StoryEditorOCM
KorčulaBLAGDAN NA KORČULI

Diljem Korčule gorjeli badnjaci

Piše Dora Mikelić
25. prosinca 2017. - 09:45

Jedan od naomiljenijih korčulanskih običaja na Badnji dan je paljenje badnjaka, odnosno većih stogova od pomno naslaganog drva.
Priprema badnjaka je trajala nekoliko dana, a najčešće su se palili u suton ili najkasnije iza polnoćke. Paljenje je badnjaka doživljaj za sve generacije: tijekom Badnjeg popodneva mještani obilaze badnjak koji je najčešće u centru mjesta i goste se priklama i vinom. Na Badnjak zapaljena vatra gorit će sve do blagdana Sveta tri kralja, svakodnevno okupljajući mještane na ćakulu i druženje.
.
Badnjak je zapaljen u većini otočkih mjesta, no u Lumbardi ih je zapaljeno čak šest, te se gotovo svaki predio Lumbarde može pohvaliti svojim badnjakom. Ove godine badnjaci su gorili u Lumbarajskom Račišću, Veloj Postrani, Maloj Postrani, Veloj Glavici te u Javiču, gdje su zapaljena dva, jedan za odrasle i jedan dječji. Pripreme ovih piramidalnih stogova od Alepskog bora popraćene su nezaobilaznim otočkim antagonizmom i natjecanjem čiji je badnjak veći, ljepši i koji bolje gori.

Donosimo fotografije badnjaka iz Žrnova, zaselak Prvo Selo i Postrana te Pupnata, Gradskog kotara Sv. Antun i Lumbarde

Dora Mikelić
Foto: Dora Mikelić, MO Žrnovo, Župa Gospe od sniga Pupnat, Marija Lozica, Marko Mušić, Laura Žuvela Drušković
 

20. travanj 2024 05:39