StoryEditorOCM
KorčulaJOŠ JEDAN DIREKTOR BEZ NATJEČAJA: IMENOVANA NOVA DIREKTORICA KORČULANSKE RAZVOJNE AGENCIJE

Anamarija Granić nova direktorica KORE

Piše Dora Mikelić
6. rujna 2017. - 10:39

Iako je prije nekoliko tjedana gradonačelnik Korčule Andrija Fabris izjavio kako će u roku od šest mjeseci za radno mjesto direktora Kore d.o.o. raspisati javni natječaj, prije nekoliko dana imenovana je nova direktorica – dosadašnja prokuristica Anamarija Granić.

Nakon ostavke koju je predala u lipnju ove godine, bivša direktorica Kore, Ivana Fazinić, putem lokalnih medija izjavljuje kako je za tu poziciju nužno biti član neke političke stranke i kako se više nije mogla nositi s pritiscima i optužbama. Komentar na cijelu situaciju prije nekoliko tjedana u eteru Radija Korčule dao je i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris izjavivši, između ostalog, kako je „namjera da narednih šest mjeseci dužnost direktorice vrši trenutna prokuristica Anamarija Granić nakon čega bi bilo u redu da se za to radno mjesto raspiše javni natječaj“. Međutim, odlukom Skupštine, bez javnog natječaja, 1. rujna Anamarija Granić imenovana je novom direktoricom Kore d.o.o. i to na četiri godine. Skupština broji samo jednog člana – gradonačelnika Fabrisa.

Razvojna agencija Kora d.o.o. počela je s radom sredinom lipnja 2013. godine na čelu s direktoricom Ivanom Fazinić koja je diplomirala na Fakultetu elektronike i računarstva te je, dobivši stipendiju poslovne MBA škole Cotrugli business school, uspješno završila i magisterij iz ekonomije. Ni tada, kao ni sad, za radno mjesto direktora Kore nije bio raspisan javni natječaj, Ivana Fazinić je predala životpis i molbu za posao tadašnjem gradonačelniku Mirku Duhoviću, a prvi ugovor o radu potpisao joj je gradonačelnik Vinko Kapelina. Prije nešto više od godinu dana Ivana Fazinić odlazi na roditeljski dopust, a gradonačelnik

Fabris zapošljava Anamariju Granić na radno mjesto prokuristice Kore, odnosno osobe koja mijenja direktoricu.
„Situciju koju sam zatekla u Gradu Korčuli prilikom osnivanja Kore bila je zastrašujuća. Nije bilo gotovih razvojnih dokumenata niti pripremljenih projekata kao ni volje i želje da se situacija promijeni. Kako nisam član niti jedne političke stranke, od samog početka rada, koji se poklopio s promjenom vlasti, nisam imala nikakvu političku potporu. Trpjela sam uvrede da sam SDP-ov uhljeb. Kora je tvrtka koju sam ja postavila na noge, za koju sam živjela tri godine mog aktivnog rada i apsurdno mi je da me se optužuje da sam je na bilo koji način oštetila“. – izjavila je Ivana Fazinić.

A bilo je i optužbi za nepravilan rad. Prokuristica Anamarija Granić upozorila je nju, kao i ostale nadležne, o propustu koji se dogodio prilikom provođenja projekta za Općinu Lumbarda. Radi se o projektu uređenja nerazvrstane ceste u Lumbardi koji nije odobren u prvom krugu, da bi ga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU naknadno odobrilo zbog viška sredstava. Ivana Fazinić, direktorica na roditeljskom dopustu, nije pratila javne pozive i objavljene rezultate kao ni prokuristica Anamarija Granić koja nije na vrijeme obavijestila Općinu Lumbarda o rezultatima natječaja. Rasprava o tome tko je odgovoran za propust uskoro je prešla na osobnu razinu uzajamnih uvreda nakon čega je Ivana Fazinić predala ostavku te je 18. kolovoza prestala biti zaposlenica Kore. Nakon samo 13 dana, gradonačelnik Fabris čelnu fotelju prepušta novoj direkotrici.

„Po zakonu, ja kao Skupština mogu imenovati i razriješiti direktora Kore kad hoću. Javni natječaj bi možda bio bolja opcija jer je bolje da svi imaju istu priliku zaposliti se na takvom radnom mjestu, ali situacija s projektima je takva da nema smisla komplicirati stvar. Anamarija Granić radi posao direktorice više od godinu dana, upoznata je s projektima i bila je logično rješenje. Iskreno, kad je Ivana Fazinić podnijela ostavku bio sam izrazito iznenađen. Moja ideja je bila da u Kori ostanu raditi obje budući da imamo dosta posla s prijavama na projekte“. – komentirao je gradonačelnik Fabris.

Iako je apsurdno da trgovačko društvo može biti neprofitno, razvojna agencija Kora d.o.o. je osnovana baš kao neprofitno trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule. Osim Skupštine, odnosno gradonačelnika, ima i Nadzorni odbor kojeg čine tri osobe, trenutno Sandra Antunović, Darko Tarle i Alan Farac kao predsjednik odbora. Kako navodi Farac, članovi Nadzornog odbora su upoznati s imenovanjem nove direktorice. Takav potez sukladan je zakonu, istaknuo je Farac, a eventualne pritužbe i neslaganja s gradonačelnikovom odlukom mogu se iznositi na sjednicama Gradskog vijeća kojem direktorica podnosi šestomjesečna i godišnja izvješća. Usporedbe radi, susjedna Lokalna akcijska grupa LAG 5 sa sjedištem u Orebiću, koja također povlači sredstva iz Europske unije, osnovana je kao neprofitna udruga, a natječaj za direktoricu je bio javan.

I gradonačelnik i predsjednik Nadzornog odbora istaknuli su kako su zadovoljni radom Anamarije Granić i kako bi njenu prvu godinu dana u Kori ocjenili uspješnom. No, ostaje pitanje po kojim je kriterijima baš ona odabrana i za prokuristicu i za direktoricu. Anamarija Granić je završila Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, sveučilišni preddiplomski studij smjer Međunarodni hotelski i turistički menadžment i diplomski studij smjer Menadžment u turizmu. Gradonačelnik ističe kako je baš ona bila dobar izbor budući da je odlučila doseliti se na otok, radila je svakakve poslove bez obzira na diplomu te zajedno sa suprugom ima i privatni obrt što znači da vrlo dobro razumije probleme privatnog sektora. Međutim, odluka o imenovanju bez javnog natječaja zatekla je i samu Anamariju Granić.

„U jednu ruku sam se nadala da ću postati direktorica ali sam pretpostavljala da će biti raspisan javni natječaj. Gradonačelnik se pozvao na zakon o trgovačkim društvima po kojem ima pravo imenovanja i opoziva direktora. Na isti način je imenovana i prva direktorica Ivana Fazinić. Bila sam na mjestu prokuristice više od godinu dana, pokazala sam da mogu kvalitetno voditi agneciju, zato sam i imenovana direktoricom. Trenutno mogu reći da smo prijavili veliki broj projekata uglavnom u ruralnom sekotru te čekamo rezultate. U naredne četiri godine planiram uspostaviti bolji kontakt s Gradom, nadam se da će se više uključiti i da će financirati dokumentaciju za što više natječaja. Planiram se maksimalno zalagati, imamo jako puno posla“. – izjavila je nova direktorica Kore Anamarija Granić.

19. travanj 2024 04:24