Županija Korčula

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE PETAR KANAVELIĆ

Mali Korčulani obilježili Međunarodni dan mira

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE PETAR KANAVELIĆ

Učenici od prvog do četvrtog razreda Osnovne škole Petar Kanavelić iz Korčule, obilježili su jučer Međunarodni dan mira. Nakon što su posjetili spomenik poginulim borcima NOB-a na Trgu pomirenja, učenici su, obučeni u bijele majice i s porukama mira, prošetali gradom do katedrale Sv. Marka gdje su trećaši i četvrtaši izveli prigodni program.

„Prvo smo se na Trgu pomirenja upoznali s pojmovima poput Prvi i Drugi svjetski rat te smo istaknuli važnost mira. Djeci je bitno objasniti što je to zapravo mir i zašto je on važan, zato i organiziramo obilježvanja Međunarodnog dana mira već nekoliko godina za redom, a trećaši i četvrtaši pripreme i prigodni program“ – objasnila je Meri Amadeo, učiteljica razredne nastave te organizatorica proslave Dana mira.

Kako bi djeci objasnili kako je mir univerzalan pojam koji je jednako bitan i drugim narodima i kulturama, svake godine jedna od lokacija okupljanja je i zapadna riva, odnosno mjesto gdje je u zemlji postavljen tzv. stup mira. Korčulanski stup mira je omanji obelisk koje su 28. listopada 2002. godine postavili predstavnici Udruge svjetske molitve za mir. Osim u Korčuli, prije 15 godina predstavnici udruge obeliske su postavili i u mnogim drugim gradovima diljem Europe i svijeta s natpisom „Neka mir zavlada na zemlji“.

Inače, Međunarodni dan mira obilježava se 21. rujna svake godine. Utemeljila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1981. godine u svrhu obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama, a Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2001. određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na svjetskoj razini.
Dora Mikelić

Naslovnica Korčula

Najčitanije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

Najnovije

Radionica o prevenciji HIV-a

Radionica o prevenciji HIV-a
U dubrovačkom Interuniverzitetskom centru jučer je otvorena radionica o Kaskadi prevencije i liječenja HIV-a u o...
Radionica o prevenciji HIV-a