reda i mira. Nakon što je policija došla u kafić s namjerom da smanji glazbu, kako neslužbeno doznajemo od očevidaca, prisutnima su otkrili identitet 39-godišnjaka koji je prijavio remećenje javnog reda i mira nakon čega je uslijedio linč nekolicine slavljenički raspoloženih mladića. Glazbu navodno nisu ugasili već su je dodatno pojačali nakon čega su bacali petarde prvo na autobusnom kolodvoru, a onda navodno na silu obili ulazna vrata i upali u dvorište kuće 39-godišnjaka te palili petarde i bacali ih u njegova ulazna vrata nakon čega je on, u kućnim papučama, izletio u dvorište u namjeri da počinitelje uhvati u djelu, no oni su pobjegli niz ulicu. Kako doznajemo od više očevidaca koji žele ostati anonimni, događaji koji su uslijedili zaprepastili su korčulansku javnost.

Revoltirani 39-godišnjak pojurio je za mladićima u ulicu te je trčeći došao do kafića ispred kojeg je bilo dosta ljudi. Rukama je u gužvu gurnuo dvojicu mladića koji su mu se našli na putu što je, navodno, bio dovoljan povod za rekaciju kapekaša. Jedan od njih navodno je oborio 39-godišnjaka na pod nakon čega se šest ili sedam mladića udružilo zadajući mu udarce nogama. Sve je to, prema neslužbenom svjedočenju očevidaca, gledala njegova osmogodišnja kći koja je u šoku plakala i vrištala, a niz ulicu do kafića uskoro se spustila i njegova supruga sa sjekirom u ruci. Sjekira joj je oduzeta od strane jednog od mladića, a cipelarenje je u tom trenutku prestalo.

U službenom policijskom izvješću stoji kako se podnose samo prekršajne prijave za remećenje javnog reda i mira i to protiv samo trojice mladića od 26, 21 i 18 godina te prekršajna prijava istog zakona protiv 39-godišnjaka kao i prekršajna prijava protiv njegove supruge, 34-godišnjakinje, za prekršaj iz Zakona o oružju. Iz izvora bliskih 39-godišnjaku doznajemo da on tvrdi kako je policija bitno povrijedila njegova prava lažiranjem zapisnika u kojem se ne spominje da su mu mladići provalilli u dvorište, bacali petarde ispred kućnih vrata, tukli ga nogama te da je umanjen broj napadača kojih je bilo najmanje šest. Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama i po korčulanskim štekatima, Korčulani se slažu s njegovom pričom. Samom događaju prisustvovalo je više od 20 svjedoka te, iako ne žele istupiti javno, ne skrivaju navodno pravu istinu o događajima koji su se te noći zbili. Korčulani su bijesni zbog navodnog zataškavanja cipelarenja te se sve češće može čuti kako ovog puta ne žele pristati na zavjet šutnje.

Ono što posebno ljuti Korčulane i što se sve češće može čuti i pročitati na društvenim mrežama je identitet mladića, uglavnom članova KPK-a. Radi se o mladićima koje nazivaju zlatnom korčulanskom mladeži, iz uglednih korčulanskih obitelji koji su u rodbinskim vezama s lokalnim političkim dužnosnicima te se Korčulani pitaju zašto se njima tolerira nasilničko ponašanje i cipelarenje. Osim toga, Korčulani su zgroženi reakcijom djelatnika PP Korčula koji su, kako neslužbeno doznajemo od očevidaca, otkrili identitet 39-godišnjaka, a onda i lažirali zapisnik na njegovu štetu. Je li zlatna korčulanska mladež imuna na zakone?

Ako neće policija i zakoni RH, možda će navodne počinitelje sankcionirati klub kojem pripadaju, kako neslužbeno doznajemo među napadačima je bio i jedan od trenera KPK-a i navodno je protiv njega podnesena prekršajna prijava.
„Budući da je većina članova Izvršnog odbora KPK-a na putu, tek ćemo u ponedjeljak imati sastanak na kojem ćemo donijeti odluku o sankcijama i javno očitovanje. Moje mišljenje je da KPK nema direktne veze s događajima i mi se ograđujemo od ovih događaja kao i od svake vrste nasilja. Klub nije organizator vaterpolskog turnira kao ni zabave koja je bila tu večer, a svi sudionici događaja nisu članovi samo KPK već i drugih udruga na području Grada Korčule“. – izjavio je Mario Sardelić, predsjednik KPK.

Iako smo načuli kako u upravi KPK-a navodno postoji i druga struja koja želi javnim sankcijama svih članova kluba uključenih u događaje te večeri kazniti i na taj način osuditi nasilje, ipak je izglednije kako će korčulanski mladići nakon ovog događaja ostati zaštićeni od strane kluba, institucija i političkih dužnosnika.

Dora Mikelić

Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije