Županija Korčula

BLAGDAN NA KORČULI

Diljem Korčule gorjeli badnjaci

BLAGDAN NA KORČULI

Jedan od naomiljenijih korčulanskih običaja na Badnji dan je paljenje badnjaka, odnosno većih stogova od pomno naslaganog drva.
Priprema badnjaka je trajala nekoliko dana, a najčešće su se palili u suton ili najkasnije iza polnoćke. Paljenje je badnjaka doživljaj za sve generacije: tijekom Badnjeg popodneva mještani obilaze badnjak koji je najčešće u centru mjesta i goste se priklama i vinom. Na Badnjak zapaljena vatra gorit će sve do blagdana Sveta tri kralja, svakodnevno okupljajući mještane na ćakulu i druženje.
.
Badnjak je zapaljen u većini otočkih mjesta, no u Lumbardi ih je zapaljeno čak šest, te se gotovo svaki predio Lumbarde može pohvaliti svojim badnjakom. Ove godine badnjaci su gorili u Lumbarajskom Račišću, Veloj Postrani, Maloj Postrani, Veloj Glavici te u Javiču, gdje su zapaljena dva, jedan za odrasle i jedan dječji. Pripreme ovih piramidalnih stogova od Alepskog bora popraćene su nezaobilaznim otočkim antagonizmom i natjecanjem čiji je badnjak veći, ljepši i koji bolje gori.

Donosimo fotografije badnjaka iz Žrnova, zaselak Prvo Selo i Postrana te Pupnata, Gradskog kotara Sv. Antun i Lumbarde

Dora Mikelić
Foto: Dora Mikelić, MO Žrnovo, Župa Gospe od sniga Pupnat, Marija Lozica, Marko Mušić, Laura Žuvela Drušković
 

Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije